Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum aranjezi un grup de tablouri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un grup de tablouri, pentru a oferi o imagine unitara, frumoasa si a ne lasa sa admiram piesele individuale fara alte sacaieli estetice, trebuie aranjat dupa anumite reguli, care tin cont de spatiul disponibil, vecinatati si cate tablouri sunt in grupul respectiv.

La ce inaltime asezam grupul?

Pentru o linie orizonatala de tablouri, inaltimea este aceeasi ca si la aranjarea unui singur tablou: mijlocul tabloului sa fie la 1.50- 1.60 m de podea, sau pe linia privirii indreptate inainte. Daca este vorba despre un grup mai mare de tablouri, tabloul din centrul grupului sau piesa centrala trebuie sa fie asezata pe linia privirii, iar celelalte aranjati-le in jurul lui, dupa una dintre ideile de mai jos.

Unitatea grupului

Unitatea se poate obtine cel mai usor cu ajutorul ramelor sau al passpartout-urilor – sa fie din acelasi material si culoare. O alta metoda de a pastra unitatea este respectarea unei singure teme in tot grupul sau punerea impreuna a tablourilor in culori complementare.

Centrat in spatiul disponibil

Da, dar numai daca pe peretele respectiv nu se afla o piesa de mobilier care acapareaza atentia, cum ar fi o canapea sau o comoda. In acest caz, centrati grupul raportandu-va la piesa de mobilier, nu la perete.

Grupari de tablouri de aceeasi marime

Cand aranjam un grup de tablouri de aceeasi marime, cel mai indicat este aranjamentul in linie, unul langa altul: ordinea rezultata astfel ne lasa sa admiram panzele in liniste. Cand este vorba despre un perete mai mult inalt decat lat, putem pastra idée de aranjare in linie, dar pe verticala de data aceasta.

grup_tablouri_in_linie11

grup_tablouri_in_linie21

Grupari de tablouri de marimi diferite

Lucrurile devin ceva mai complicate atunci cand este vorba despre tablouri de marimi diferite. Combinarea lor intr-un mod nefericit poate distruge ambinata unei incaperi, de aceea am cautat cateva reguli, si le-am gasit pe acestea.

  1. Tablourile mai mari sau cele in format orizontal se  aseaza intotdeauna pe linia de deasupra
  2. Alinierea pe orizontala a tablourilor de pe fiecare rand se face raportandu-va la rama de sus a tablourilor
  3. Alinierea pe verticala se face la axul central al aranjamentului sau mijlocul spatiului alocat aranjamentului. Aceasta se pare ca este solutia cea mai linistitoare, pentru ca linia orizontala superioara ne duce cu gandul la linia orizontului si ne indeamna la contemplatie, iar alinierea la mediana verticala ne satisface simtul ordinii.

tablouri_in_grup11

Aranjarea unui grup numeros de tablouri

Cand este vorba despre mai multe tablouri, regulile de la aliniere de la grupul de 4 de mai sus nu se mai pot respecta, pentru ca intreg ansamblul nu ar mai avea echilibru. Pentru a obtine echilibrul, pastrati alinierea orizontala raportata la rama de sus, dar pentru cea pe verticala raportati-va la linia mediana a ansamblului, si aduceti piesele cele mai mari in centru.

tablouri_in_grup41

Perete ingust, tablouri in coloana

Daca este vorba despre o singura coloana de tablouri pe un perete ingust, acesta se aliniaza la cel mai mare obiect care se afla in preajma: usa, un dulap inalt, etc.

tablouri_in_grup21

Spatii largi, solutii multiple

Obiectele mai scunde din incapere, precum radiatoarele sau comodele, ne pot oferi linii de urmat pentru aranjamentele de tablouri, precum acesta de mai jos. In aceeasi imagine vedem si 2 solutii de aranjarea unul langa altul a unui tablou vertical si a unuia orizontal.

tabluri_in_grup31

Aranjarea functie de compozitia tablourilor

Regula alinierii la rama de sus poate fi anulata de o situatie ca aceasta: compozitia si forma tablourilor este atat de asemanatoare incat regula alinierii orizontale ar arata absolut ciudat:

tablouri_in_linie31

Aranjamentele de mai sus, desi arata simple si elegante, presupun sa puneti mana pe hartie, creion si sa va amintiti problemele de aritmetica de ciclu primar, pentru ca simetria si raportarea la proximitati se face cu ajutorul calculelor.

Mai este si metoda „asa imi place mie”, pe care o puteti studia AICI.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.