Cum obții un interior cald și primitor acasă, când afară e tot mai frig

Sosirea toamnei, pe lângă spectacolul coloristic nemaipomenit, aduce și o serie de schimbări în aproape toate aspectele vieții nostre: ziua se micșorează, lumina nu mai este la fel de puternică, temperaturile scad iar trupul ni-l simțim tot mai amorțit și înfrigurat și ne retragem tot mai devreme spre casa în fiecare zi.

În această perioadă interioarele redevin parte majoritară a vieții noastre cotidiene și ne rețin atenția prin nevoia de renovare, schimbare a textilelor cu unele mai groase, readucerea covoarelor în prim plan, îmbunătățirea sistemelor de iluminat și crearea de colțuri pentru jocuri și timp liber.

Cea mai mare parte dintre modificări le poți face singur și îți pot transforma întreaga acasă în locul primitor și cald pe care ți-l dorești pentru trupul și mintea ta. Englezii îi spun cosy, danezii îi spun hygge, noi îi spunem “cald și primitor”. E o stare și un stil de amenajare în același timp. Hai să vedem cum putem obține asta.

Culorile autumnale – bucurie pentru ochi și suflet

Deși anotimpul în sine înseamnă scăderea temperaturilor și a intensității luminii, coloritul frunzelor, cald și strălucitor, compensează din plin aceste lucruri. Toamna este anotimpul roșurilor intense, portocaliului și galbenului cald și strălucitor și marourilor blânde. Probabil neutrele nu-ți lipsesc la interior, sub forma de maro-uri, gri-uri, negru și alb, dar toamna este un moment propice pentru a introduce în decor nuanțele calde, îndrăznețe.

Perne, covoare, cuverturi, tapițerii, tablouri, decorațiuni – toate sunt mijloace minunate de a introduce culorile calde în decor. Iar dacă pe timpul verii o cuvertură lucioasă și răcoroasă a fost numai bună, acum poți să o scoți din dulap pe cea pufoasă și moale.

Texturile moi, pentru senzația de bine

Când se face frig și tu îți dorești un interior cald și primitor, primele lucruri la care te gândești sunt lucruri moi, călduroase, care îți înfășoară trupul înfrigurat de sus până jos, dar mai ales picioarele. Pentru că în cele mai multe case și birouri nu pardoselile sunt încălzite ci aerul, picioarele noastre lipite de podea în timp ce trupul este nemișcat pe scaun, suferă primele și transferă aceasta răceală și restului trupului.

Toamna este momentul reintroducerii pledurilor din lână moale și bumbac, covoarelor moi cu fire lungi, halatelor pufoase, papucilor groși. Orice lucru moale și călduros care va aduce confortul după o zi rece este bine-venit acum și trebuie folosit fără nici un regret: nimic nu este prea opulent când afară e din ce în ce mai frig.

Lumina – ne ține împreună

Ceea ce se schimbă dramatic în exterior odată cu venirea toamnei este lumina. O primim în cantități din ce în ce mai mici pentru că zilele se micșorează și, cu excepția perioadelor senine în care totul strălucește și cerul este incredibil de albastru, zilele sunt tot mai des mohorâte.

Zilele ce se micșorează la exterior pot fi compensate la interior prin corpuri de iluminat suplimentare, cu lumina caldă și cu lumânări. În zona nordică lumânările sunt omniprezente tocmai calității lor de a împrăștia lumina caldă și poate că ar trebui să ne folosim și noi de acest avantaj.

Căldura – în casă și în suflet

Toate adăugirile de mai sus, la capitolul culoare, lumina și textură contribuie mult la starea de bine fizică și mentală pe timpul toamnei și iernii. Dar nu uita că ai nevoie de căldură de calitate, la temperatura și umiditatea potrivite și pentru asta trebuie să verifici centrala – dacă nu ai făcut-o deja – și să-ți instalezi un higrometru să vezi dacă ai nevoie de ajutor în reglarea umidității.

Nu elimina mișcarea!

Chiar dacă afară e din ce în ce mai frig, continuă să te miști! Fă plimbări și drumeții lungi oricând vremea și timpul liber îți permit, mergi la piscină, la sală, la patinoar, oriunde te simți bine pentru a te menține în formă, sănătos și optimist!

 

Produse recomandate

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.