Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum păstrezi lemnul din grădină şi de pe terasă ca nou pentru mulţi ani

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ne place lemnul. Are personalitate, îmbătrâneşte cu graţie, este excelent izolator natural, se poate prelucra în aproape orice formă şi se poate integra în clădirea şi grădina noastra aproape oriunde, dar are nevoie de ajutorul nostru pentru a se menţine tânăr.

Lemnul reacţionează la factorii de mediu şi sub acţiunea lor continuă poate suferi degradări permanente.

Cu cât este de esenţa mai tare, cu atât este mai puţin sensibilă la factorii de mediu şi, pe cale de consecinţă, mai scumpă. Tecul şi mahonul, de pildă, sunt cele mai rezistente şi durabile esenţe lemnoase. Dintre esenţele europene, stejarul şi fagul sunt cele stabile şi rezistente, iar molidul şi pinul sunt cele mai moi şi mai sensibile.

Să vedem ce factori externi influenţează lemnul din gospodăria ta şi cum poţi să-l protejezi.

Apa

Lemnul reacţionează la variaţiile de umiditate mărindu-şi volumul în mediu umed şi contractându-se în mediu uscat. Schimbul de umiditate între lemn şi mediu se opreşte fie pentru că mediul este stabil / închis şi s-a ajuns la un echilibru între absorbţia şi cedarea de apă, fie pentru că suprafaţa lemnului este tratată special pentru a rezista indiferent de condiţiile de umiditate.

Schimbul acesta de apă în sine nu este atât de periculos pe cât este stagnarea umidităţii sau a secetei, caz în care lemnul se umflă excesiv din cauza apei şi ajunge să dezvolte mucegaiuri, carii, insecte, etc, respectiv se usucă atât de tare încât devine sensibil la şocuri mecanice, adică casant.

Temperatura

Temperatura este factor degradant pentru lemn atât în raport cu umiditatea, cât şi singură.

Alături de umiditate, temperatura este unul dintre factorii favorizanţi pentru apariţia mucegaiurilor, dar şi pentru întreţinerea insectelor şi rozătoarelor.

Temperatura ridicată singură accelerează deteriorarea chimică a lemnului, iar temperatura extremă (focul) afectează iremediabil orice esenţă.

Lumina

Radiaţiile ultraviolete distrug lignina – liantul propriu al lemnului, iar lemnul capătă o tentă gri şi devine fragil, poros şi mai vulnerabil la apă şi umiditate. În plus, elementele rezultate în urma distrugerii ligninei constituie nutrienţi pentru ciupercile ce distrug lemnul.

Poluarea

Substanţele nocive provenite din procesele industriale şi alte activităţi umane, sunt prezente în aer mai ales în zonele aglomerate si găsesc în precipitaţii un vehicul excelent şi un mijloc ideal pentru a se tranforma în substanţe corozive, distructive pentru lemn.

Ce soluţii sunt?

Ei bine, secretul este tratarea corespunzătoare a lemnului atât din punct de vedere a substanţelor folosite, cât şi a paşilor de urmat.

Paşi de urmat în cazul suprafeţelor noi din lemn netratat

 1.  Pentru început, este necesară curăţarea suprafeţei de grăsime şi praf, cu o perie
 2. Ulterior, aceasta se şlefuieşte cu şmirghel şi se curăţă din nou pentru a îndepărta praful provenit din şlefuire.
 3. Se aplică stratul de grund care asigură protecţie împotriva carilor, ciupercilor, dar şi întărirea fibrelor şi o culoare uniformă.
 4. Acum se poate aplica lazura, vopseaua sau lacul, cu ajutorul pensulei, pistolului pentru vopsit sau a roletei.

Paşi de urmat în cazul recondiţionarii suprafeţelor din lemn

Pentru suprafeţele acoperite anterior cu vopsea sau lacuri, primul pas este îndepărtarea straturilor existente prin decapare şi/sau şlefuire, până ce se obţine o suprafaţă de lemn curat, sănătos, fără pete.

