Cum să faci curățenie în casă în 2 ore sau mai puțin. Bonus: de ce e atât de greu s-o menții

Lucrăm de acasă, facem școală de acasă, gătim și mâncăm acasă, iar din când în când trebuie să facem și curățenie generală în casă, pentru a nu deveni cu adevărat insuportabil totul.

Nu știu cum e la voi, dar la noi, pentru o curățenie rapidă și eficientă trebuie să fim plecați din casa 2 din 3. Dacă asta nu se poate, atunci precizia militară este esențială, precum și mâna de ajutor a fiecăruia. Dar mai există ceva extrem de important: metoda. Ordinea și felul în care faci lucrurile.

1. Regula celor 2 minute

Rezolvă micile chestii în neregulă pe care le observi în trecere și care nu au nici un motiv serios să fie amânate

Înainte de a ajunge la “cum faci curățenie în mai puțin de 2 ore”, trebuie spus că aceastaă activitate poate dura mult mai mult de 2 ore dacă între timp nu faci nimic.

Praful de pe rama ușii sau a tabloului, scamele adunate în colț, papucii în derivă prin hol, vasele de pus la spălat, foile acelea de îndosariat, șosetele de pus în coșulețele sau sertarele lor…. Dacă le observi și dacă durează mai puțin de 2 minute să îndrepți situația, fă-o

Fă lucrurile acestea mărunte când le observi, pentru că altfel în câteva zile lucrurile se aglomerează nepermis și insuportabil de mult, iar curățenia generală devine cu adevărat o corvoadă.

  • Este o metodă bună pentru a ține casa în ordine, funcționând în parametri normali, chiar dacă nu va sclipi de curățenie ca înainte de Crăciun.
  • Este o metodă bună de lucru pe care poți  transmite și celor mici, sub forma: strânge jucăriile/ caietele când termini și pune-le la locurile lor.
  • Este varianta casnică a regulii celor 2 minute a autorului și consultantului în ale productivității personale David Allen. Și cred că este foarte bună pentru a menține lucrurile pe linia de plutire zile la rând.

2. Fă ordine în bucătărie după fiecare utilizare

Ai gătit? Curăță toate vasele. Sau, dacă tu ai gătit, pune partenerul să curețe vasele, ca să mai împărțiți din corvoadă. Ați stat la masă cu toții? Faceți curat după. Următoarea masă sau sesiune de gătit urmează uimitor de repede și lucrurile trebuie ținute sub control.

Curăță toate suprafețele, chiar și doar cu o laveta sau niște șervetele umede, și mătură/ curăță și pe jos. Pe lângă reluarea activităților specifice în bucătărie de 2-3 ori pe zi, un alt motiv bun pentru a ține bucătăria sub control este acela că firmiturile sau lichidele căzute pe jos se iau foarte ușor pe tălpile șosetelor sau ale papucilor și sunt cărate apoi în toată casa.

3. Cum faci curățenie în casă în mai puțin de 2 ore

În sfârșit, am ajuns aici!

Despre timpul alocat: dacă ai ținut lucrurile sub control în majoritatea zilelor, atunci curățenia săptămânală/generală va dura într-adevăr 2 ore sau mai puțin. Dacă ai amânat totul până acum, timpul alocat trebuie să fie mai lung, pentru că mizeria și dezordinea se adună uimitor de repede. Iar exasperarea ta va fi pe măsură.

Înca ceva care să te ajute:

Reguli generale când faci curățenie

  1. Începe cu lucrurile care se fac singure cât tu te ocupi de altceva: pune substanțele de curățenie în vasul WC și lasă-le să acționeze, pornește mașina de rufe sau de spălat vase, scoate așternuturi la aerisit.
  2. Curățenia se face de sus în jos. Mai întâi deasupra și apoi dedesubt. Nu dai cu aspiratorul și apoi începi să cureți și să ordonezi suprafețele înalte, ci invers!
  3. Lucrează dinăuntru în afară. Mai întăi finalizează interiorul și scoate afară tot ce trebuie debarasat și apoi ocupă-te de preșul de la intrare, holul din zona ușii tale, trepte, alei, etc
  4. Mai întăi strânge tot de pe suprafețe, apoi începe să aspiri/speli/ștergi praf.

Planul pentru curățenie de 1 oră

Acesta este cazul în care ai strâns/ordonat cât de mult ai putut în cursul săptămânii și vrei o casă ordonată și curată, fără alte pretenții. În acest caz, cel mai probabil că vei avea de făcut cele de mai jos. Alocă cât timp crezi că este necesar pentru fiecare activitate, dar încearcă să te încadrezi într-o oră per total.

