Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

5 criterii de avut în vedere la achiziţionarea unei centrale termice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În urmă cu 10-15 ani, motivul principal pentru achiziţionarea unei centrale termice era debranşarea de la sistemele centralizate (CET-uri), complet ineficiente, iar principalele criterii care stăteau la baza achiziţiei erau: preţul, consumul de gaz, randamentele, silenţiozitatea şi viteza cu care încălzeşte apa caldă. Acum piaţa arată puţin diferit, atât din perspectiva motivului achiziţiei (majoritatea sunt achiziţii de înlocuire, apoi urmează dezvoltările imobiliare şi abia apoi debranşările), cât şi a criteriilor principale care stau la baza acesteia.

Noii clienţi sunt mai puţin preocupaţi de costurile iniţiale de achiziţie şi mai mult de perioada de amortizare a investiţiei, preferȃnd să investească ȋntr-un produs mai scump, dar cu o perioadă mai lungă de viaţă şi un consum redus, ce asigură facturi mai mici şi confort sporit.

Consumatorii de astăzi folosesc drept prime criterii şi achiziţie: eficienţa, serviciile post-vânzare şi tehnologia. Marca rămâne o constantă atunci când se cumpără o centrală termică, fiind în continuare un element luat în calcul în decizia finală, iar preţul trebuie să se regăsească în dotări şi facilităţi.

Eficienţa centralei termice

Acesta este principalul criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere la achiziţionarea unei centrale termice. O centrală în condensaţie foloseşte combustibilul mult mai eficient, recuperând inclusiv o mare parte din căldura pierdută odată cu eliminarea noxelor, ceea ce se reflectă în randamente de aproape 100%. În plus, o centrală cu eficienţă ridicată trebuie să se încadreze minim în clasa energetică A, putând merge până la clasa A++. Citeşte eticheta energetică a centralei, similară cu cea de la frigiderul sau maşina ta de spălat. Aceasta oferă toate detaliile privind clasa energetică, puterea calorică anuală, nivelul de zgomot şi altele. Eticheta este obligatorie din anul septembrie 2015, confor Directivei ErP.

Sursa imagine: Ariston.

Puterea centralei

Pentru a face o alegere foarte bună când vrei o nouă centrală termică ia în considerare câteva aspecte pe baza cărora să stabileşti puterea necesară a sistemului:

  •  Scopul pentru care foloseşti centrala termică – încălzire şi apă caldă sau doar încălzire?
  • Temperaturile, în funcţie de zona geografică în care este amplasat spaţiul care necesită încălzit
  • Suprafaţa spaţiului pentru care trebuie să furnizeze căldură.

Dacă centrala termică este pentru incalzire şi ACM – lucru trecut de asemenea pe eticheta energetică – este nevoie să se realizeze o estimare a numărului locurilor de consum, a necesarului de apă caldă, dar şi a volumului ACM.

Cele mai multe centrale casnice sunt de putere 24 kW, considerate optime pentru consumurile unei familii într-o casă sau apartament de maxim 100 mp. Dacă se doreşte mai multă apă caldă sau suprafaţa de încălzit este mai mare, atunci se merge pe 35 kW sau tot pe 25 kW plus un boiler extern. În astfel de situaţii, solicită sfatul unui specialist care să îţi ofere cele mai bune soluţii pentru nevoile tale şi să le prevadă în proiect.

Designul şi facilităţile auxiliare

Modul în care arată o centrală termică a devenit pentru clienţi aproape la fel de important ca specificaţiile sale tehnice. Prin urmare, producătorii de centrale termice şi-au adaptat produsele şi în funcţie de rigorile ce ţin de partea de design, importante mai ales pentru cei care locuiesc la bloc, şi la care centrala devine vrând-nevrând, o parte a dotărilor aflate la vedere, exact ca un frigider sau o maşină de spălat vase. Noile modele au un aspect mai atractiv, dimensiuni mai compacte şi diverse opţiuni în ceea ce priveşte modalitatea de prindere.

Un aspect foarte important în ultimul timp este conectivitatea centralei prin Wi-Fi, ceea ce garantează un program 100% personalizat de încălzire a locuinţei, aflat în permanenţă la distanţă de un touch pe ecranul telefonului mobil.

Ariston Alteas One, instalata intr-o bucatarie moderna.

Marca

Marca este astăzi, ca şi acum 15 ani, un criteriu principal pentru alegerea unei centrale. Notorietatea mărcii, prezenţa ei în teritoriu atât cu produse, cât şi cu programe de instruire pentru intalatori şi centre service, disponibilitatea pieselor de schimb, sunt foarte importante, mai ales acum, când achiziţiile se fac în funcţie de eficienţă şi durata de viaţă.

Poţi alege foarte bine o marcă pentru că îţi place cum sună numele, dar opreşte-te aici cu sentimentalismele. Următoarele criterii trebuie să se refere la ceea ce îţi oferă ea concret, pe lângă centrală: garanţii, servicii post-vânzare, piese, reţea de service-uri, asistenţă online. Mărcile mari aleg să ofere servicii şi garanţii extinse clienţilor lor, ceea ce este un bun criteriu de achiziţie, de asemenea. Unele mărci le oferă implicit, iar altele au oferte limitate în timp pentru ele.

Toate acestea sunt criterii care te vor duce către numele notorii din piaţă, a căror experienţă este dovedită de produsele pe care le oferă. Centralele termice Ariston reprezintă una dintre opţiunile de top atunci când vine vorba de sisteme de încălzire eficiente, la preţuri medii. Gama de centrale termice Ariston include produse ultraperformante şi foarte atractive din punct de vedere al designului.

Ascultă şi sfaturile firmei care îţi va face montajul, sau a unui instalator de încredere.

Preţul

Preţul este în continuare un criteriu important, dar trebuie să ştii pentru ce îl plăteşti. Dacă se regăseşte într-o clasă energetică A+, sisteme avansate de control şi siguranţă, garanţii extinse, durată de viaţă mare şi consumuri mici, atunci preţul ceva mai mare se va traduce de fapt în confort sporit pe termen lung şi facturi mici de gaz.

 

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.