Cum sa alegem becul potrivit: incandescent, economic sau LED?
12 comentarii

Costuri tot mai mari ale facturilor de energie sau cheltuieli mai mari cu sistemele de iluminat? Becuri incandescente sau becuri economice? Alegerile acestea tin de bugetele alocate pentru casa, de stilul de viata, de educatia si exemplele pe care vrem sa le dam copiilor nostri. Sa vedem in continuare o descriere a celor mai utilizate 3 tipuri de becuri existente pe piata.

Becurile incandescente

becuri_incandescente

Becurile incandescente sunt clasicele becuri cu bulb, practic neschimbate de cand au fost introduse de catre Edison, in 1879, si pana astazi.

Datorita eficientei scazute si consumurilor mari, Uniunea Europeana a anuntat restrictii in privinta utilizarii becurilor incandescente de mare putere inca din 2009, iar din 2015 se pare ca este vizata interzicerea lor in intregime si introducere in loc a becurilor incandescente imbunatatite. Acestea au acelasi aspect ca si becul clasic, dar filamentul se afla intr-o capsula cu halogen, plasata in interiorul becului de sticla. Acest nou sistem va scadea consumurile de energie intre 20% si 45%, functie de clasa de consum a becului: B sau C (vezi imaginea de mai sus).

Becurile economice

becuri_economice

Becurile economice sau Lampile Fluorescente Compacte au consumuri mult mai scazute de energie (pana la 80%) si o durata de viata semnificativ mai mare deact un bec incandescent (5.000 – 15.000 ore fata de 1.000 ore), trasaturi care justifica investitia initiala.

Principiul dupa care functioneaza este acesta: energia consumata incalzeste gazul din interiorul serpentinelor sau bulbului de sticla, iar acesta devine incandescent si emite lumina.

Atentie! In cazul in care un bec economic s-a spart, incaperea respectiva trebuie aerisita bine cateva ore, cioburile trebuie curatate de pe podea cu carpe umede si in nici un caz nu trebuie folosite aspiratorul, peria sau matura, pentru ca asta ar imprastia si mai mult in aer particule potential periculoase pentru sanatate.

Pentru a masura eficienta unui bec economic, se ia in calcul raportul Lumeni produsi / Wati energie consumata. Un bec este cu atat mai eficient si avantajos economic, cu cat produce mai multi lumeni pentru fiecarea Watt consumat.

Ca si comparatie, un bec incandescent obisnuit foloseste 90% din energia consumata pentru a incalzi filamentul, care, odata devenit incandescent, emite lumina. Doar 10% din energie consumata se foloseste pentru iluminare. Becul economic foloseste 10% din energia consumata pentru a incalzi gazul din interior, care prin incalzire emite lumina si 90% pentru a produce lumina.

De aici si economiile: un bec economic de 20 W furnizeaza aceeasi cantitate de lumina ca si un bec incandescent de 100 W. In cazul majoritatii producatorilor, echivalentele sunt acestea:

Bec incandescent Bec economic
40 W 9 W
60 W 11-12 W
100 W 18-20 W

Becurile economice (LFC) emit lumina de mai multe nuante de la alb la galben. Culorea produsa de fiecare bec este mentionata pe ambalaj si se exprima in grade Kelvin (temperature culorii). Cu cat gradul Kelvin este mai mic, cau atat culoarea luminii este mai apropiata de galben, astfel:

Grade Kelvin Culoarea luminii Recomandata in:
2.700 Discret/alb-galbui /cald Sufragerie si dormitor
5.000 Mai alb/alb-albastrui/mai rece Camera de lucru si bucatarie
6.500 Lumina naturala alb-albastrui / rece Sufragerie si holuri

Folosind becuri economice , consumurile de energie pentru iluminat scad cu aproximativ 80% si se estimeaza ca investitia initiala in becurile economice (presupunand ca le inlocuim pe toate odata), se amortizeaza prin facturi mai scazute (la preturi constante ale energiei!) in urmatoarele 6 luni.

