Culturi de toamna in solar: 6 legume pentru salate crocante

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

“Solarul este o structură uşoară, nepermanentă, menită să prelungească culturile din primăvara timpurie până toamna târziu. Iarna se poate folosi ca adăpost pentru plantele mai sensibile. În cele mai multe gospodării se folosesc solarii de mici dimensiuni, pentru germinarea seminţelor şi un bun start în viaţă al răsadurilor…..” Asta am scris acum 1 an, în deschiderea unui articol despre mini-solarii scris ca răspuns la întrebările unor cititori.

Dovada faptului că acest lucru este perfect realizabil şi încă într-un mod profitabil, am primit-o de la un prieten, fost coleg de facultate, care a pus pe picioare Gustul Natural din Iasi– o afacere ce are la baza cultivarea şi vânzarea de legume naturale fără adaosuri pentru gust, culoare sau mărime, pornită din pasiunea şi nevoia de a-şi hrăni familia sănătos.

Pornind de la o discuţie cu Dorin, am alcătuit o listă de legume pe care, dacă aveţi un solar la dispoziţie, le puteţi cultiva după ce culturile da vară (roşii, ardei, vinete, dovlecei, etc) şi-au încheiat ciclul anual.

Drept dovadă a eficienţei solarului: în această perioada, Dorin încă mai are roşii, ardei şi castraveţi pe rod, în timp ce culturile din câmp s-au oprit de mult.

Legumele despre care vorbim astăzi sunt cele pe care în mod normal le cultivăm sau le găsim pe piaţă primăvara devreme, dar tocmai de asta se pot cultiva acum, din august-septembrie până spre finalul anului: rezistă bine la temperaturile joase, dar nu excesiv de joase, pe care le poate asigura un solar neîncălzit.

Un alt motiv pentru care am alcătuit această lista este acela că, în mod tradiţional, în zona noastră cu 4 anotimpuri, multe grădini stau necultivate din septembrie-octombrie până spre primăvară şi eu consider că asta este un mare păcat, pentru că astfel se duce pe pă sâmbetei o mare parte din munca şi investiţia făcute pentru lucrările de afânare, îngrăşare, s.a.

Un solar nu foarte mare, chiar şi cea mai ieftină variantă, pe structură de lemn şi cu folii nu foarte savante, poate prelungi perioada productivă a terenului şi poate contribui la prosperitatea şi sănătatea familie dvs.

Despre ce legume este vorba

Veţi vedea imediat lista de legume despre care este vorba, dar mai întâi încă o menţiune: Dorin a început însămânţarea în răsadniţe încă din august, iar în această perioada le transplantează din răsadniţă în solar, urmănd că în 2-3 săptămâni să înceapă recoltarea. Dacă îi veţi urmări pagina, veţi vedea ce şi când recoltează. El spune că starea vremii este foarte importantă pentru dezvoltarea culturilor, evident, dar dacă va gândiţi să începeţi acum şi vremea va fi foarte rece, problema temperaturilor se poate rezolva prin încălzirea solarului.

Dacă aveţi întrebări la careva poate răspunde din experienţa lui, accesaţi zona de comentarii de la acest articol sau Întreabă specialistul şi vom încerca împreună să va răspundem cât mai repede.

Aşa arătau micile răsaduri la 25 august (salată căpăţână, salată creată roşie şi spanac):

rasaduri_Dorin

Iată şi lista de legume cu care se vor desfăta fanii Gustul natural în curând:

salata_capatana1
Salata căpăţână. Se pretează culturilor de primăvară, dar şi de toamnă-iarnă, în sere şi solarii.
salata_creata
Salată creaţă. Se poate cultiva atât în câmp cât şi în spaţii protejate, tot timpul anului, dar nu suportă bine căldura.
spanac
Spanacul. Creşte repede, poate fi cultivat atât în câmp cât şi în solar, atât primăvară cât şi toamna.
rucola
Rucola. Plantă anuală, cea mai bună recolta se obţine în perioadele cu temperaturi mai scăzute, respectiv primăvara sau toamna.
ridiche
Ridichea roşie. Se poate planta în exterior din martie până la sfârşitul verii, iar în solar toamna şi iarna.
ceapa-verde
Ceapă verde. Se poate planta din primăvara până în august-septembrie, atât în solar cât şi în camp.

Articol realizat in colaborare cu Gustul natural din Iasi.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.