Cum indepartam mucegaiul din casa - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Cum indepartam mucegaiul din casa - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Cum indepartam mucegaiul din casa

Mucegaiul este format din fungi microscopici – un grup de organisme care include ciupercile si drojdia. Fungii sunt perfect adaptati pentru a creste si a se inmulti rapid, iar in cursul acestui proces produc spori si miceliu. Sporii apar in urma reproducerii miceliului, pot calatori pe calea aerului distante foarte lungi si stau la baza dezvoltarii urmatoarelor generatii de mucegai/ciuperci.

 • Ne poate fi daunator sau folositor, functie de locul in care se dezvolta
 • Are nevoie de umezeala pentru a se dezvolta
 • Daca se dezvolta in interiorul casei, poate deveni daunator ocupantilor si trebuie identificat si indepartat

Ce face mucegaiul sa apara? Despre umiditate, condens si igrasie

Dintre toate lucrurile favorizante pentru aparitia si dezvoltarea mucegaiului – oxigen, fungi, temperatura potrivita, umiditate – singura asupra careia putem interveni fara a afecta negativ conditiile noastre de trai este umiditatea.

Umiditatea care persista intre 3 si 7 zile este suficienta pentru germinarea sporilor de mucegai.

Cele mai frecvent intalnite surse de umiditate din casa pot fi:

 • apa ce patrunde din exterior prin pardoseli, pereti, ferestre defecte sau acoperis.
 • instalatiile defecte din interior
 • folosirea dusului/cazii de baie perioade prelungite
 • rufele care se usuca in spatii inchise
 • gatitul fara solutii adecavte de eliminare a aburului

Condensul

Un alt fenomen favorizant este condensul, care insa nu este permanent, ci se produce ca rezultat al activitatilor noastre zilnice, in momentul in care vaporii calzi intalnesc suprafata rece a peretelui sau sticlei.

Aparitia repetata a condesului si mentinerea lui perioade indelungate in anumite incaperi (baie) sau zone (ferestre), poate duce la instalarea mucegaiului.

Puntile termice – zonele unde se intalnesc ferestrele termopan cu peretii neizolati – favorizeaza si ele aparitia condensului si, pe termen lung, a mucegaiului.

Igrasia

Cand sunt probleme cu hidroizolatie cladirii (tavan, subsol, pereti) apare igrasia, care se manifesta prin retinerea apei in porii materialelor din care este construita cladirea. Un perete igrasiat se recunoaste prin petele de umezeala, vizibil mai ales pe peretii colorati, prin coscovirea (decojirea) straturilor de tencuiala sau prin instalarea mucegaiului.

Mai  multe detalii despre igrasie, condens si problemele pe care le creeaza, precum si solutii de eliminare a acestora, gasiti in aceste volume:

igrasia_prevenire_si_combatere

Igrasia, prevenire si combatere

degradari_si_defecte

Degradari si defecte in constructii

De ce devine mucegaiul o problema?

 • Pentru ca materialele pe care se dezvolta vor fi deteriorate in timp: se pateaza, se decoloreaza si in cele din urma le este atacata chiar structura.
 • Prezenta continua a mucegaiului indica o alta problema: ca in zona respectiva persista o umezeala care n-ar trebuie sa fie acolo si care poate afecta structura cladirii si a peretilor.
 • Poate afecta starea de sanatate a locatarilor: mucegaiul care se dezvolta si se inmulteste elibereaza in atmosfera spori si alte tipuri de substante nocive.

Semne ca mucegaiul este prezent

 • Decolorarea este un semn al prezentei mucegaiului. Nu insa si decolorarea care se produce datorita patrunderii soarelui prin fereastra.
 • Mucegaiul poate fi de mai multe culori: negru, alb, rosu, portocaliu, galben, albastru sau violet. Puneti o picatura de inalbitor pe zona colorata: daca pata isi schimba culoarea sau dispare cu totul este vorba despre mucegai si trebuie cautate pete similare si curatate temeinic.
 • Mirosul: cateodata mucegaiul se afla in locuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mirosul specific umezelii sau un miros de pamant indica prezenta mucegaiului ce trebuie cautat si indepartat.

 

Cum tinem mucegaiul departe de casa?

Mai intai, il curatam imediat ce il descoperim. Curata mucegaiul.

Apoi, urmarim daca mai apare, in acelasi loc sau in zone apropiate. Asta poate insemna ca incapere in care apare este incarcata de umiditate persistenta si atunci: Elimina umiditatea

Si pentru a preveni aparitia ulterioara a mucegaiul, citeste si asta: Cum previi mucegaiul

 

Produse antimucegai care te pot interesa

 dezumidificator
  Dispozitive anti umezeala
 antimucegai
 Curatare: substante anti- mucegai
 vopsea antimucegai
 Prevenire: Amorse, varuri si tratamente anti-mucegai

4 comentarii

 1. Misea tatiana ramona

  Bună seara. As dori sa știu cum pot scăpa de mucegai intr-o camera care are 2 pereți exteriori numai pe perioada iernii îmi apare pe ambii pereți am înțeles că trebuie izolație interioara Mulțumesc

 2. eu am facut curatenie in casa acum 2 ani si izolatie sus cu flacara,carton smoala cum se mai spune…si tot imi apare mucegai,la baie in camera pe marginea de sus,stau la etajul 4,pe hol in colt,unde am avut probleme cu scurgerea acum 2 ani si s-a refacut ca nu mai apre umed,dar mugeagaiul apare intrunasi in camera de zi intr-un col…nu mai stiu cum sa rezolv…umiditatea in camera am 60-65…pare mare??? la primavara as vrea sa fac curatenie ….am spus ca sa scap de mucegai,voi pune calciu si voi varui cu vopsea de exterior in interior…poate nu mai am probleme….da-ti si mie niste sfaturi,va rog…nu mai stiu ce sa mai fac….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Pregătirea peretelui şi materialele potrivite te pot feri de mucegai în baie

Dacă ai avut vreodată mucegai în baie, ştii probabil deja că este o ciupercă care …