CSYS LED  – becul care poate dura mai mult de 50 de ani
0 comentarii

Creatorul inovativei lămpi LED este Jack Dyson, fiul acelui (sir) Dyson, britanicul care a inventat aspiratorul ciclonic şi apoi aeroterma ciclonică şi uscătorul de păr ciclonic.

Medoda prin care a ajuns la rezultat: la fel ca şi tatăl sau în cazul aspiratoarelor, nu a încercat să inventeze un alt bec, ci a studiat problemele existente pe piaţă în accest moment, şi, combinând tehnologii şi soluţii deja existente, a creat un produs care aduce împreună cele mai bune caracteristici din clasa lui: eleganţă, putere, consum mic, sustenabilitate.

Trăim într-o lume în care becul este un consumabil şi îl cumpărăm fără să căutăm foarte mult, aşa cum ne cumpărăm zilnic pâinea. Deşi implică cheltuieli destul de mari de-a lingul vieţii atât din perspetiva obiectului care trebuie înlocuit, cât şi a consumurilor de energie, lumina artificială este o parte atât de importantă a vieţii şi activităţii noastre, încât nu ne mai gândim prea mult la asta. Pur şi simplu cumpărăm următorul bec şi sperăm ca etichetele să nu fie mincinoase.

CSYS-lampa-LED-Dyson2

Un produs creat să rezolve o problemă

Noua lampă LED a lui Dyson nu este o invenţie în adevăratul sens al cuvântului. După descrierea lui Jack, timp de mai bine de  1 an şi jumătate, tot ce a făcut laboratorul său de design a fost să desfacă şi să aplice teste termice şi electrice diferitelor lămpi şi becuri de tip LED de pe piaţă, căutând soluţii prin care să le îmbunătăţească.

Cele mai mari probleme ale lampilor LED actuale, în opinia lui Dyson, ţin de răcire şi de lipsa unor încercări consistente ale producatorilor pentru a îmbunătăţi această situaţie. Din punctul său de vedere, marii producători investesc mult mai mult  timp în cercetarea unui nou design de ambalaj, decât în îmbunătăţirea produsului în sine, astfel încât, an după an, sunt lansate produse la fel de proaste.

CSYS-lampa-LED-Dyson7

Principala problemă a becurilor LED este supraîncălzirea, care în timp ajunge să afectează LED-urile şi să schimbe culoarea luminii, făcându-le de nefolosit, deşi pe ambalaje ni se spune că au cea mai mare durată de viaţă dintre toate tipurile de becuri de pe piaţă – lucru care ar fi adevărat, dacă ar avea încorporate şi soluţii pentru răcire.

Dyson a găsit soluţia împreună cu specialişti în tehnologia computerelor, care folosesc conductori ce trebuie răciţi în permanenţă. (LED-ul este un semiconductor.)

CSYS-lampa-LED-Dyson5

Sistem de răcire similar cu cel încorporat în laptopul tău

Răcirea lămpilor LED se bazează pe evaporarea şi condensarea unui lichid într-un sistem închis, la fel ca şi sistemele de răcire folosite de laptopurile noastre.

Aceste tuburi de răcire sunt confecţionate din metale cu conductivitate mare, cum este cuprul, iar în interior au o cantintate mică de lichid. Lichidul, în contact cu căldura captată de tub în zona care trebuie răcită, se tranforma în vapori. Vaporii circulă spre capătul rece al tubului, unde condenseaza şi se transformă înapoi în lichid rece, care, la rândul sau, circulă spre zona fierbinte, datorită diferenţei de diametru de-a lungul tubului sau gravitaţiei, pentru a absorbi o nouă cantitate de căldură.

Datorită transferurilor termice foarte intense si repetate care au loc la cele 2 capete ale unui astfel de sistem, tuburile  de răcire sunt conductoare termice foarte eficiente, pasive.

Aşa că Dyson a mers la marii producători de computere şi le-a soliticitat know how-ul pentru a crea un sistem similar de răcire pentru lampa sa, pe care l-a integrat în structura orizontală a acesteia.

CSYS-lampa-LED-Dyson6

Pe lângă sistemul de răcire  integrat, lampa lui Dyson mai are un sistem de ghidare complex, pe 3 axe – orizontal, vertical şi în jurul axei proprii şi un sistem precis de dozaj a intensităţii luminoase.

Lampa este disponibilă aici.

[button color=”green” size=”medium” link=”http://profitshare.ro/l/2758642″ icon=”” target=”true”]AICI aspiratoare şi ventilatoare  Dyson cu tehnologia ciclonilor[/button]

Surse: Fastcodesign, Dyson

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.