Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cristina Iuliana Enache, despre arhitectura peisajului in Romania

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pe 3 iunie 2014, la Athenee Palace Hilton Hotel, va avea loc primul eveniment de landscape architecture din Romania. In randul invitatilor LAUD, se numara Cristina Iuliana Enache, director al Departamentului de Proiectare Urbana si Peisagistica, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti.

Ce inseamna pentru dvs. “Landscape architecture”?

Modul in care percep arhitectura peisajului are o intima legatura cu aspectele sociale pe care le implica. Arhitectura peisajului este mai mult decat modelarea cadrului de viata sau protejarea naturii, este activitatea creativa prin care un spatiu devine un loc. Un reper sau poate un element de identitate. Este modalitatea prin care definim sau redefinim spatii pentru oameni, prin care valorificam patrimoniul existent – natural sau antropic, prin care educam societatea sa vada si sa inteleaga valorile pe care le detine.

Cum vedeti evolutia spatiului verde in dezvoltarea orașului?

In viziunea mea, o strategie de dezvoltare a spatiului verde trebuie discutata obligatoriu impreuna cu dezvoltarea retelei de spatii publice urbane. Nu avem nevoie doar de vegetatie, ci si de spatii in care sa ne putem bucura de aceasta. Acest subiect implica deopotriva aspecte ecologice, de mediu, dar si sociale. Intr-o perioada in care copiii nostri isi petrec tot mai mult timp in fata ecranelor de computer, dezvoltarea unei retele coerente de spatii publice si plantate atractive, care sa ofere oamenilor spatii de socializare fizice, in detrimentul celor virtuale, devine din ce in ce mai mult o necesitate.

Ce impact credeti ca vor avea evenimente precum LAUD in zona de landscape și design urban?

Salut cu entuziasm initiativa acestui eveniment. Una din problemele societatii romanesti este lipsa educatiei in domeniul peisajului. Ignoranta deriva din neglijarea aspectelor legate de viata sociala urbana, legate de nevoia de identitate tot mai puternica intr-o perioada in care valorile tind sa se uniformizeze. Sper si imi doresc ca acesta sa fie un inceput al unui proces de constientizare a importantei peisajului natural si peisajului antropic, a valorilor culturale pe care acestea le implica si a necesitatii de a le integra in viata cotidiana.

Care sunt, in viziunea dvs., cele mai mari provocari ale unui arhitect peisagist vis-a-vis de piata din Romania?

Cele mai mari provocari in momentul de fata sunt constituite de clarificarea statutului profesional si a demonstrarii necesitatii profesiei in contextul actual. Peisagistii romani se confrunta in prezent cu o ambiguitate legislativa, ambiguitate in perceptia domeniului de activitate. Nu sunt nici ingineri horticoli, nici arhitecti, nici urbanisti. Sau sunt toate deopotriva.
Lipsa indreptarii atentiei catre un aspect extrem de important – si anume cadrul de viata al societatii, determina de fapt aceasta ambiguitate. In momentul in care vom intelege de ce avem nevoie de spatii publice cu o anumita calitate, identitate, atunci cand vom intelege ca spatiul plantat nu este doar „spatiu verde”, ci presupune atat valori ecologice, dar si estetice si sociale, ca peisajul nu este numai natural, ci si urban, rural sau cultural, vom putea considera ca am reusit sa facem primul pas important in aceasta demonstratie.

Cristina_Enache

La LAUD 2014, alaturi de Cristina Iuliana Enache participa arhitecti din tara și din strainatate, care au semnat proiecte de landscape architecture premiate in ultimul an in cadrul concursurilor internationale de arhitectura.
Expoconferinta de Arhitectura LAUD face parte din seria expoconferintelor internationale de arhitectura și antreprenoriat organizate de ABplus Events, alaturi de INGLASS, GIS, RIFF și CONTRACTOR.

Data, locatia: 3 iunie 2014, București
Structura evenimentului: expoconferinta – sesiuni plenare, workshop-uri specializate, expozitie tematica
Organizatori: ABplus Events, Ordinul Arhitectilor din Romania
Website: www.laud.ro
Contact: laud@abplusevents.com
Facebook:

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.