Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum ascundem rosturile de dilatare ale parchetului? Soluții practice și elegante

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Parchetul se aplică relativ simplu și rapid, mai ales dacă este vorba despre plăcile laminate, și atenția cumpărătorilor se concentrează aproape în totalitate asupra aspectului și mai puțin asupra detaliilor tehnice de montaj, cum ar fi rosturile de dilatare ale parchetului, foarte importante mai ales în cazul montajului peste pardoselile încălzite.

Este cunoscut faptul că parchetul se dilată mult în momentul în care încălzirea în pardoseală este pornită sau când umezeala este o prezență constantă în încăperi și nu sunt aerisite corespunzător. Sunt des întâlnite situațiile când parchetul pur și simplu ”se umflă” și se ridică de pe pardoseală atunci când nu este respectată cea mai importantă regulă de montaj: păstrarea și realizarea corectă a rosturilor de dilatare !

Problema care apare pentru clientul final în momentul realizării acestor rosturi este mascarea lor într-un mod elegant dar practic. Această este una din cele mai mari bătăi de cap de la finalul amenajărilor:

Cum ascundem rosturile de dilatare ale parchetului fără a bloca mișcările de dilatare ale plăcilor ?

Acest lucru se poate face simplu, rapid și elegant cu ajutorul plintelor, profilelor sau baghetelor elegante de trecere din aluminiu, alamă și inox. 

1. Situația cea mai des întâlnită: mascarea rosturilor dintre pardoseală și perete

Rezolvarea perfectă poate fi folosirea plintelor metalice din aluminiu sau inox care acoperă rosturi de până la 2,5cm lățime.

plinta aluminiu

Plinte din aluminiu Profilitec BA-ASN

Acoperă rosturi de până la 1cm și au o gamă variată de înălțimi: 4.5cm, 6cm, 8cm, 10cm. Datorită nuanței neutre se potrivesc cu orice nuanță de parchet. Fixarea se face cu ajutorul adezivilor elastici la tub.

plinta inox

Plinte din inox cu buza inferioară semirotunda Progress Skirting BTAC

Acoperă rosturi de până la 1,1cm și au o gamă largă de înălțimi: 4cm, 6cm, 8cm, 10cm și 15cm. Foarte elegante și rezistente, realizate din inox periat sau lucios, se potrivesc cu majoritatea nuanțelor de parchet. Fixarea se face cu ajutorul adezivilor elastici la tub.

plinta aluminiu

Plintă din aluminiu pentru rosturi late Proskirting Shell

Perfectă pentru situațiile când avem de mascat rosturi de până la 2,5cm și înălțimi de până la 7cm. Potrivită cu orice nuanță de parchet iar datorită lățimii și a bazei semirotunde este ideală atunci când dilatările plăcilor sunt mari sau trebuiesc ascunse tăieturile greșite ale parchetului. Montajul pe perete se face cu ajutorul clemelor metalice de fixare sau prin lipire.

Mai multe modele de plinte metalice pentru parchet și informații tehnice găsiți AICI 

2. Acoperirea practica si eleganta a rosturilor de dilatare dintre placile de parchet sau dintre parchet si gresie

Mascarea se poate face cu ajutorul profilelor de trecere cu sau fără diferențe de nivel, realizate în special din materiale rezistente la trafic așa cum sunt inoxul și alama. Aplicarea se poate face odată cu parchetul sau după ce acesta a fost montat.

profil trecere parchet

Profile de trecere pentru rosturi late Profilitec Multiclip.

Acestea se montează odată cu parchetul și pot ascunde rosturi de dilatare de până la 3cm. Datorită sistemului inovativ Multiclip de montaj și reglare a înălțimii sunt potrivite pentru o gamă largă de grosimi, cuprinsă între 6mm și 20mm și sunt perfecte pentru pardoselile încălzite deoarece fixarea nu se face cu dibluri. Se produc în mai multe nuanțe care imită parchetul și pot fi folosite inclusiv atunci când avem diferențe de nivel între pardoseli , de până la 18mm.

profil trecere nunanta lemn

Baghete de trecere T la nivel cu diferite lățimi.

Avantajul acestora constă în faptul că se montează după ce parchetul a fost aplicat, pot masca rosturi de dilatare de până la 4cm și au grosimi de sub 2mm. Sunt cele mai des folosite profile de trecere, sunt realizate din alamă, inox lucios, inox periat și aluminiu și se montează foarte ușor cu ajutorul adezivilor elastici la tub care compensează mișcările de dilatare ale pardoselilor.

profil trecere cu diferente nivel

Praguri de trecere late pentru diferențe de nivel.

Potrivite atunci când pardoselile nu au putut fi montate la același nivel iar dilatarile sunt mari. Se pot monta odată cu parchetul așa cum sunt profilele din gama Multiclip sau se pot fixa peste acesta, prin aplicarea modelelor autoadezive, fără a fi nevoiți să găurim șapa cu încălzire. Adezivul are o fixare puternică, rămâne elastic în timp și compensează mișcările de dilatare.

O gamă bogată de profile și praguri de trecere pentru parchet găsiți AICI.

Citește și: Cum înlocuiești o placă deteriorată de parchet

3. Mascarea în spațiu deschis a marginilor parchetului, respectiv ascunderea rosturilor dintre parchet și ramele din PVC ale geamurilor termopan. 

Această ultimă situație da cele mai mari bătăi de cap clienților care își doresc o închidere practică și elegantă.

Profil de capăt Woodtec în formă de U

Cel mai folosit produs de mascare și închidere între plăcile de parchet și ramele geamurilor. Se aplică odată cu pardoselile și datorită formei sale poate prelua cu ușurință mișcările de dilatare. Se produce din aluminiu, inox și alamă și este potrivit pentru o gamă largă de înălțimi, de până la 22mm.

Informații complete despre profilul de capăt Woodtec găsiți AICI

Știm că în România încă se fac multe greșeli pe partea de amenajări , la fel cum știm că sunt foarte multe produse existente în piață care vă pot salva de aceste situații neplăcute. Noi sperăm că citind acest articol să puteți alege informați profilele care maschează rosturile de dilatare și să nu mai fiți nevoiți să apelați la improvizații sau să alegeți produsele nepotrivite. [/one_half_last]

Pentru informații suplimentare despre profilele mai sus prezentate accesați site-ul www.supertechmaterials.ro, iar dacă doriți informații rapide și exacte despre aceste produse sunați la numărul de telefon: 0734 396 390 – Ing. Adrian Dumitrescu. 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.