Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum alegi sistemul de aer condiţionat pentru confort şi eficienţă în orice anotimp

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Sistemele moderne de aer condiţionat pot fi folosite atât pentru răcire cât şi pentru încălzire, iar tehnologia încorporată le face uşor şi plăcut de utilizat, adaptabile stilului de viaţă al familiei şi au un grad ridicat de eficienţă în folosirea energiei.

Cum funcționeaza sistemul de aer condiționat

Sistemele de climatizare sunt formate în general din două unități : o unitate interioară și o unitate exterioară. Unitățile de climatizare mai poartă și denumirea de pompe de căldură deoarece au capacitatea de a prelua energia dintr-un mediu și de a o ceda în alt mediu.

Concret, sistemele de aer condiționat folosesc agenți frigorifici care suferă foarte ușor transformări din gaz în lichid și înapoi, pentru a transfera căldura din interiorul camerei în afara locuinței în modul răcire și în sens invers, în modul încălzire.

Sistemul inverter vs sistemul ON/OFF

Tehnologia Inverter se bazează pe un model de compresor care își poate regla turația și implicit capacitatea de răcire sau încălzire în funcție de sarcina necesară. Compresorul poate funcționa continuu la turații mici, fără să fie necesare pornirile si opririle repetate atunci când sistemul de climatizare solicită aer rece sau cald. Acest tip de tehnologie are doua beneficii clare:

Confortul: Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu capacitatea de răcire sau încălzire optimă, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelul confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, sistemul inverter garantează menţinerea ei constantă.

Sistemele ON/OFF vor funcționa la capacitatea maximă de răcire, generând curenți de aer reci și inconfortabili, subrăcind camera, pentru ca mai apoi să comande oprirea compresorului, așteptând creșterea naturală a temperaturii  în încăpere și repornirea acestui ciclu.

Eficiența energetică : Deoarece un inverter monitorizează şi reglează temperatura mediului ambiant oricând este nevoie, consumul de energie scade cu 30% în comparaţie cu un sistem dotat cu un compresor tradiţional (ON/OFF).

Vrei răcire şi încălzire, cu același aparat? Se poate.

Pe lângă răcire, aparatele de aer condiționat pot asigura și o încălzire eficientă. Încălzirea cu un aparat de aer condiționat cu pompă de căldură este, în prezent, modalitatea de încălzire cea mai eficientă din punct de vedere energetic.

Această soluție este mai eficientă decât pompele de căldură care încălzesc apa pentru radiatoarele tradiționale deoarece pompa de căldură a unui aparat de aer condiționat încălzește direct aerul din interior, în timp ce o pompă de căldură aer-apă sau pământ-apă încălzește mai întâi apa și apoi apa încălzește camerele, ceea ce determină pierderi de energie în această etapă suplimentară.

 Cum alegi dimensiunea corectă

Selectarea dimensiunii corecte a unui aparat de aer condiționat trebuie să fie realizată în mod normal de un profesionist (inginer proiectant), deoarece nu depinde numai de numărul și mărimea camerelor,  ci și de dimensiunea și orientarea ferestrelor, de expunerea la radiația solară și alți factori precum degajările interioare.

Ca regulă de bază, pentru un metru pătrat de încăpere se poate estima o capacitate de răcire între 60 W și 120 W pentru mediul rezidențial.

De exemplu, pentru climatizarea unui dormitor de 20 mp putem alege un echipament de 2 kW (7.000 BTU/h). În cazul în care apartamentul nu este izolat, iar orientarea este pe sud, este recomandat să se crească capacitatea unității la 2,5 kW (9.000 BTU/h) pentru a avea siguranța că în cele mai toride zile de vară echipamentul are capacitatea de răcire necesară.

 Poziţionarea aparatului de aer condiţionat în interiorul casei

Poziționarea unității interioare de aer condiționat se face în armonie cu arhitectura camerei. În general, se recomandă poziționarea unității interioare în așa fel încât curentul de aer să străbată suprafața peretelui exterior care este predispus la cele mai mari pierderi/aporturi de căldură.

Totodată, trebuie ținut cont și de poziționarea mobilierului în cameră, astfel încât curenții de aer să nu fie îndreptați direct spre canapele sau paturi (zonele de repaos îndelungat).

De asemenea, traseul agentului frigorific ce leagă unitatea interioară de cea exterioară trebuie să fie cât mai scurt.

 Întreţinerea aparatului de aer condiţionat

Este recomandat să se facă o întreținere și o verificare anuală, pentru a asigura durata lungă de viață a aparatului de aer condiționat, o funcționare fără probleme și pentru a preîntâmpina problemele de sănătate.

Pentru o funcționare eficientă a aparatului de climatizare este necesar ca filtrele de praf să fie spalate o dată la 6 luni. Filtrul Fotocatalitic din apatit de titan are capacitatea de a descompune și distruge bacteriile și virusii, pentru acesta este recomandat să se facă înlocuirea cu un nou filtru la fiecare 3 ani.

Nivelul de zgomot – important pentru confortul absolut

Pentru confort absolut, alegeţi modele silenţioase, care pot fi instalate în orice încăpere.

Daikin Emura – numai 19 dB (A)

Aparatele Daikin Emura sunt capabile să funcționeze la numai 19 dB(A), ceea ce echivalează cu foșnetul ușor al frunzelor.

Butonul „Silent” de pe telecomandă reduce cu 3 dB(A) zgomotul de funcționare a unităților interioare și exterioare.

Daikin Ururu Sarara

  • Combinatie unica de umidificare, dezumidificare, ventilatie, purificare a aerului si incalzire si racire intr-un singur sistem. Ochiul inteligent redirectioneaza jetul de aer intr-o zona diferita de cea in care se afla persoana in acel moment.
  • Filtrele nu trebuie curatate manual.
  • Controler online (optional): controlati unitatea interioara din orice locatie prin intermediul unei aplicatii, retele locale sau internet.
  • Prima pompa aer-aer cu R-32 de pe piata europeana.
Daikin Emura: eficienta energetica si design premiatSistemul de purificare a aerului elimina 97 % dintre alergeni. Fluxul 3D de aer asigura circulatia aerului chiar si in cele mai indepartate colturi ale camerei. Adaptor Wi-Fi pentru control asupra unitatii de pe smartphone sau tableta.

Sursă informaţii şi imagini: Daikin România.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi

  • ultimele articole publicate
  • ebook-ul cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email:

  • 5% reducere la prima comandă din magazin.