Cum creezi şi îngrijeşti cultura de zmeur

Cum creezi şi îngrijeşti cultura de zmeur

Zmeurul este un semiarbust deloc pretențios, pe care îl poți cultiva în propria grădină, lângă un perete sau un gard, fără prea mare efort.

Fructele, deși destul de fragile, sunt minunat de aromate și cu beneficii pentru sănătate: au proprietăți antibiotice și diuretice, stimulează anticorpii și întărește sistemul imunitar, menține sănătatea ochilor, optimizează metabolismul și sunt excelente pentru digestie.

Poţi obţine un zmeur pe 2 cai: fie îl cumperi la ghiveci, gata de a fi transplantat în grădina, fie îl înmulţeşti prin una dintre cele 4 metode disponibile – le găseşti mai jos – dintr-o tufă existenţa. Începem cu plantarea zmeurului la ghiveci şi continuăm cu soluţii de înmulţire şi îngrijire.

 Cum plantezi zmeurul la ghiveci?

Sapă o groapă de 60 cm adâncime și 40 cm lățime, suficient de mare încât să cuprindă întreaga rădăcină. Pământul în care îl plantezi ar trebui să fie bogat, bine afânat și relativ umed pentru a fructifica.

Dacă plantezi mai mulți zmeuri, este indicat ca distanța dintre rânduri să fie de 2-3 metri, iar cea de pe rânduri de 0.6m-1m.

Înainte de plantare, este recomandat să hidratezi rădăcinile cu un amestec natural de substanțe hrănitoare (apă, pământ și bălegar), pentru cel puțin o oră. După asta, așează planta în groapă, adaugă pământ reavăn și bătătorește cu atenție.

Suplimentează cantitatea de sol și formează un mușuroi de aproximativ 10cm înălțime, iar la final udă bine cu apă.

Înmulțirea zmeurului

Dacă vrei să înmulțești cultura de zmeură cu proprii lăstari de la an la an, momentul potrivit este toamna, după ce s-au strâns fructele, sau în primăvara următoare.

Cea mai simplă metodă de înmulţire este prin drajoni (lăstari) astfel: Desprinzi cu grijă lăstari cu rădăcină de lângă rădăcinile tufei-mamă şi îi plantezi al locul definitiv imediat după extragere, pentru a nu li se usca rădăcinile.

Alte metode de înmulțire la zmeur sunt :

  • Butăşirea – Taie lăstari de 30 cm, plantează-i în pământ la o adâncime de aproximativ 20 cm și așteaptă formarea butașului anul viitor.
  • Despărţirea tufei
  • Marcotaj – ramurile sau lăstarii se apleacă şi se îngroapă în sol, până prind rădăcini şi din locul respectiv răsar plăntuţe noi, Acestea se desprind de planta-mamă, devenind plante noi, denumite marcote.

Susţinerea culturii – legatul

Dacă se doresc lăstari înalţi, aceştia trebuie legaţi, pentru că altfel se vor culca pe sol şi vor compromite culturile viitoare.

Dacă se menţin la înălţimi de până la 1 metru – 1.2 metri, legarea nu mai este necesară.

Udatul și îngrășământul

Dacă în prima săptămână de la plantare nu plouă deloc, va trebuie să uzi fiecare butaș de două ori, cu aproximativ 3-4 litri de apă de fiecare dată.

După ce planta se va prinde, nu mai trebuie să o uzi decât în verile foarte calde și secetoase.

În ceea ce privește îngrășământul, este suficient ca acesta să fie aplicat de 2 – 3 ori pe an.

În cazul bolilor sau al dăunătorilor, zmeurul va trebui stropit primăvara, după ce dă frunza, o dată la 10 zile.

Alte îngrijiri

Pentru culturi de bună calitate trebuie îndepărtate buruienile şi tufele trebuie prăşite, pentru aerarea solului.

Tăierile de rodire la zmeur

Tulpinile de zmeură trăiesc doi ani: în primul an cresc, în al doilea fructifică şi apoi se usucă. Pentru a menţine tufele sănătoase, se fac tăierile de rodire.

Toamna:

  • Îndepărtaţi tulpinile care au rodit in cursul verii. Acest lucru se face imediat ce s-a încheiat sezonul de fructificare sau în primăvara următoare. Tăierea acestora se face de la nivelul solului şi resturile se ard.
  • În acelaşi timp, tulpinilor de un an li se scurtează vârful cu 20-30 cm. Acestea vor rodi în anul al 2-lea.

În luna mai:

  • Din butaş / rădăcină răsar în fiecare primăvară mai mulţi lăstari (drajoni). În luna mai îi sortam şi îi reţinem doar pe cei mai viguroşi şi bine plasaţi, într-un număr egal cu tulpinile roditoare. Aceşti butaşi vor fi tulpinile roditoare de anul următor.
  • Drajonii de care nu avem nevoie sau sunt bolnavi îi tăiem de la nivelul solului şi le dăm foc.

La zmeurul proaspăt plantat:

  • tăierile încep din anul al doilea după plantare, când se selectează pentru a fi lăsaţi să crească drajonii cei mai viguroşi
  • tulpinile bolnave sau rupte, ori prea subţiri se taie de la nivelul solului şi se ard.
  • tulpinile rămase pe loc se taie la înălţimea de 0,8-1,20 m înălţime, urmărind că diametrul la punctul de tăiere să nu fie mai mic de 0,8 cm.

Iată mai jos două soiuri de zmeur de anul 3, gata de rodire, la ghiveci. Cea mai bună perioadă pentru plantare este primăvara, dar dacă îi plantezi chiar şi la începutul verii, la mijlocul verii te poţi bucura deja de primele fructe.

zmeura_polana

Polana este rezistent la boli, se comportă bine pe majoritatea solurilor, cu excepția celor cu exces de umiditate și foarte argiloase. Polana produce o recoltă continuă din luna august până la îngheț. Fructele sunt de mărime medie-mare, de un roșu aprins, foarte dulci.

zmeura_glen-ample

Glen Ample  are o creștere viguroasă, cu tulpini verticale, fără spini pe suprafața scoarței, asigurând astfel o recoltare ușoară. Fructele sunt foarte mari, ferme și rezistente la manipulare, iar gustul dulce aromat. Recoltarea începe în iulie, durează 4-5 săptămâni, iar producțiile sunt mari și constante.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.