Paşii următori sunt cei enumeraţi în cazul lemnului nou.

Alege cu atenţie!

Cere detalii la raft şi citeşte  etichetele: grundurile, lacurile şi vopselele alese trebuie să ofere măcar protecţie împotriva apei şi a radiaţiilor UV, pentru a asigura o viaţă lungă amenajării tale cu lemn.

În plus, în funcţie de produsul folosit şi de calitatea aplicării, vei repetă operaţiunea mai devreme sau mai târziu. Asigură-te că va dura cât mai mult.

Produse recomandate

[one_third][/one_third][two_third_last]

Tratamente pentru deck-uri, terase exterioare și garduri

Tratementele anti-dilatare împiedică fribra lemnoasă să mai absoarbă și să mai elimine apa, ceea ce îi sporește rezistența în timp.
Vezi și soluțiile de tratare pentru lemnul bogat în tanin (stejar, castan, eucalipt, etc), precum și lacuri pentru finisare cu vâscozitate redusă.

Vezi produsele aici.

[/two_third_last]

[one_third][/one_third] [two_third_last]

Tratamente pentru case din lemn și mansarde

Expuse intemperiilor tot timpul anului, casele din lemn au nevoie de protecție la umezeală, raze UV, ciuperci și insecte.

Găsești aici produsele potrivite.

[/two_third_last]

[one_third][/one_third] [two_third_last]

Tratamente-finisaj pentru lemn exterior

Baiț impermeabilizant mat, tratamente pentru lemn nontoxice, finisaj pe bază de ceară.

Vezi produsele aici și folosește filtrul din partea de sus a paginii pentru a la sorta funcție de nevoile tale.

[/two_third_last]

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

9 comentarii la „Cum păstrezi lemnul din grădină şi de pe terasă ca nou pentru mulţi ani”

 1. Salutare!
  Eu am vopsit acum doi ani fantana din curte,cu vopsea de ulei Kredezeit naturala este exceptionala si foarte rezistenta.Sanatate

  Răspunde
 2. Buna ziua,
  Am un mobilier vechi din lemn pe care as vrea sa il vopsesc alb si sa il folosesc in baie.
  Ce ma sfatuiti sa folosesc?
  exista vopsea rezistenta la apa, sau intai vopsesc apoi dau cu un lac de protectie?
  Multumesc frumos pentru ajutor!

  Răspunde
  • Buna ziua

   Am gasit mai multe referinte care vorbesc despre vopsele sau lacuri pe baza de apa, cum sunt cele de aici, de preferat si cu protectie UV, dar va sfatuim sa intrebati si la magazinele de specialitate apicultura.

   Răspunde
 3. Imi puteti recomanda un lac/ulei foarte bun pentru protectia lemnului la exterior? Am o pardoseala din deck in jurul unei piscine (apa cu clor, apa de ploaie, trafic ) si doresc sa il protejez odata si bine.

  Multumesc.

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Va rog sa gasiti mai jos raspunsul din partea Akzo Nobel Coatings S.R.L. Pentru detalii suplimentare, puteti folosi datele de contact de la final

   In legatura cu solicitarea Dvs. trebuie avute in vedere cateva amanunte inainte de aplicarea produsului decorativ, dat fiind faptul ca o protectie de durata este asigurata in mare masura pregatirea suprafetei.

   Recomandarea noastra este ca toata suprafata sa fie curatata prin slefuire cu hartie abraziva (smilgher) de granulatie medie (max. 100), pana la lemn curat, pe ambele fete ale pardoselii.

   Dupa curatare/desprafuire se va aplica 1 strat de grund Sadolin Base (cu rol de protectie biocida si promovare aderenta), cu ajutorul unei pensule, pe toata suprafata lemnului. Timp de uscare 24 h.

