Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Construirea si montarea unui raft pe perete

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
    Un raft isi gaseste oricand utilitatea, pentru carti, ghivece cu flori sau suveniruri din calatorii, iar confectionarea lui nu este deloc inaccesibila.

Aveti nevoie de :

  • O placa/scandura rigida din lemn  sau alt material care va place (C din fig.1
  • Doua sau 3 brate de sprijin (B din fig.1)
  • Doua sau 3 placute de lemn sau metal pentru montarea in perete (A din fig.1)
  • Dibluri de plastic cu holzsurub
  • Bormasina
  • Burghiu de aceeasi dimensiune cu diblul de plastic. Cand alegeti burghiul, tineti cont de tipul de perete in care trebui sa faceti gaura: beton, caramida sau lemn.

 

Trebuie sa stiti ca exista in comert si brate-suport gata confectionate din lemn sau fier forjat, care va pot usura munca.

1_montare_raft


Pozitionarea primului brat – suport

Bratul suport poate fi din lemn, si in acest caz il veti monta dvs odata cu raftul, sau din metal – in acest caz il cumparati ca atare, la dimensiunea potrivita.
In primul caz fixarea in perete se face cu ajutorul placutelor din lemn, ca in fotografiile alaturate sau a placutelor metalice, pe care le cumparati din comert gata gaurite. In cazul bratului metalic – acesta necesita doar atasarea de perete si scandura care va fi raft.
    Alegeti-va pozitia raftului pe perete tinand cont de restul mobilierului din jur si la inaltimea pe care v-o doriti. Tineti cont daca prin respectivul perete trec cabluri electrice sau tevi de apa/caldura, pentru a nu le deteriora.2_montare_raft_nivela
Asezati prima placuta de prindere/brat suport si deasupra asezati scandura care va fi raft. Utilizati nivela precum in fig.2, astfel incat veti sti daca raftul este perfect orizontal sau nu.
    Inainte de fixarea placutei de lemn sau de metal in perete, prindeti bratul de sprijin de aceasta din urma, tot cu holzsuruburi. Aveti grija ca gaurile pentru prinderea placutei de brat sa nu fie in imediata apropiere a gaurilor pentru fixarea in perete – slabeste rezistenta placutei, daca este de lemn.
Gauriti placuta de prindere din lemn inainte de aceasta operatiune, astfel incat sa puteti face semn usor pe perete cu un cui sau un creion prin gaura respectiva.

Fixarea primului brat-suport

Marcati si cea de-a doua gaura si pe urmatoarele din placuta pe perete,  daca sunt mai multe, tot cu un cui si cu nivela, precum in fig.3.



In aceasta faza ar trebui sa aveti la indemana diblurile cu holzsurub  si bormasina. Alegeti  burghiul potrivit prin masurare ca in fig.4. Dealtfel, pe diblurile de plastic si pe burghie sunt inscrise diametrele, astfel incat alegerea nu este dificila. Pentru a nu face gaura prea adanca sau prea putin adanca, puteti marca si lungimea diblului, precum in aceeasi fig.4, cu banda adeziva sau markerul.4_montare_raft_holzsurub
   Acum puteti face  gaurile pe punctele marcate anterior. Daca diblul de care aveti nevoie este prea gros, iar bormasina nu face fata, faceti intai gaura cu un burghiu mai subtire si apoi largiti-o cu cel potrivit.
   Odata gaurile facute, introduceti diblurile de plastic. Ar trebui sa intre pana la capat la o simpla apasare cu mana.
Fixati  placuta de sustinere pe perete astfel incat gaurile din ea sa se suprapuna cu gaurile din perete si introduceti holzsuruburile in dibluri. Infiletati-le pana la capat.

Fixarea celui de-al doilea brat-suport

 Mai verificati inca o data daca raftul este perfect orizontal, precum in figura 5.
Deasemenea, aveti  grija ca aceasta placuta de prindere/brat-suport se afla la aceeasi distanta de capatul raftului ca si prima.
Repetati instructiunile de fixare  de la pasul anerior.5_montare_raft_marcaj

Montarea raftului

 Dupa montarea celor doua brate de sustinere pozitionati raftul deasupra lor. Masurati inca o data distantele de la brate pana la extremitatile scandurii (fig.6).
Acum puteti fixa scandura cu suruburi de cele doua brate si raftul este gata.6_montare_raft




Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.