Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum creezi acel aer de altădată într-o bucătărie modernă

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Amenajarea bucătăriei o faci pentru că lucrurile au nevoie să fie aduse la zi, fie din punct de vedere al mobilierului, fie al electrocasnicelor, iar rezultatul este o imagine “de farmacie” care nu te mulțumește pe deplin, mai ales dacă ai nostalgia caselor călduroase și primitoare din copilărie. Chiar daca totul e aliniat perfect, e nou, e lucios, e plin de lumină, parcă simți că bucătăriei tale îi lipsește acel ceva care să o facă pe deplin a ta.

Ar putea fi acea notă vie, organică, caldă, îmbietoare, pe care o aveau vetrele bunicilor noștri? Va amintiți de la ce provenea? De la materiale (lemn, piatră, cărămidă, var)? De la decorațiuni (carpetele cu pui, cuverturile înflorate, țoalele de cordele, motoceii mâțelor)? De la cele câteva vase arse dar perfect curate pe dinăuntru, folosite la toate mâncărurile? De la țoalele de lână și  cânepă așternute pe jos și pe paturi? Cum putem desconstrui acea atmosferă și cum o putem muta în bucătăria noastră ultramodernă?

Să vedem cum creezi acel aer de altădată în bucătăria ta ultramodernă. 

Lemnul

Lemnul în amejarea bucătăriei trebuie introdus cu grijă din 2 motive: te poți alege ușor cu un aspect demodat, iar dacă îl plasezi în locuri neprielnice, îl poți expune umezelii și loviturilor inutile. În această bucătărie există un superb bar din lemn masiv, dar amplasat în așa fel încât este ferit de apă și arsuri. 

studio traditional romanesc

Motivele tradiționale

Motivele tradiționale românești sunt introduse în designul de mai jos într-un mod cât se poate de modern și evidențiate ca o bijuterie.  Faptul că sunt introduse în decor prin intermediul unui material foarte modern, care este sticlă printata, face ca întregul ansamblu să aibă o continuitate și un firesc aparte.

studio traditional romanesc

Plăcile ceramice cu aspect învechit sau de piatră naturală

Plăcile ceramice ce imită plăcile de piatră naturală sau au aspect învechit fac o pereche bună și un contrast minunat de pitoresc cu dulapurile noi, cu linii simple. Bucătăria ta poate fi dotată oricât de modern, dar dacă îți dorești acel aspect de spațiu locuit de mult timp, poți finisa pardoselile  cu plăci “uzate”.

Plăcile ceramice cu aspect uzat permit o finisare și o impermebilizare perfectă a spațiului, în timp ce oferă o imagine vintage sau naturală perfectă. Sugestia este valabilă atât pentru pardoseli cât și pentru protecția antistropire. 

Bucatarie cu pardoseala “uzata” si electrocanisce vintage. Sursa imagine: https://stylebyemilyhenderson.com

Reinventarea vetrei

În vechile bucătării exista acea sobă uriașă cu rol multiplu: de plită de gătit, cuptor,  loc în care se ținea mâncarea caldă, se dospea aluatul și se punea laptele la prins, dar era și  pătuț pentru copii.

Este greu să refaci acea atmosferă într-o bucătărie modernă în care se consumă gaz și energie electrică pentru gătit și preparat, dar efectul de vatră se poate obtine cu ajutorul cărămizii și/sau a tencuielii încastrate în design. Aveți grijă, însă, dacă doriți să încastrați aceste elemente în decor; granița dintre reușită și dezastru este foarte ușor de trecut.

bucatarie caramida placi hidraulice
Apartament renovat Barcelona

Un exemplu de realuare reușită a ideii de vatră centrală a casei îl vedem în acest proiect de casă a 2 tineri arhitecți belaruși. În propunerea lor, rolul vetrei este 100% cel străvechi, multifuncțional, dar reușesc să introducă elegant și o zonă de bucătărie cât se poate de modernă, pentru locatarii zilelor noastre. Proiectul întreg aici.

vatra reinventata proiect ochag house

Mobila zidită și accesoriile din lemn

Poate că este cea mai radicală dintre ideile de aici, dar se pare că este un trend ce prinde contur în toată lumea: mobila zidită. Pentru structura se poate folosi  BCA sau gips carton pe structură metalică, iar pentru părțile mobile lemn nou sau reciclat.

Străbunii nu construiau bucătării sau vetre pentru ani, nici măcar pentru decenii. Construiau bucătării sau vetre care să-i țină o viață. Noi nu mai facem asta, dar ne place aerul de stabilitate și continuitate al caselor lor. Zidirea este un mod de a reitera ideea de peren și durabil: iată mai jos o idee.

Electrocasnicele încorporabile AICI.

bucatarie mbilier zidit
Bucatarie cu mobilier zidit. Idei mai multe aici.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!