  • Strângi tot de pe suprafețe: haine, hărți, jucării, încărcătoare, vase, căni etc. Treaba asta merge de obicei strună și durează câteva minunte, dacă ai alocat cât o cutie, sertar, un loc în general, pentru fiecare lucru. Timp estimat: 10 minute.
  • Spală toate vasele și curăță temeinic suprafețele orizontale de la bucătărie: blaturi, mese, plite, aragaz. Cât de temeinic, depinde de cât de mult le-ai lăsat cu resturi pe ele până în acest moment. Ajută mult și tipul de substanță de curățenie sau ce detergenți folosești. Timp estimat: 10-15 minute.
  • Aspiră podelele și covoarele și șterge praful. Dacă ștergi praful cu o lavetă umedă este foarte eficient și nu se mai ridică particule în aer. Dacă ai de-a face cu sticlă sau suprafețe lăcuite, atunci trebuie să ștergi imediat și cu o cârpă uscată, pentru a nu lăsa urme. Evident, dacă ai suprafețe din materiale speciale (marmura, travertin, etc), va trebui să le cureți cu ceea ce trebuie în fiecare situație . Timp estimat: 10 – 15 minute.
  • Dă rapid cum mopul unde este nevoie (baie, bucătărie, hol). De preferat unul care se stoarce foarte bine, pentru a nu lăsa multă apă și a se usca totul rapid. Timp estimat: 5-10 minute.
  • Ocupă-te de baie: spală toaleta și chiuveta, care sunt cele mai încercate, și șterge oglinda, dacă este stropită sau prăfuită. Cada o poți spăla oricând după ce faci baie. Folosește soluții cu proprietăți anti-calcar – sunt foarte eficiente și ajută la curățarea rapidă. La fel, dacă ai piese din materiale speciale (marmură de exemplu), tratează-le conform specificațiilor. Timp estimat: 10 minute.

Planul de curățenie de 2 ore – curățenia profundă

  • Scoate cearșafurile și alte așternuturi de pe pat la aerisit și pune la spălat ceea ce trebuie schimbat. Lasă saltelele la aerisit unde se află, cu geamurile deschise, până ce termini curățenia.
  • Strânge toate lucrușoarele rămase prin casă și pune-le la locurile lor. (Vezi și mai sus.)
  • Dă cu aspiratorul temeinic peste tot. Mută și ceva mobilă dacă trebuie să ajungi peste tot.
  • Dă cu mopul peste tot unde este nevoie, chiar și pe parchet, dacă este pătat sau mai sunt urme de praf.
  • Șterge praful de peste tot, inclusiv de pe toate rafturile, pervazurile, bibliotecă, etc, pe care le-ai sărit până acum.
  • Curăță temeinic blaturile și contrablaturile la bucătărie.
  • Alocă timp și pentru curățat electrocasnicele de data aceasta.
  • Șterge suprafețele de sticlă dacă trebuie: vitrine, oglinzi, etc.
  • Curăță baia: spală temeinic cel puțin chiuveta, vasul WC și pardoseala. Cada poate rămâne pentru când este nevoie.
  • Dacă ai găsit pete pe pereți sau mobilă (mâncare, cerneală, desene cu carioci, acrilice, etc), încearcă să le rezolvi acum. 
  • Pune mobilele, covoarele la loc și pune așternuturi proaspete.

La final, aerul din casă trebuie să se fi schimbat radical, iar voi puteți începe o nouă săptămână mai relaxați.

aspirator rowenta

Bonus: De ce este atât de greu să menții curățenia în casă

Cele mai probabile motive:

  • Păstrezi prea multe lucruri. Prea multe haine (câte porți de fapt?), prea multe jucării (mai poți dona), prea multe „seturi” primite în dar, etc. Donează din ele. Iar când cumperi chestii noi, lasă o parte din cele vechi să plece.
  • Nu ai un loc pentru fiecare lucru. Creează câte un spațiu logic, intuitiv și la îndemăna pentru lucrurile pe care le folosești frecvent. Iar pentru celelalte creează spații închise cu capace și uși, pentru a reuși să păstrezi ordinea. 
  • Nu știi de unde se începi (nu ai o metodă de lucru). Pentru asta am scris acest material. Or poți apela la cărțile unor guru în domeniu, cum este faimoasa Marie Kondo.
  • Nu ai timp suficient și nici ajutor. Când lucrezi singur la curățenie, dar la dezordine lucrează toți din casă, e semn că trebuie să schimbi puțin lucrurile. Începe o discuție cu partenerul pe tema asta.
  • Ce să nu faci când lucrezi de acasă.

Ca să recapitulăm

  1. Folosește regula celor 2 minute: dacă ceva durează mai puțin de 2 minute, fă acum!
  2. Curăță bucătăria după fiecare utilizare.
  3. Măcar o dată pe săptămână fă o curățenie generală. Cât este de profundă…depinde de cât de bine ții lucrurile din scurt în timpul săptămânii.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.