Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum poți folosi calorifere din fontă în instalațiile moderne

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Caloriferele de fontă (denumirea tehnică este radiator) au acel ceva vintage și răspândesc o căldură plăcută, ca odinioară, astfel încât, chiar dacă nu mai sunt la fel de dorite în amenajările moderne și super-eficientizate ale zilelor noastre, există încă destule cazuri în care sunt solicitate.

Dacă dorești să folosești calorifere din fontă în instalațiile moderne, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști înainte de a decide să le cumperi sau să le păstrezi.

Avantajele și dezavantajele caloriferelor de fontă

Cel mai mare avantaj și dezavantaj în același timp este inerția termică mare, adică înmagazinarea căldurii şi cedarea ei treptată în spaţiul locativ. Densitatea mare a fontei și grosimea pereților caloriferelor (radiatoarelor) de fontă precum și conținutul mai mare de apă, contribuie la acest  fenomen.

Apa din instalație trebuie încălzită la o temperatură mai mare decât în cazul caloriferelor de oțel sau aluminiu și durează mai mult până ce căldura este transferată în încăpere, dar tocmai acesta este și motivul pentru care caloriferele (radiatoare) se vor răci mai greu și centrala va porni mai rar.

Însă deși centrala va porni mai rar, consumul de combustibil este mai mare, datorită timpului mai mare de funcționare a centralei în putere maximă, pentru încălzire. Astfel, dacă ai o centrală murală, la o casă de circa 150 mp, timpul de încălzire este:

  • cca. 1:50h, pentru caloriferele (radiatoarele) de fontă
  • cca 0:45 h pentru radiatoarele de oțel
  • cca 0:25 h pentru radiatoarele de aluminiu

Cei care iubesc caloriferele de fontă, o fac pentru aerul vintage, căldura constantă și consistentă, precum și pentru că se pot revopsi, dar nu sunt cea mai eficientă soluție.

Mărimea și greutatea considerabile, precum și cantitatea mare de apă necesară în instalație le fac să nu fie prea des recomandate de către specialiștii în instalații și nici de către cei cărora le plac amenajările minimaliste.

Consumuri și regim de funcționare: caloriferele de fontă vs oțel vs aluminiu

Consumul centralei termice, indiferent de combustibilul folosit, este influențat mai ales de pierderile de căldură ale clădirii și de temperatura la care trebuie încălzit agentul termic (apa din instalație). Regimul de funcționare al centralei și setările din termostatul de ambient sunt și ele importante.

Funcționarea ciclică a centralei termice este raportată în primul rând la gradul pierderilor de căldură ale clădirii, care la rândul lor depind de termoizolarea și orientarea casei. Cu cât pierderile de căldură sunt mai mari, cu atât centrala va porni mai des. Pentru confortul nostru (inclusiv financiar), contează foarte mult ca timpul de funcționare al centralei să fie cât mai scurt și cu un consum cât mai mic.

Vezi AICI cum s-au redus consumurile la jumătate, după simpla decizie de a termoizola casa.

A doua cauză de consum mărit al centralei este temperatura de încălzire al agentului termic (apa din instalație):

  • La radiatoarele de Fontă, temperatura agentului termic trebuie să fie peste 75°C÷85°C. Pentru realizarea acestei temperaturi centrala (murală, de exemplu) va merge în putere maximă, deci la un consum maxim de 2,8m³ de GAZ
  • La radiatoarele de Oțel, temperatura agentului termic trebuie să fie peste 65°C÷75°C. Pentru realizarea acestei temperaturi centralava merge în putere maximă, deci la un consum maxim de 2,8m³ de GAZ, dar timpul de funcționare este mai mic față de Fontă.
  • La radiatoarele de Aluminiu, temperatura agentului termic trebuie să fie peste 45°C÷55°C. Pentru realizarea acestei temperaturi centrala va putea merge în putere minimă, deci la un consum minim de 1,8m³ de GAZ, iar timpul de funcționare este cel mai mic.

Caloriferele de fontă și energiile verzi

Tocmai principalul lor dezavantaj, și anume inerția termică mare, plus faptul că sunt energofobe, face caloriferele din fontă imperfecte pentru a fi utilizate împreună cu pompele de căldură și energia regenerabilă.

Există o singură posibilitate că aceste radiatoare să fie utilizate împreuna cu o sursă regenerabilă: Pompa de Căldură Geotermală, care poate utiliza agentul termic scos din pământ la temperaturi ce depășesc 75°C÷85°C, poate chiar mai mari.

În toate instalațiile pe bază de energie convențională, electrică sau gaze, caloriferele de fontă sunt considerate energofobe din cauza inerției termice mari, tocmai din această caracteristică nu sunt recomandate în asocierea cu energiile verzi.

Mulțumiri pentru colaborare: Ing. Aurel Miclea, Smart Instal

Sursă imagini: https://www.hollowaysofludlow.com/shop/radiators-and-heating

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.