Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cultivarea pământului: unelte de mâna, utilaj multifuncţional, motosapa sau motocultor?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cultivarea pământului, conform Dex-ului înseamnă a lucra pământul spre a-l face să dea roade, a semăna plante; a îngriji şi a recolta plante agricole. Săpatul pământului, pe de altă parte, înseamnă a lucra, a fărâmiţa cu sapa sau cu cazmaua pământul, pentru a însămânţa, a prăşi etc. Capacitatea de a desfăşura sau nu toate aceste operaţii este şi principala diferenţă dintre motocultor, motosapă, utilajele combinate şi uneltele de mâna, adică între principalele 4 mijloace pentru cultivarea pământului pe care ţi le prezentăm în cele ce urmează.

Uneltele de gradina

Le ştim cu toţii – hârleţ, sapă, lopată, furcă, greblă, săpăligă, …- şi cei care le cunosc bine ştiu şi de cât efort este nevoie, mai ales că aceeaşi bucată de pământ trebuie lucrată de mai multe ori în decursul aceluiaşi an: săpat sau desţelenit, plivit, prăşit pentru afânarea solului, săpat pentru plantarea următoarei culturi.

Pe de altă parte există 2 situaţii în care uneltele de gradina sunt perfecte: atunci când le preferi şi atunci când suprafeţele de lucru sunt prea mici pentru a justifica prezenţa unui motor. Desigur, mai există şi soluţia închirierii de utilaje pentru lucrările mari, gen arat, grăpat şi plantat, plivit, prăşit manual.

Lopata-cazma-furca

Unelte de mana Wolf-Garten garantate 10 ani

Utilajele combinate sau multifuncţionale

De la cosirea gazonului şi fasonarea gardurillor vii, până la curăţarea copacilor şi lucrarea pământului, toate sunt lucrări pe care la poţi face cu acelaşi utilaj, graţie unor producatori foarte specializaţi. Este vorba despre un motor în 2 timpi, cu un sistem special de prindere şi comenzi specifice, la care se pot ataşa manual diferite unelte de lucru, funcţie de ce lucrare desfăşori în grădină.

Există 2 variante de utilaj combinat: de purtat , asemănător cu o motocoasă, şi de manevrat pe sol, asemănător cu o motosapă, cu motorul montat în partea de jos.

La prima variantă, uneltele pentru lucrat pământul sunt mai puţine, cel mai adesea este vorba doar o freză de pământ, iar puterea şi adâncimea de lucru sunt mai mici, dată fiind poziţia şi puterea motorului. Avantajul acestui utilaj este că i se pot ataşa o serie întreagă de alte unelte perfecte pentru lucrul într-o grădină complexă: emondor, cositoare, trimmer, foarfece pentru gard viu, perie pentru curăţare curţii, suflantă pentru frunze.

stihl-combisistem
Sistem multifunctional combinat Stihl

La a doua variantă, cea cu motorul jos, se pot ataşa mai multe tipuri de unelte pentru cultivarea solului: freză, grapă, plug, unelte pentru marginea gazonului. Acestui tip de unealtă i se pot adaugă accesorii perfecte pentru îngrijirea gazonului (aerator, unealtă pentru îndeparterea muşchiului) şi pentru curăţarea curţii.

La Stihl am găsit cea mai vastă gamă de unelte şi accesorii multifuncţionale – în general celelalte branduri au game mai reduse, limitate la tăierea ierbii şi îngrijirea gardurilor vii. Am mai găsit utilaje multifuncţionale pentru sol la Ruris, dar aici accesoriile se ataşează la motorul motocositoarei Bassi.

stihl-multisystem

Sistem combinat multifunctional Stihl

Motosapa

Motosapa este un utilaj foarte specializat, uşor, cu motor în 4 timpi, a cărei singură funcţie este de a mărunţi solurilor uşoare şi semiuşoare. Este perfectă pentru grădini, sere şi solarii.

Suprafaţa de pământ, puterea motorului, adâncimea şi lăţimea de lucru, sunt amănunte pe care trebuie să la discuţi cu vânzătorul pentru a determina ce marca şi model îţi trebuie. Sau pentru a stabili dacă nu cumva este mai util un motocultor.

motosapa-honda
Motosapa Honda la lucru

Motocultorul

Motocultorul nu numai că este mai mare şi mai puternic decât o motosapa, dar poate lucra şi terenuri dificile, dure, suprafeţe mult mai mari – pana la 5.000 mp – la adâncimi mai mari, şi în plus poate desfăşura o serie întreagă de operaţiuni, pe lângă săpat, precum: arat, dozajul şi plantarea seminţelor, bilonarea, săparea cartofilor, etc . Se poate folosi inclusiv la lucrări de desţelenire.

De asemenea, motocultorului i se pot ataşa o serie întreagă de accesorii, precum: freza de pământ, bară de cosire, sapă pentru cartofi, plug, maşină tuns gazon, tocător, turbină zăpadă, semănătoare, coasă, remorcă, etc.

Datorită puterii, versatilităţii şi multitudinii de accesorii care îl însoţesc, motocultorul este şi cea mai scumpă dintre toate soluţiile de cultivare a pământului, cu excepţia utilajelor mari, tip tractor.

motocultor-honda
Motocultor: sistemul de bilonare in actiune

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!