   Dupa uscarea grundului se va aplica produsul Sadolin Terrace, impregnant pentru suprafete lemnoase supuse traficului, cu efect antiderapant. Sadolin Terrace se va aplica cu pensula in lungul fibrei lemnului, 1 strat pe toata suprafata, urmat de cel de-al 2-lea strat, care se va aplica numai pe suprafata de uzura (expusa la trafic).

   De retinut:
   – uscarea intre straturi este de 24 de ore,
   – produsele nu se dilueaza,
   – produsele nu se aplica daca exista conditii de umiditate in momentul aplicarii sau pe durata uscarii produsului (ploaie, ceata), sau cand temperatura mediului depaseste 30 gr C.

   Consumul estimat pentru Sadolin Base si Sadolin Terrace este de 10 mp/L/strat.
   In conditii de exterior sistemul are o durata de protectie de pana la 4 ani.

   Produsele se pot achizitiona de la magazinele de bricolaj din toata tara.

   Manea Cornel
   Reprezentant tehnic
   Departament Tehnic
   T +40 21 528 03 / 04 /05
   F +40 21 528 05 02
   M +40 73 267 00 70
   E cornel.manea@akzonobel.com
   S.C. Akzo Nobel Coatings S.R.L.
   6th D Regiei Blv., 4th building, ground floor
   6th District, Bucharest
   Romania – 060204
   http://www.akzonobel.com

   Răspunde
  • Buna ziua
   Va rog sa gasiti mai jos raspunsul din partea Caparol. Pentru produse si relatii suplimentare, accesati link-urile de la final

   1. Pregatirea stratului suport
   Daca este cazul, lemnul se slefuieste in directia fibrelor, dupa care se îndepărtează praful rezultat în urma slefuirii.

   2. Grunduirea / impregnarea lemnului/ acoperirea finală
   Suprafața care urmează a se finisa se va impregna cu un produs special care oferă protecție împotriva albăstrelii lemnului, mucegaiului etc. Acest produs este Caparol HolzschutzGrund+.

   Ca și soluție tehnică vă recomandam utilizarea produsului Alpina Premium-Holzöl un produs 2 in 1.
   Alpina Premium -Holzöl – Ulei pentru lemn din gama premium, cu rețetă optimizată din punct de vedere a substanțelor dăunătoare.
   Produs pe bază de materii prime regenerabile, pentru lemnul din interior sau exterior. Hidrofug, cu protecție la UV, ecologic, reîmprospătează culorile. Protejează lemnul de condițiile meteorologice extreme asemănătoare celor din Alpi.
   Produsul se aplica in 3 straturi (primul strat fiind cel de impregnare, iar celelalte 2 straturi constituie protectia finală).
   Este disponibil in mai multe nuante de lemn natural. AICI aveti fisa tehnica a produselui mentionat.

   Produsele le gasiti la partenerii Caparol de aici: http://www.caparol.ro/contact/parteneri-si-distributie.html
   Reprezentantii zonali ai companiei aici: http://www.caparol.ro/contact/zone-comerciale.html

   Răspunde
  • Buna ziua

   Raspunsul specialistilor Hornbach:

   Referitor la solicitarea clientului cu privire la a-i recomanda un ulei sau un lac pt protectia lemnului din jurul piscinei, furnizorul de marca proprie recomanda utilizarea uleiului Plus in nuanta Teak (este ready mix), care este ambalat la 0,75l, 2,5l sau 5l. Acesta se gaseste in toate Magazinele Hornbach din tara:

   5509674 HO ULEI PENTRU LEMN TEAK PLUS 0,75L
   5509678 HO ULEI PENTRU LEMN TEAK PLUS 2,5L
   5509682 HO ULEI PENTRU LEMN TEAK PLUS 5L

   Răspunde
  • grund pentru lemn Silber Aqua si Aeria Aqua Lazur am folosit eu pentru exterior si s-a pastrat foarte bine lemnul. Lazura o gasiti in multe culori si mai inchise si mai deschise. Grundul se aplica primul, dupa o buna slefuire, pentru a reduce consumul de lac aplicat in etapa urmatoare care este recomandat sa se dea in doua straturi.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!