Becurile tip LED

becuri_LED

Noile descoperiri si aplicatiile acestora au adus in ultimele decenii in atentia publicului larg becurile de tip LED, care folosesc Diode Emitatoare de Lumina, in locul filamentelor si gazelor rare folosite de becurile clasice.

Iluminarea cu LED-uri dateaza din anii 60′, cand LED-urile au luat locul progresiv indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare (practic LED-urile nu trebuie inlocuite). Timp de multi ani LED-urile au fost disponibile doar in culorile galben, portocaliu, infra-rosu, rosu si verde. In anii 90′ au fost descoperite LED-urile albastru, cyan si violet. Pana la folosirea becurilor LED pentru iluminarea locuintelor au mai trecut cativa ani, timp in care a fost descoperit LED-ul alb, in 1993.

Gratie acestor descoperiri, astazi becurile de tip LED sunt disponibile si pentru iluminatul gospadariei. Ca si economii aduse, becurile LED sunt mai eficiente decat becurile economice, avand plusuri si la capitolul siguranta in exploatare, durata de viata, dimensiune redusa si nu contin nici un fel de substante periculoase. Pentru a vi se garanta insa toate aceste promisiuni, trebuie ca producatorul, dar si vanzatorul sa fie unul de incredere, altfel investitia nu se jutifica: chiar daca veti da mai putini bani, lumina produsa va lasa de dorit.

Comparatie intre becurile LED, Economice (LFC) si Incandescent

Tipul becului Eficienta luminoasa (lm/W) Durata de viata (ore) Economii la energie (fata de becul incandescent)
LED 100 lm/W 50.000 + 90%
Economic/LFC 60-80 lm/W 5.000-15.000 80%
Incandescent 10-13 lm/W 500-1.000 0%

In ceea ce priveste durata de viata a unui bec tip LED, aceasta se refera la durata de viata a fiecarui LED din componenta becului, nu la becul in sine. Durata de viata a acestuia este mai mica si depinde de factorii de mediu (umiditatea, fluctuatiile retelei de curent si caldura excesiva sunt dusmanii sai cei mai mari, precum si utilizarea in interiorul unor structuri inchise, cum este un bulb de sticla, de exemplu). In ceea ce priveste durata de viata reala, durata garantiei oferita de producator este un bun indiciu.

Cum citim indicatiile de pe ambalajul becului

Cantitatea de lumina oferita de un bec nu mai este exprimata, ca in trecut, in Wati, ci in Lumeni. Astfel, daca vreti sa stiti cate lumina va ofera noul dvs bec economic, folositi-va de acest tabel orientativ:

Wati (indicativ valabil pentru becurile incandescente) Lumeni (indicativ valabil astazi)
100 W 1300 – 1530 Lm
75 W 920 – 1060 Lm
60 W 700 – 810 Lm
40 W 410 – 470 Lm
25 W 220 – 250 Lm

Alte informatii oferite de producator pe ambalaj

energy_label Marcajul energiei imparte produsele in eficiente (clasa A) si mai putin eficiente (clasa G). In cazul becurilor, aceste clase indica cata energie consuma pentru a produce lumina dorita. 
fast_start Timpul de aprindere: functie de locul unde veti folosi becul, aceasta informatie este importanta sau nu. Este bine sa stim ca exista becuri economice care se aprind la fel de repede ca cele incandescante, precum si becuri care ajung la cantitatea totala de lumina pe care o pot furniza in urmatoarele 60 secunde de la comutarea intrerupatorului.
switching_cycles Numarul de comutari pana la defectare: Daca aveti nevoie de becuri pentru spatii in care lumina se aprinde de mai mult de 3 ori / zi sau in spatii cu trafic mare, gen hol/toaleta, sau folositi sisteme cu senzori de miscare, trebuie sa stiti cate comutari suporta becul pana ce se va defacta.
not_dimmable Varierea tensiunii: nu toate becurile economice si nici toate becurile Led nu suporta sisteme de variere a tensiunii, asa ca daca va doriti aceasta facilitate, cautati semnul de pe ambalaj sau intrebati vanzatorul. 
operating_temperature Temperatura de functionare: daca doriti sa instalati un bec economic sau LED pe balcon sau veranda deschisa, cumparati unul care rezista la temperaturi de inghet, altfel pe timp de iarna va furniza mai putina lumina.

