Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum poți obține un gazon natural și sănătos

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă îngrășămintele și erbicidele nenaturale sunt o problemă pentru tine și preferi să te bucuri de un mediu cât mai curat și mai sănătos în curte, află mai jos cum poți crește un gazon natural și viguros.

În esență trebuie să faci aceleași lucrări ca și la gazonul crescut cu îngrășăminte chimice, dar în această variantă vei folosi mai mult din 2 resurse care te privesc direct: timpul și munca ta.

1.Un gazon natural se cultivă cu răbdare!

Dacă vrei un gazon natural și nu vrei să aplici stimulatori de germinare, erbicide chimice, sau alte substanțe care stimulează creșterea și elimină buruienile, procesul de obținere a unui gazon la fel de bogat și verde ca al vecinului va fi ceva mai lung și implică mai multă atenție și muncă.

Este posibil chiar să dureze două-trei sezoane până ce gazonul tău va fi la fel de verde și bogat că al vecinului, dar se poate, așa că perseverează și fii pregătit să intervii funcție de nevoile gazonului, climă și precipitații.

2.Află compoziția și structura solului. Sunt acestea potrivite pentru gazon?

Din punct de vedere fizic, zona trebuie curățată de buruieni, săpată și afânată, și trebuie să-i asiguri o capacitate bună de drenare. Solul prea compact și apa care stagnează pot duce la apariția mușchilor și, împreună cu lipsa lucrărilor de întreținere și buruienile vor duce la dispariția treptată a ierbii.

Vezi aici cum se pregătește solul pentru însămânțarea gazonului

Din punct de vedere chimic, ar fi ideal să cunoști compoziția și pH-ul solului tău pentru a ști ce fel de îngrășăminte să aplici. Dintre fertilizatorii organici poți folosi iarba tăiată (bogată in nitrogen si potasiu), compost sau gunoi de grajd învechit si mărunțit.

Orice aplici, să nu fie în cantitate prea mare si să nu stea pe frunze. Greblează ușor pentru ca compostul să ajungă pe sol, sub frunzele de iarbă, iar iarba cosită să fie mărunțită bine și să nu conțină bucăți din firul de la trimmer.

Udă constant si repetă operațiunea de câteva ori în sezonul de creștere.

insamantarea gazon - pregatirea solului

3. Tunde și udă la timp

Chiar dacă nu este un gazon natural foarte des la început, tunderea și udatul la timp sunt cele mai bune stimulente de creștere pentru gazonul natural. Fie că folosești o mașină  de tuns gazonul electrică fie una manuală, nu lăsa iarba să crească necontrolat pentru că după ce va crește prea mult se va înclina și îți va fi greu să te ocupi de ea.

Udă abundent și corect, răspândind apa pe toată suprafața – există aspersoare eficiente pentru orice preferințe și formă de teren.

4. Scapă de buruieni!

Dacă nu te ocupi de buruieni în mod constant, în câțiva ani acestea vor deveni specia dominantă în gazonul tău. Chiar când optezi pentru varianta naturală de îngrijire a gazonului, ai câteva opțiuni pentru îndepărtarea buruienilor.

Plivitul este cea mai sigură cale de a scapă de buruieni și a obține un gazon natural sănătos, dar ai grijă să faci asta când pământul este puțin umed după ploaie sau irigat, pentru a extrage rădăcina complet. Dacă ai de a face cu rădăcini pivotante, vezi să ai la îndemână și un extractor de buruieni.

Momentul plivitului este și el foarte important, ținând cont că cele mai rezitente dintre buruieni se pot înmulți atât prin rădăcini, cat și prin semințe. Ai grijă să le indetifici si să le smulgi înainte de a ajungă la stadiul de floare!

Vezi aici Cum poți scăpa de buruienile din gazon

Aplicarea unui erbicid elimină rădăcina complet și previne reapariția unei noi plante. Există erbicid pentru orice fel de situație, dar singurul erbicid natural este oțetul, combinat în proporție de 1:2 cu apă. Unii spun că trebuie și câteva linguri de sare. Combinația va usca rădăcina complet și va împiedică reapariția buruienii în același loc. După ce smulgi buruiana, sapă bine pământul și apoi toarnă pe zona respectivă soluția de oțet+apă.

Important!

După ce plivești și erbicidezi, însămânțează din nou zona respectivă. Suprevegherea constantă, plivitul la timp și erbicidarea locală, plus reînsămânțarea la nevoie sunt activitățile care îți vor asigura un gazon natural sănătos.

5. Folosește-te de specii ajutătoare: trifoiul alb

Pentru iubitorii de gazon perfect este o mare năpastă, dar pentru alții trifoiul alb este extrem de aspectuos, așa scund și cu frunzulițe sale mărunte și delicate.  Se dezvoltă repede și are un sistem radicular atât de bine dezvoltat încât va sufoca rapid orice altă buruiană, inclusiv temutul și nesuferitul pir.

Bineînțeles, va anihila și o parte din iarbă, dar dacă iți place aspectul bogat și floricelele albe care apar în mijlocul verii, vei avea un gazon bogat tot timpul. Trifoiul este apreciat și pentru faptul că îngrașă pământul, datorită azotului prezent în permanență în rădăcinile sale, de aceea se pune în compoziția așa-numitului gazon ecologic.

În subsidiar, trebuie spus ca prezența unor plante variate cu flori în grădină, atrage polenizatorii naturali, utili și pentru pomii și arbuștii fructiferi și pentru înmulțirea plantelor în general.

6. Scarifică și aerează gazonul în fiecare primăvară

Scarificarea este zgârierea solului, iar aerarea este înțeparea lui, iar ambele 2 operațiuni sunt vitale pentru un gazon natural frumos pentru că:

  • Îndepărtează firele moarte de iarbă
  • Aduce oxigenul la nivelul rădăcinii
  • Ajută la absorbirea rapidă și eficientă a îngrășămintelor și nutrientilor din sol.

Nu este simplu să crești un gazon natural și este nevoie de ceva mai multă muncă și răbdare, dar se poate obține o grădină frumoasă și curată, cu iarbă îngrijită și fără să folosești chimicale.

kit irigatii gazon

Magazin.sporulcasei.ro: Kituri de irigatii pentru gazon

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.