8 căi de a face curtea un loc distractiv pentru copii

loc de joaca in gradina
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Jocul este esența copilăriei și o cale minunată de a interacționa cu copiii noștri și cu animalele de companie. Pe de altă parte copiii activi nu prea pot coexista cu un gazon perfect așa că trebuie să facem o alegere si să ne-o asumăm, cel puțin câțiva ani, până ce copiii vor crește și vor avea alte preocupări. Dacă te interesează cum faci curtea un loc distractiv pentru copii, dar ușor de întreținut , continuă să citești.

1.Gazon cu mentenanță redusă

Veți avea un gazon foarte încercat în fața porții de fotbal sau a coșului de baschet, nisipul și pietrișul se vor împrăștia constant în afara zonei destinate, dar, cum spuneam, ca părinți trebuie să ne asumăm lucrurile acestea.

Pe de altă parte, există soluții alternative la gazon, cu estetică foarte reușită, care asigură o conviețuire plăcută a tuturor. Să punem așadar pavaje pe cărările lor favorite, gazon special pentru teren de fotbal sau combinat cu trifoi pentru a se menține verde tot timpul, pietriș în apropierea zonelor cu apă, și curtea va arăta interesantă și va fi simplu de întreținut în același timp.

 Idei pentru întreținerea ușoară a gazonului aici.

Un colt de gradina Zen, cu alee de pietris, pietre decorative, arbusti, ierburi si mulci din scoarta.

2. Umbră

Da, soarele e minunat, dar nu are același program cu copiii. Se întâmplă ca atunci când sunt ei cei mai activi să fie și soarele cel mai puternic, așa că e bine să existe facilitați de joacă amenajate sub un umbrar artificial sau în semi-umbra plăcută asigurată de un copac sau arbust înalt.

Sursa imagine: http://www.coupons.com

3. Varietate

Chiar dacă pentru noi este suficient un chaise-longue pentru a ne îndemna la relaxare, o groapă cu nisip și un tobogan nu sunt nici pe departe suficiente pentru  copii. Aceștia au nevoie de stimulente sub formă de texturi variate și zone diferite, așa că creați alei întortocheate, trepte, colțuri cu destinații diferite, zone de cățărare, ascunzători, obstacole, etc.

 

Sursa imagine: http://smallhousediy.com

4.Piscina supraterană demontabilă

Vara la curte este o încântare, dar devine o distracție totală, dacă este și rost de bălăceală. Oricine a cumpărat bebelușului o mică piscină gonflabilă știe câtă fericire îi aduce. Pentru cei mai mari, dacă nu te-ai hotărât asupra unei piscine permanente, poți considera o piscină demontabilă, supraterană, pe care să o strângi în extrasezon.

Ai grijă la calitatea apei! Dacă piscina ta nu are opțiunea atașării unui filtru, va trebui să schimbi apa si să o cureți cu regularitate!

Și încă un lucru. În imaginile de prezentare piscinele arată idilic înconjurate de iarbă, dar nu este deloc o idee bună să o amplasezi pe gazon. Iarba va muri, iar zona din jur va fi permanent udă și plină de noroi de la excesul de apă. Montează piscina pe beton sau pietriș fin și vei avea o curte curată tot timpul și în plus același spațiu îl poți folosi pentru instalarea unei trambuline în perioadele mai reci ale anului.

Sursa imagine : http://induced.info/

5. Cișmele/șipote /fântâni arteziene

Apa curgătoare este un punct de interes foarte special în orice curte: asigură un susur permanent de apă curgătoare, umiditate constantă și un loc special pentru joacă și experimente. Aveți grijă ca în preajma ei să nu fie pământ, ci pavaj sau pietriș pentru siguranță și curățenie.

Cum se construieste o fantana arteziana

6. Lada de nisip

Micul constructor își va găsi tot timpul treabă aici, dar ai grijă la cățel, să nu ascundă sau să caute lucruri în nisip (funcție de rasă), pentru că va trebui să umpli lada cu nisip proaspăt  tot  timpul. Treci din când în când cu o greblă metalică prin nisip să mai dezgropi eventualele comori uitate.

Nu este o problemă nici dacă lângă lada de nisip se află vegetație: plantele cu flori atrag insectele, ceea ce duce la conversații interesante și dau un prilej de învățare.

Sursa imagine: carsonarthur.com/

7. Folosește-te de ce ai prin curte

Trunchiurile copacilor căzuți pot fi utilizațe în moduri absolut încântătoare: organizați o masă de jocuri, o cursă cu obstacole, panouri de darts sau suporturi pentru picturi naive din “feliile” de copac. Dacă nu, folosește trunchiul întreg, pe post de bancă cu aspect rustic.

Sursa imagine: http://nounoupascale.over-blog.com

8. Improvizează!

Primești mulți copii în vizită dar nu ai apucat să amenajezi colțul perfect pentru ei? Uite aici o prelată, o sursă de apă (poate fi un aspersor de suprafață)  și distracția e gata! Le trebuie doar libertate, cremă de protecție solară și puțină încredere din partea noastră și se vor simți perfect!

Dacă nu aveți apă curentă, un hidrofor sau o pompă de suprafață pot asigura fluxul necesar de apă dintr-un puț sau un pârâu. Aveți însă grijă ca respectivă apa să nu fie băută, ci doar folosită la bălăceală.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.