Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum arată casa ideală pentru români

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

RE/MAX a efectuat de curând un studiu în 16 țări europene în care operează și a aflat cum arată casa ideală pentru un european:  trebuie să aibă cel puţin 5 camere, fără a lua în calcul baia, bucătăria şi holurile, şi o suprafaţă medie de cca. 131 de metri pătraţi.

Pe națiuni însă lucrurile variază destul de mult, de la portughezii care au nevoie de 211 mp, până la britanicii care se mulțumesc cu 80 mp. Pentru români, ideală este o locuința de 75 mp, cu trei camere.

Facilități indispensabile

Există și o serie de facilități considerate indispensabile pentru respondenți, dintre care primele 5 sună așa:

  • 59% dintre europeni este foarte important ca în locuinţă să existe o cameră de relaxare, unde nimeni să nu îi deranjeze.
  • 58% din cei chestionaţi sunt de părere că existenţa unui loc de parcare este foarte important,
  • 52% proximitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesară
  • 50% dintre europeni îşi doresc o locuinţă cu balcon,
  • 44% sunt atenţi, atunci când aleg o locuinţă, la distanţa acesteia faţă de staţiile mijloacelor de transport în comun.

Toate aceste facilități sunt foarte importante și pentru români, cu excepția locului de relaxare din interiorul locuinței.

Infografic_2

 Câți europeni dețin propria locuință? 

Analiza realizată de RE/MAX Europa mai arată că, în acest moment, cca. 61% dintre europeni deţin propria locuinţă. Dintre aceştia, 25% sunt proprietarii unui apartament, iar 36% au optat pentru o casă.

În topul națiunilor, britanicii şi olandezii sunt lideri: 50% din ei au propria lor casă. În Turcia şi Spania însă, majoritatea celor care deţin o locuinţă au optat pentru un apartament. La polul opus se află Austria, Germania şi Elveţia, unde majoritatea locuitorilor preferă să închirieze o locuinţă.

În ceea ce priveşte ceea ce işi doresc, 75% dintre europeni ar prefera să locuiască în propria casă, în timp ce 16% ar alege să locuiască în propriul apartament. De asemenea, există şi un procent de 8% dintre europeni care şi-ar dori să locuiască într-o locuinţă închiriată.

„În România, numărul celor care aleg o chirie, în mediul urban, este foarte ridicat. Deși majoritatea românilor își doresc să dețină o locuință, ca urmare a crizei din anii trecuţi, românii au devenit mai cumpătaţi şi, în ultimii ani, au luat mai greu decizia unei achiziţii” – Răzvan Cuc, REMAX Romania.

Infografic_1

Portretul robot proprietarului de locuinţă european

Studiul RE/MAX a arătat că, în Europa, “portretul – robot” al proprietarului de locuinţă este bărbat (51%), cu vârsta între 40 şi 49 de ani, ce activează în zona urbană (35%).

În ceea ce priveşte profilul celor care aleg închirierea unei locuinţe, 51% sunt femei. Raportat la vârstă, cei care închiriază au între 20 şi 29 de ani şi, de cele mai multe ori, locuiesc în oraşe (45%).

Infografic_4

Europenii deţin şi o locuinţă de vacanţă sau weekend

Potrivit analizei realizate de RE/MAX Europa, unul din şase europeni deţine şi o a doua locuinţă. Dintre aceştia, 33,7% o folosesc pentru vacanţe, iar 23,9% pentru weekenduri.

Ţara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuinţă este Grecia. Aici, aproape o treime din populaţie deţine o casă unde îşi petrece vacanţa. Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, şi de Turcia, cu 24,8%. Prin comparaţie, doar 5,4% dintre nemţi au o a doua locuinţă.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu având un eşantion reprezantativ de 8.000 de respondenţi din 16 ţări europene printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveţia, Turcia, Olanda.

Infografic_3

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.