Marcajul CE inseamna Conformité Européene, adica sunt produse in conformitate cu normele tehnice europene si intrunesc toate cerintele egate de sanatate, siguranta, protectia consumatorului si a mediului.

Marcajul ROHS (Restriction of Hazardous Substances Directive) inseamna ca becul nu contine substante periculoase conform Consiliului European.

Vezi Produsele recomandate

12 Comentarii

  1. ionel 21/08/2015 Răspunde

    Pentru unul care vegeteaza in fata televizorului cu telecomanda in mana, becurile economice sau led sunt foarte bune. Dar pentru cineva care doreste sa citeasca, scrie sau lucreze, aceste becuri nu pot fi folosite. Am probat toate modelele posibile de becuri cu led si economice. Nu exista nici un alt bec care sa ilumineze ca un bec clasic de 100W. Toate celelalte dau o lumina palida, chioara si deranjanta. Industria mai are mult de cercetat pana sa ajunga la performantele de iluminare ale unui bec de 100W. Toate afirmatiile despre becuri economice si becuri cu led-uri sunt marketing, nu se bazeaza pe nimic real.

    • Aurel MICLEA 05/10/2016 Răspunde

      Din pacate nu ai consultat un specialist in instalatii electrice (ing,) care stie ce flux luminos ai nevoie pentru diferite aplicatii.
      Daca ai fost doar la magazin si ai intrebat vanzatorul, pentru acesta, toate sunt bune la orice…el trebuie sa vanda…are target.
      Sau mai este o posibilitate, ai cumparat LED de cca.7-9W x 8olm/W=720lm= echivalent bec cu incandescenta de 48W. Cum ai putea sa ai lumina buna cu asa putere???
      Ar trebui sa cauti becuri LED cu minim 15W x 8olm/W=1200lm= echivalent bec cu incandescenta de 100W. Si foarte important, sa fie lumina Alb NATURAL 4500K

  2. Luminita 31/08/2015 Răspunde

    Pot fi folosite si becurile cu LED pentru un iluminat de calitate, dar cred ca cea mai amre greseala pe care o fac cei care cumpara aceste becuri este ca se uita la puterea becului in wati, in loc sa fie mai atenti la puterea fluxului luminos masurata in lumeni. De asemenea, e important de luat in considerare ce tip de iluminat este necesar: general, ambiental sau functional pentru a se alege cea mai buna solutie de iluminat. Becurile cu lumina „alba” (sau „rece”, cum mai este ea numita) ofera chiar un iluminat de calitate, insa unor persoane li se apre deranjanta acest tip de lumina in locuinte. In astfel de cazuri, becurile LED cu bulb mat sun o solutie foarte buna.

    Luminita Moga
    http://www.lightsmart.ro

    • ionel 31/08/2015 Răspunde

      La un bec nu ma intereseaza nici puterea in wati, nici la intensitatea fluxului luminos in lumeni. Este vorba de impresia ce o lasa fiecare bec asupra ochiului. In afara de becul cu incandescenta, toate celelalte ofera o lumina sinistra, deranjanta si artificiala ce oboseste si incomodeaza ochii. Chiar si becurile cu halogen ofera o lumina alba , deranjanta si nenaturala. Led-urile emit o lumina monocromatica, extrem de deranjanta si punctiforma, iar cele cu bulb mat sunt chioare rau, abia ilumineaza. Degeaba se incearca artificii de uniformizare, lumina emisa este tot punctiforma. Probabil in urmatoare suta de ani industria va reusi realizarea unui bec cu led-uri de diferite culori ce insumate sa emita o lumina a carei diagrama spectrala sa fie apropiata de cea naturala (a soarelui). Restul sunt incercari stangace de a impune pe piata niste produse insuficient cercetate.

