Culoarea anului 2017 şi alte tendinţe de design pentru anul ce urmează

Pantone a decis: culoarea anului 2017 va fi Greenery – verdele crud al frunzelor tinere. Această culoare are de-a face, în perspectiva lor, cu fertilitatea primăverii, dar şi cu o mulţime de cuvinte care încep cu “re“: renaştere, regenerare, revitalizare, reînnoire.

Culoarea în sine, ca toate celelalte culori ale anului, nu este o decizie unilaterală a institutului Pantone, ci vine să completeze şi să exprime o serie de tendinţe care se manifestă deja în artă, design, modă, viaţa de zi cu zi. Informaţiile sunt strânse în mod constant şi organizat de către Institutul Pantone şi sunt clasificate astfel încât rezultă tendinţe anuale sau multianuale, extrem de valoaroase (şi scumpe) pentru companii. Culoarea anului este doar cea mai vizibilă dintre rezultatele activităţii Institutului.

Culoare anului 2017 este aşadar Greenery – vârful de lance şi expresia concentrată a tendinţelor ce se prefigurează  în industria amenajărilor şi în stilul nostru de viaţă.

Să vedem ce alte tendinţe s-au mai observant în 2016 şi se vor manifesta şi în 2017.

greenery
Pantone Greenery (verde crud)

La interior: natural

Primele au fost alimentele. Apoi materialele de construcţii şi amenajări. Încet, încet, lumea devine din ce în ce mai conştientă că toate comodităţile şi multitudinea de produse spectaculoase din jur nu sunt cele mai bune alegeri nici pentru sănătate nici pentru buget.

Tot mai multe proiecte şi amenajări încearcă să recreeze condiţiile de trai de altă dată şi să readucă în prim plan materiale cât mai puţin prelucrate: lemn, piatră naturală, pluta, lână, bumbac, cânepă.

Proiectele inspirate din arhitectura vernaculară şi amenajările în ton, dar şi reglementările pentru unele zone intrate în conservare obligă arhitecţii şi designerii să caute şi să implementeze soluţii cât mai puţin perturbante pentru om şi pentru mediu.

casa-moderna-de-100-mp-slovenia17
O casa in stil traditional, amenajata simplu

Culori naturale

Colurile neutre, de pământ, sunt în ton cu aceste materiale şi texturi naturale, aşa că se vor căuta în continuare produse în nuanţe de gri, maron, alburi colorate, dar şi galben şi verde – care aduc în interior lumina strălucitoare a soarelui şi prospeţimea vegetaţiei.

ochag_house3
O amenajare in culori neutre, cu pete de verde in Ochag House

Escapismul  – colţul tău de linişte

Prea multă tehnologie, prea mult zgomot, prea mult stres – senzaţia apăsătoare a zilelor noastre. Singurul loc în care putem scapă ieftin şi uşor de zgomotul de fond este acasă. Şi mai este o vorba care spune că schimbările trebuie să înceapă cu noi înşine, aşa că începeţi să vă reamenajaţi casa, o cameră, sau măcar un colţişor de cameră pentru linişte absolută şi hobby-uri fără tehnologie inclusă.

Mult lemn, multe cărţi, un covor moale care să absoarbă paşii, o lumină bună pentru citit sau pentru un joc cu copilul. Vocile sunt joase, muşchii se relaxează şi în curând conversaţia curge firesc, liniştit, concentrată strict pe cel din faţă. Vă mai amintiţi?

amenajari-cu-rafturi-pentru-carti111
Un apartament plin de carti si de coltisoare linistite

Casa mobilă sau lumea la picioarele tale

Pentru tot mai mulţi dintre noi lumea largă nu mai este un concept îndepărtat şi inabordabil, ci unul firesc şi plin de satisfacţii. Similar dictonului acasă este unde îţi pui pălăria în cui, pentru acest tip de persoană, acasă este oriunde i se pare firesc să se oprească.

De la căruţa cu coviltir de altă dată până la rulota modernă şi casele pe pontoane, acest gen de locuinţă este o formă aparte de evadare şi impune un stil mult mai relaxat de viaţă.

În plus soluţiile de captare a energiilor verzi şi a apei de ploaie, filtrele performante de apă şi mobilierul multifuncţional, fac din orice astfel de căsuţă una perfect locuibilă pe orice vreme. Şi nu uitaţi, orice spaţiu pe care nu îl locuiţi permanent puteţi să-l închiriaţi!

casuta_ponton1
Casuta de pe ponton.

Casa verde

Casele verzi sau pasive individuale sunt o realitate şi la noi în ţară, iar ultimii ani au adus soluţii inclusiv pentru blocurile de locuinţe: materiale certificate, teste pentru pierderile necontrolate de aer, soluţii cu energie regenerabilă pentru iluminat şi încălzire-răcire. Am scris aici despre primele blocuri de locuinţe construite după regulile caselor verzi.

Cladirea Arte by HVA
Cladirea Arte by HVA – bloc de locuinte verzi.

Upcycling

Cumpără ceva nou şi te vei simţi ca nou (mai frumos/mai deştept) este un leitmotif al multor campanii de marketing. Dacă ai făcut cumpărături urmând acest impuls ştii că satisfacţia dispare rapid după finalizarea tranzacţiei şi că repetarea ei are acelaşi efect ca şi consumul de droguri: pe moment este minunat, dar pe termen lung te simţi golit emoţional (şi financiar).

Pe lângă asta, upciclyng înseamnă mai puţine resurse primare consumate şi folosirea energiei într-un mod mai puţin costisitor şi creativ. Găsirea de soluţii noi cu obiecte vechi este de bun simt şi este posibil să aducă chiar economii.

apartament_minimalist101
Cumpărături cu semnificaţie în loc de cumpărături de dragul cumpărăturilor. Un apartament în care este loc doar pentru lucruri importante.

Handmade

Economia nu este neapărat raţiunea aici, cât întoarcerea spre sine şi valorificarea unor resurse ascunse, reprimate de viaţa modernă şi grăbită de zi cu zi.

Îndeplinirea unor sarcini repetitive, problemele care au tendinţa de a se repeta, contracte imposibil de rupt, împărţirea anului sau a săptămânii în perioade predeterminate …toate acestea pot da senzaţia de inutilitate, lispă de sens şi de libertate.

Să faci un lucru cu finalitate readuce sentimentul de împlinire. Lucrul la un proiect la care tu eşti alfa şi omega poate readuce sentimentul de control şi un sens nou pentru noţiunea de timp personal, plus lucruri frumoase şi utile pentru casa ta, făcute uneori din cele mai umile materiale.

stelute-din-sfoara7
Stelute pentru brad, din sfoara de canepa si bumbac. Pasii de lucru aici.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.