Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum protejezi parchetul de umezeală

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Parchetul laminat este cea mai simplă, rapidă și elegantă metodă de a pardosi o încăpere, oferindu-i tot ce are lemnul mai bun: frumusețea și atingerea plăcută, alături de montajul foarte rapid. Însă parchetul laminat este făcut din lemn mărunțit și diferiți adezivi, care reacționează fiecare în felul său în contact cu apa. Și dacă suprafața plăcii este destul de rezistentă și poate arăta foarte bine pentru mulți ani, canturile plăcilor sunt cele mai fragile părți ale covorului tău de parchet: acolo este expus miezul plăcii, cel mai adesea neprotejat împotrivă umidității.

Dacă nu ai cumpărat un parchet special protejat împotriva umidității, cu canturile sigilate chimic, singurul lucru care îl va proteja de umiditate va fi calitatea montajului: cu cat mai strâns cu atât mai bine. Apa pătrunde însă oriunde, iar la parchet, acel cant este punctul vulnerabil: apa va face ca partea de deasupra a plăcii să se ridice, stricând întregul aranjament al pardoselii. Acest efect se produce indiferent dacă este vorba despre o inundație serioasă, sau despre locul tău favorit de călcat rufe, unde a ajuns apa fierbinte de pe masa de călcat, picătură cu picătură, în mod repetat.

Și partea cea mai rea acum urmează: spre deosebire de parchetul din lemn, parchetul laminat nu poate fi rașchetat și lăcuit din nou, ci doar se pot înlocui plăcile deteriorate, dacă sunt suficient de puține ca să merite și dacă ai păstrat câteva din stocul inițial. Vezi aici cum poți înlocui o placă de parchet deteriorată.

Cum protejezi parchetul de umezeală. Activitățile noastre și consecințele lor

Curățenia.  Ori de câte ori cureți parchetul cu substanțe umede, acestea nu trebuie să fie în cantitate mare și nici să stea prea mult timp pe parchet. Spală rapid și usucă imediat.

Activități casnice.  Dacă desfășori activități casnice care duc la udarea parchetului, cum sunt stropitul din diferite surse sau căderea stropilor de condens de pe masa de călcat, ai grijă să ai un covor în zona respectivă, sau măcar să cureți imediat după producerea incidentului.

Băuturile vărsate.   Indiferent de care sunt și de la cine provin, curăță imediat cu o cârpă absorbantă. Dacă ai copii și dacă sunt prea mici pentru a li se explica regulile, atunci folosete covoare cu dos impermeabil și curăță constant.

Umezeala de sezon.   Toamna ploioasă și iarna cea umedă și rece pot face să ajungă și în casă, pe parchet, umezeală și murdărie. Cu cat distanța de afară până în casă este mai scurtă, cu atât mai multă murdărie va fi la interior. Un preș absorbant în afară ușii și unul la interior, plus obligativitatea descălțării la ușă pentru toată lumea, vor minimiza potențialele probleme ale parchetului.

Activitățile specifice zonelor umede din casă.  Poți monta parchet în orice zonă a casei, dacă iți place, fie ea hol, balcon, bucătărie sau baie, dar trebuie să fii conștient că umiditatea constantă va produce probleme și că trebuie să cumperi parchet special și să-l montezi corect.

Atenție și la alegerea tapetului, dacă dorești să decorezi baia cu acest material.

Cum protejezi parchetul de umezeală. Prevenirea problemelor

Cumpără parchet rezistent la umezeală. Parchetul rezistent la umezala are aplicate substanțe impermeabile inclusiv pe canturi și placa este protejată de câteva straturi de rășini speciale, ceea ce face acest parchet perfect pentru orice încăpere, inclusiv baia. Montajul nu este diferit de cel al parchetului laminat strandard, dar prețul este substanțial mai mare.

Optează pentru lipirea plăcilor de parchet de stratul suport. O lipire adecvată a parchetului va împiedica lamelele de parchet să se umfle, să se desprindă, să se lase la apăsarea tălpii sau să scârțâie. Vezi aici cum.

Când este indicat să torni şapă autonivelantă sub parchet.

Sigilează marginile plăcilor. Poți sigila marginile plăcilor de parchet cu silicon sau mastic sigilant pentru lemn. Instalarea durează de 2 ori mai mult, dar acest procedeu nu lipește plăcile una de alta, nefiind vorba despre un adeziv, ci doar umple spațiile dintre plăci. În plus, acest gen de produs se poate folosi și pentru repararea zgârieturilor din parchet.

Sigilează marginile suprafeței de parchet. Folosește masticul special pentru lemn sau siliconul pentru a sigilezi și marginile suprafeței placate, împiedicând astfel apa să pătrundă sub covorul de parchet.

Cu puțină atenție în alegere și utilizare, orice suprafață de parchet poate avea o viață lungă și frumoasă!

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.