Cum faci economii la apă acasă: obiceiuri şi investiţii eficiente

Pentru că trăim într-o regiune în care apa pare că nu este o problemă – în fond o vedem cam peste tot în jurul nostru – a face economii la apă sau a avea grijă la sursele de apă pe care le folosim pare că sunt nişte probleme care nu ne privesc.

Pe de altă parte există semnale că activităţile noastre industriale, agricole şi casnice poluează apele din ce în ce mai puternic, aşa că apele curate şi sigure de băut este posibil să devină din ce în ce mai greu şi scump de obţinut.

Preţul apei potabile nu îl putem influenţa ci doar suporta, iar unele dintre dotările casei sau chiar obiceiurile noastre pot transforma micile (aparent) pierderi de apă în mari pierderi în bugetele noastre lunare şi anuale. Să vedem câteva date şi apoi câteva soluţii.

Unde se foloseşte cea mai mare cantitate de apă într-o casă?

Spălatul manual al vaselor50 litri
Spălat rufe40 – 70 litri
Spălat mâini + dinţi15 litri
Duş 5 minute60 – 80 litri
Baie în cadă150-200 litri

Cele mai frecvente defecţiuni la instalaţiile sanitare şi pierderile de apă pe care le generează

DefecţiuniPierderi generate
Robinet care picură17 litri / zi
Toaletă  care picură40 litri / zi
O picătură de apă pierdută în fiecare secundă pe la un robinet sau WC defect0.5 m3/lună
Dacă firul de apă care se prelinge din cauza unui vas WC defect este de 3 mm26.2 m3/lună

Sursă date: Apanova Bucureşti. Aceeaşi companie a calculat că un bloc de 40 apartamente în care se pierde câte o picătură de apă pe secundă de la robinet şi vasele WC au scurgeri de 1 mm timp de 10 secunde la fiecare tragare a apei, ajunge la pierderi cumulate de peste 200 mc/lună.

Aceasta casa din Mexico City are cheltuieli lunare de 15 USD/luna. O parte din sustenabilitatea ei se datoreaza faptului cac apteaza si potabliizeaza apa de ploaie.
Aceasta casa din Mexico City are cheltuieli lunare de 15 USD/luna. O parte din sustenabilitatea proiectului se datoreaza faptului ca are instalatii ce capteaza si potabilizeaza apa de ploaie.

Soluţii de economisire apa gratuite: schimbă-ţi obiceiurile

Cele mai la îndemână soluţii de economisire a apei, care nu presupun investiţii, sunt cele care privesc obiceiurile noastre zilnice:

  • Închiderea robinetului în timp ce periem dinţii sau ne bărbierim
  • Duş (scurt) în loc de baie în cadă
  • Micşorează temperatura apei calde în loc să amesteci cu apă rece dată la maxim
  • Nu folosi vasul de toaletă pe post de coş de gunoi
  • Folosirea apei doar în timpul clătirii vaselor, nu şi în timpul spălării
  • Umple complet maşina se spălat sau foloseşte funcţia de reducere a consumului raporat la încărcare
  • Colectează apă de ploaie dacă stai la casă şi foloseşte-o în grădină
  • Vara ţine o sticlă cu apă în frigider în loc să laşi apa să curgă până se răceşte
casa-sustenabila-baloti-paie2
Gradinile amenajate cu plante din zona au de obicei nevoie de mai putina apa decat gradinile cu plante exotice. Mai sus – proiectul unei case din baloti de paie, cu o gradina din plante perene locale, udata cu apa de ploaie.

Investiţii care aduc economii la apă

Pe lângă schimbarea unor obieciuri de consum, există soluţiile care impun realizarea unor investiţii mai mici sau mai mari, pentru a obţine reduceri de facturi pe terme lung. Obiceiurile bune şi investiţiile inteligente nu se exclud reciproc!

1.Folosirea de contoare de apă (apometre)

Conştientizarea şi măsurarea propriilor consumuri este primul pas spre economisire. Instalarea sau schimbarea apometrelor este primul pas spre consumul raţional al apei şi practic nu se mai concepe nici o amenajare /reamanajare de locuinţă în ultimii ani, fără instalarea de apometre. 

economizor

2. Economizoarele sau perlatoarele pentru robinet sau duş.

Acestea sunt nişte piese foarte simple şi deloc scumpe, a căror funcţie este să amestece apa din reţea cu aer, reducând astfel consumul de apă la jumătate sau chiar mai mult. Unele dintre ele pot avea şi temporizator, care îţi permite să stabileşti intervalul de timp de la care apa trebuie amestecată cu aer.  Sunt ieftine, le poţi instala chiar tu şi rezolvă rapid şi comod, fără instalator şi scule speciale, problema consumului prea mare de apă.

rezervor-WC-Lavoar

3. Instalaţii sanitare concepute pentru consumuri reduse şi confort sporit.

Funcţie de ce îţi propui în termeni de confort şi economii, ai de ales între baterii cu perlator inclus, baterii termostatate, şi rezervoare WC cu dublă comandă pentru a genera economii atât de apă cât şi de gaz şi energie.  Există inclusiv inovaţii în domeniu, precum lavoarul în corp comun cu chiuveta.

4. Electrocasnice eficiente

Maşinile se spălat vase şi rufe sunt oricum mai eficiente decât spălatul şi clătitul manual, dar cele mai noi modele includ programe şi funcţii special concepute pentru economii de apă şi curent. Când faceţi noi achiziţii întotdeauna alegeţi cele mai înalte clase energetice, A+++.

uscatorul-de-rufe-beko4

5. Apa potabilă nu trebuie folosită peste tot

În grădină, foloseşte instalaţiile prin picurare în loc de udarea cu furtunul, iar pentru udarea grădinii poţi folosi apă din puţ, dacă ai, în loc de apă de la reţea. De fapt, se consideră că pentru jumătate din consumul de apă dintr-o gospodărie, şi anume pentru activităţi precum spălatul rufelor, al maşinii, grădinăritul, alimentarea vasului WC, spălat maşină, nu este nevoie de apă potabilă, ci se poate folosi foarte bine apă de ploaie sau apă din puţ.

Tu ce soluţii de economisire ai găsit?

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Fanel 02/09/2018 Răspunde

    Buna Ziua!
    Cel mai bun economizor pentru apa este Smartwarer

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.