  3. Mihai 28/12/2015 Răspunde

    Acum niște ani buni studiam la cursul de Instalații pentru construcții cum trebuie să realizăm iluminatul în diferitele încăperi de locuit. In mare vogă, atunci, era iluminatul cu ajutorul corpurilor de iluminat cu descărcări în gaze. Dacă mi-aduc bine aminte erau două sau trei cursuri în care am căpătat niște noțiuni de bază, destul de folositoare. Este adevărat că nu ni se prezentau invențiile tehnice cum se preda la Politehnică, dar făceam față la orice discuție în domeniu. Ce constat azi ? Am nevoie de un bec ! Becurile în alcătuirea lor, cum era și normal, au evoluat. Ce fel de bec să cumpăr ? Hai pe net să ne lămurim ! Aici articole sofisticate (mai mult neclare chiar și pentru un inginer de specialitate) care-ți demonstrează cât de savant este autorul lor. Tată, eu vreau să știu ce bec să-mi cumpăr pentru o anumită destinație; n-am nici timp și nici chef să iau notițe. N-am nevoie să știu care este mai ieftim și de ce, vreau să cunosc relația calitate-preț. Nu doresc să-mi schimb ochii funcție de lumina poluantă (pe ambalaj toate datele despre care se face vorbire, mai sus, nu există; se face un comerț jalnic). Nu se poate face un ghid pentru orice om care dorește să-și procure un corp de iluminat ? Eu cred că da, cu condiția să fie minte și să se vrea… Sănătatea este mai importantă decât profitul !

  4. Aaa 28/04/2016 Răspunde

    Am incercat toate variantele de mai sus… am ajuns sa platesc peste 70 de lei pe un bec care nu a reusit sa se ridice la nivelui celui incadescent de 100w. App mai sus am citit cum ca daca schimb toate becurile incadescente cu becuri economice in 6 luni recuperez investitia. eu am in casa 13 becuri x 70 de lei bucata = 910 lei iar in momentul de fata, facura la elecricitate este de 70-80 de lei… deci… si nici macar nu am lumina dorita in casa

    • FLAVIUS 27/09/2017 Răspunde

      Prietene, nu stiu de unde iei becuri cu 70 de lei. Vezi oferta de aici, si astea chiar te orbesc, nu cred ca nu faci economie.

  5. Valentin 19/09/2016 Răspunde

    Ca în orice domeniu reclama este sufletul comerțului. La drept vorbind când au apărut aceste corpuri de iluminat așa zis moderne le-a produs în cantități atât de mari încât nu mai are unde le vinde. Din acest motiv această reclamă agresivă. Adevărul, în opinia mea, este că nimic nu se apropie de lumina corpurilor de iluminat cu incandescență. Am făcut un calcul, funcție de numărul de ore declarat de fabricant asupra becurilor moderniste și a celor cu incandescență. Un rezultat jalnic. Dacă iau pe an 3 becuri (1000 de ore de funcționare) ajung la 6 lei. Un corp de iluminat de aceeași intensitate luminoasă ajunge la 70 – 80 de lei. La o perioadă de funcționare de 40.000 de ore calculul este: 40 becuri clasice x 2 lei = 80 lei. Sau greșesc eu? Atunci unde este economia? Arde cineva un bec de 100W mai mult de 2-3 ore iarna? Care-i schepsisul?

  6. Valentin 19/09/2016 Răspunde

    Dacă vrei cu adevărat economie fă-ți instalația electrică separată. Pentru iluminat 12V cu becuri de 100W, restul consumatorilor îi lași la rețeaua normală (220V). S-a gândit cineva la această variantă?

    • costi 07/10/2016 Răspunde

      depinde ce transformator folositi,e posibil sa nu fie prea mare economia

  7. Doru 05/12/2016 Răspunde

    Cred ca tot becurile clasice sunt mai bune tinand cont de lumina buna si de pretul lor. Pai cand recuperam noi banii dati pe aceste becuri ,din factura de curent, tinand cont ca ele sunt scumpe si se mai si defecteaza si trebuie sa cumparam altele? Niciodata.

  8. Jean 24/09/2017 Răspunde

    Daca montez un bec cu LED care da 4500 lumeni,la o distanta de 6 m,aproximativ ce iluminare (in lucsi) am?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.