Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum protejăm centrala termică cu condensare de efectele apei netratate

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pentru a oferi o eficienţă crescută, centrala termică cu condensare  este fabricată în mod diferit în comparaţie cu modele vechi de centrale convenţionale:

 • metalele folosite la construcţia centralelor cu condensare oferă niveluri de eficienţă semnificativ mai mari, dar necesită o protecţie riguroasă împotriva apei netratate,
 • pompele de circulaţie, acum modulare în funcţie de temperatura sistemului, sunt mai compacte, permiţând toleranţe fine între ax şi lagăre.

Centrala termică cu condensare este mai puţin permisivă la apa netratată în comparaţie cu centrala clasică. Fără un tratament corect al apei din instalaţie, coroziunea şi depunerile de calcar sunt inevitabile.

Coroziunea şi depunerile de calcar pot genera probleme costisitoare şi afecta eficienţa unei centrale termice cu condensare prin:

 • defectarea pieselor componente,
 • reducerea duratei de viaţă a echipamentului,
 • creşterea consumului de energie şi a emisiilor de gaze,
 • scăderea randamentului sistemului de încălzire,
 • apariţia zonelor reci în radiatoare,
 • zgomot excesiv,
 • pierderi de apă din sistem.

De fapt, producătorii de echipamente de încălzire raportează că 87% dintre solicitările de reparaţii sunt la sisteme care funcţionează fără un tratament corect al apei.

Prevenirea problemelor generate de apa netratată la centralele cu condensare

Tratatarea apei ajută la prevenirea coroziunii şi a depunerilor de calcar, precum şi a problemelor asociate acestora, fiind considerată cea mai bună soluţie de către organismele internaţionale din industria încălzirii ce impun standardele de calitate din acest domeniu.

De altfel, pentru a beneficia de garanţie, una dintre condiţiile esenţiale de utilizare a echipamentelor de încălzire este un nivel calitativ minim al apei, ce poate fi  asigurat doar prin tratamente specifice.

Recomandarea Vaillant pentru tratarea apei: inhibitorul Sentinel X100

Instalarea unui sistem cu condensare, cu eficienţă ridicată, necesită curăţarea, protejarea şi menţinerea acestuia pentru o utilizare optimă.

Produsele de înaltă calitate pentru tratarea apei, aprobate de către producători precum Vaillant, BDR, Vissmann, Riello şi Bosch Group, contribuie la menţinerea ridicată a eficienţei sistemelor de încălzire, iar printre ele se află inhibitorul Sentinel X100.

Sentinel X100 este un inhibitor de mare putere ce oferă protecţie sistemelor de încălzire împotriva depunerilor de calcar şi coroziunii. Dispunând de Tehnologia Anti-Coroziune TripleTechTM şi având un Ph natural, inhibitorul Sentinel X100 este potrivit pentru toate metalele din sistem.

Acesta este special conceput pentru o centrală termică cu condensare ii va prelungi durata de viaţă,  maximizând eficienţa şi minimizând consumul de combustibil. Uşor şi rapid de dozat, Sentinel X100 este alegerea firească a profesioniştilor din domeniu.

Sentinel – inhibitor împotriva coroziunii instalaţiilor ce includ centrale cu condensare.

sentinel_x100_inhibitor_1l

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

2 comentarii la „Cum protejăm centrala termică cu condensare de efectele apei netratate”

 1. Buna ziua, sunt Romulus din Bacau. Apreciez efortul dvs. Totul este foarte util.
  Am si eu o intrebare. Am o centrala termica pe combustibil solid, Termofarc, din otel sudat. Din cate am auzit, acestea sunt supuse coroziunii in timp, de asemenea pot apare si depuneri de calcar, apa din zona mea este f. dura. Ce solutii pot folosi pentru prelungirea vietii centralei ?
  Multumesc anticipat !

  Răspunde
  • Raspunsul Termofarc:

   Buna ziua,

   Solutii pentru protejarea cazanului Termofarc:
   – Pentru apa dura : Va recomand sa instalati o statie pentru dedurizarea apei (eu insumi am asa ceva acasa la mine si sunt multumit);
   – Coroziune : Pentru coroziune puteti opta pentru o solutie care se amesteca in agentul termic (gasiti la magazinele de profil);
   – Problema cea mai mare o reprezinta gudronul care se depune pe peretii interior. Recomandari : Folositi lemne cu umiditate redusa (18-25% umiditate), temperatura agentului termic pe tur sa fie peste 70˚, si montarea unui vas tampon (puffer). Regula de baza : lemnul in cazan trebuie sa arda cu flacara, cu cat mocneste mai mult in focar, cu atat mai repede se subtiaza tabla (de la gudron).

   Pentru mai multe detalii, rog contactati:

   Marian Postavaru
   marian.postovaru@termofarc.ro

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.