Cum reduci electricitatea statică din casă

Pe măsură ce lunile de iarnă se adună iar instalațiile de încălzire funcționeaza fără întrerupere, lipsa de umiditate din interioarele caselor noastre vine la pachet cu electricitatea statică și ruda ei cea neplăcută: descărcarea electrostatică.

Ce se întâmplă?

Ai remarcat să atunci când de așezi în pat sau tragi o haină pe tine pe întuneric se formează mici scântei la atingerea cu textilul? Anumite haine ți se lipesc în mod neplăcut de piele deși nu ești ud sau te curentezi neplăcut atunci când atingi o altă persoană sau anumite obiecte? Iată ce se întâmplă.

Materialele sunt formate din atomi neutri din punct de vedere electric, deoarece conțin un număr egal de electroni pozitivi și negativi. Când două materiale intră în contact, are loc un schimb de electroni între ele, ceea ce se soldează cu un exces de electroni negativi pe suprafață unui material și un exces de electroni pozitivi pe suprafața altuia.

Tipul de material este și el foarte important: materialele formate din electroni slab legați tind să-i piardă, iar cele cu electroni bine legați, tind să-i atragă. Rezultă astfel materiale încărcate pozitiv și materiale încărcate negativ.

Însă lucrurile nu rămân așa, încărcate pozitiv sau negativ la infinit. Căutând echilibrul, electronii adunați pe suprafețele obiectelor, hainelor, pe părul sau pe pielea noastră se transferă rapid prin atingere de la un obiect încărcat negativ la unul încărcat pozitiv, iar când acest lucru se produce pe neașteptate, se produc binecunoscutele și neplăcutele șocuri electrostatice.

Cele mai puternice combinații care creează electricitate statică

Mediul uscat favorizează procesele descrise mai sus și astfel iarna apar binecunoscutele fenomene de “curentare” atunci când atingem diferite obiecte din casă, scânteile al atingerea cu lenjeria, vizibile când ne așezăm în pat pe întuneric sau electrizarea părului și lipirea baloanelor de perete.

Iată niște combinații pe care vei dori să le eviți în timpul iernii, când aerul este foarte uscat:

  • Pielea uscată și textilele cu conținut mare de poliester. Pielea uscată se încarcă pozitiv iar poliesterul se încarcă puternic negativ. Când cele 2 se întâlnesc apar efecte foarte neplăcute: scântei, pișcături, haine lipite de corp.
  • Părul și pieptănul sau peria de plastic. Prin frecare parul se încarcă pozitiv iar plasticul negativ. Părul rămâne încărcat preponderent cu sarcină pozitivă, și pentru că obiectele încărcate cu aceeași sarcină electrică se resping, firele tind să se îndepărteze unele de altele, așa că parul va căpăta acel efect spectaculos de halou.  La fel se întâmplă și când copilul se dă pe tobogan.
  • Părul sau lâna și obiectele de plexiglas. Știți experimentul de la școală: freci linia de plastic de păr sau de o bucată de blană și apoi poți ridica cu ea bucățele mici de hârtie de pe masă. Asta pentru că prin frecare linia s-a încărcat negativ și atrage materialele încărcate pozitiv din jur.

Ce pot face pentru a reduce electricitatea statică din casă?

Pentru a reduce sarcinile electrostatice și a ne crește starea generală de bine pe timpul iernii putem lua câteva măsuri simple, atât pentru a reduce formarea de electricitate statică, cât și pentru a ajuta la conducerea ei către pământ. Să le vedem pe rând.

Fii atent la tipurile de materiale și fibre care te înconjoară. Citește etichetele

Foarte puține materiale din jurul nostru nu cedează și nu se încarcă cu electroni din jur, adică sunt neutre din puncte de vedere electrostatic.

Aerul și pielea umană, mai ales când sunt foarte uscate, au tendința de a ceda electroni și deci de a se încărca puternic pozitiv. Blana naturală, părul uman și sticla de asemenea, cedează electroni și se încarcă puternic pozitiv.

Lâna, mătasea, nylon-ul, plumbul, aluminiul și hârtia se încarcă și ele pozitiv, deși în proporție mai mică.

Materialele care se încarcă puternic negativ (atrag electroni) sunt teflonul, siliconul, polietilena, poliuretanul, polistirenul. Aurul, platina, cuprul și nichelul, precum și chihlimbarul, se încarcă moderat negativ.

Materiale care se încarcă foarte puțin electrostatic sau sunt neutre sunt:  pielea naturală, lemnul, bumbacul și otelul.

Știai că etimologia cuvântului electricitate se astăzi se găsește în grecescul elektron, care înseamnă chihlimbar? Se pare că grecii au fost primii care au remarcat cu 3.000 de ani in urmă că chihlimbarul, atunci când este frecat de lână strălucește mai tare și atrage alte materiale ca penele sau părul.

Umidifică și purifică aerul

Umiditatea aerului împiedică electricitatea statică să se formeze, deci orice formă de umidificare este bine venită: umidificatorul electric, plantele, apa fierbinte din cadă și chiar fierberea apei pe aragaz. Iar dacă vei căuta un umidificator sau un purificator de aer, consideră unul care include funcție de ionizare. Vaporii de apă sau aerul purificat sunt încărcați prin ionizare cu sarcină electrică, ceea ce atrage particulele nedorite din aer (praf, polen, fibre, acarieni), curățându-l și eliminând sarcinile electrice.

Folosește produse de curățenie cu efect antistatic

Sticla creează un câmp electrostatic destul de puternic, așa că mai tot timpul, dar mai ales în sezonul rece, vei observa o pelicule de praf pe ușa cuptorului, a mașinii de spălat sau uscătorului de rufe sau pe ecranul televizorului sau computerului. Aceste suprafețe trebuie curățate constant și pe cât posibil folosește substanțe cu proprietăți antistatice.

Covoarele din casele noastre sunt țesute în mare parte din fibre sintentice, așa că prin frecarea cu șosetele, încălțămintea sau jucăriile pot dezvolta sarcini electrostatice importante. De asemenea, curăță-le sau stropește-le cu substanțe cu proprietăți antistatice.

Dacă ai mobilă din PAL melaminat vei observa de asemenea cantități importante de praf lipite de suprafața ei. Curăță în mod contant cu substanțe antistatice sau măcar cu o cârpă de praf umedă pentru a colecta și a nu împrăștia praful înapoi în aer.

Balsamul pentru rufe și balsamul pentru păr su efecte antistatice, iar dintre produsele des întâlnite în dulapurile noastre poți miza pe oțet și bicarbonatul de sodiu.

Folosește plante în casă

Am scris numeroase materiale despre efectele benefice ale plantelor în casă: frumusețe, curățarea aerului, culoare, echilibru, dar iată că prezența lor mai are un beneficiu major: prin transpirație elimină o bună parte din apa absorbită, umidificând și purificând astfel aerul și reducând electricitatea statică.

Folosește-le așadar cu încredere și studiază și aceste materiale pentru mai multe idei:

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.