Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Construcţii uşoare şi durabile din panouri sandwich termoizolante

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În urmă cu mai puţin de 50 de ani industria construcţiilor a fost revoluţionată de apariţia noilor panouri sandwich termoizolante, care reduceau perioada de ridicare a unei case de la de câteva luni, la câteva săptămâni sau zile. Inventate şi testate încă din anii 1930, ca alternativă la lemn, panourile erau (şi sunt) construite şi fasonate în fabrici, pe şantier executându-se doar lucrări precum prinderea de structura, eventual tăierea la dimensiune şi fixare panourilor, plus lucrări de finisaj.

Panourile sandwich le cunoastem cu toţii din cel puţin 2 aplicaţii foarte des întâlnite:

1. casele pe structură de lemn, cu pereţi din panouri sandwich din OSB + polistiren sau vată bazaltică şi

2. Halele din panouri sandwich termoizolante metalice. Acest material este despre panourile sandwich metalice şi aplicaţiile lor.

Hale de productie, showroomuri, spalatorii, supermarketuri – cele mai des intalnite utilizari ale panourilor sandwich metalice

Tipuri de panouri sandwich termoizolante metalice

Panourile termoizolante metalice pot avea miezul din vată minerală bazaltică, spumă poliuretanică sau polistiren extrudat sau expandat. Funcţie de acest material şi proprietăţile lui se alege tipul de panou pentru fiecare lucrare în parte.

Iniţial folosite doar pentru construcţii industriale, astăzi, datorită calităţilor şi versatilităţii lor, sunt utilizate într-o gamă foarte largă de aplicaţii casnice şi industriale.

Termoizolare superioară la grosimi mici ale pereţilor

Panourile sandwich au un coeficient de transfer termic mult mai mic decât alte materialele clasice de construcţii, în primul rând datorită faptului că sunt făcute din materiale termoizolante: vată minerală, polistiren, spumă poliuretanică rigidă. Când cumperi, fii atent la valorile λ: cu cât este mai mică valoarea, cu atât materialul izolează mai bine. De asemenea, valoarea λ scade odată cu creşterea grosimii panoului.

Urmăreşte valorile λ ale plăcilor din spumă poliuretanică in raport cu grosimea panoului. La o grosime de 120 mm, coeficientul de transfer termic al unei astfel de placi este de doar 0.17 W/m2k – unul dintre cele mai mici disponibile pe piaţă.

În cazul vatei minerale bazaltice, la aceeaşi grosime, coeficientul de transfer termic se situează în jurul valorilor de 0.33 W/m2k.

Casuta mobila din panouri sandwich termoizolante

Eliminarea punţilor termice şi a transferului de umiditate

Există 2 tipuri de pereţi: care respiră şi care nu respiră. Cei care respiră sunt cei din cărămidă/BCA şi este indicat ca şi anveloparea termică să fie făcută din materiale care respiră (vată minerală, de ex), pentru ca vaporii de apă să nu condenseze undeva în perete şi să-l deterioreze.

Pereţii care nu respiră – cum sunt cei din panouri sandwich trebuie să fie perfect etanşi, pentru ca vaporii să nu pătrundă în structura lor subţire. De aceea îmbinările dintre panourile sandwich trebuie tratate cu mare atenţie şi etanşeizate corect. În plus, clădirile construite în acest sistem trebuie ventilate corespunzător, pentru ca ocupanţii să respire un aer de calitate.

Panourile sandwich metalice trebuie să fie prevăzute cu elemente de etanşeizare, indiferent dacă este vorba despre îmbinări ascunse sau aparente. Montajul corect şi etanş contribuie atât la împiedicare umezelii să pătrundă în structura, cât şi la eliminarea punţilor termice.

Anexa la casa

Izolarea acustică

Orice material de construcţie reduce zgomotele într-o anumită măsură. De pildă un perete de cărămidă sau de BCA de 20 cm reduce sunetul aerian cu circa 40 dB.

Panourile termoizolante, pentru a proteja eficient la zgomot, trebuie să fie alese potrivit scopurilor urmărite (vata minerală este cel mai bun protector la zgomot) şi să fie montate corect: fixarea bună şi izolarea faţă de elementele structurale care pot transmite zgomotele de impact.

Un panou termoizolant din vată minerală de 50 mm poate reduce sunetele transmise cu aprox 34 dB. Absorbţie a sunetelor: aprox 10 dB. La o grosime de 100 mm sunetele sunt reduse cu 35 dB.

Garaj cu usi duble

Montaj simplu, etanş, cu respectarea fişelor tehnice

Fiind uşoare, rigide şi venind cu dimensiuni foarte variate – lăţimi între 1.4 şi 2 metri şi lungimi între 2 şi 14 metri – panourile sunt perfecte pentru spaţii largi, în care nu se pot monta mulţi stâlpi interiori – de exemplu un garaj, sau o hală de producţie.

Pentru un montaj corect şi etanş, trebuie respectate specificaţiile producătorului prinvind tipurile de prinderi (şuruburi şi accesorii) şi tipurile de operaţii pe care le poţi face cu un panou. De pildă panourile nu se pot curba fără a li se afecta integritatea. Dacă este nevoie se fie tăiate, este indicat să se folosească un fierăstrău pendular, nu unul circular. Cuiele speciale trebuie montate corect, perpendicular pe suprafaţa panoului şi folosind elementele de protecţie sugerate de producător.

Îmbinare panouri sanwdwich termoizolante de acoperiş:

 1. foaie tablă
 2. vată minerală
 3. garnitură etanşare
 4. Holsurub autoperforant
 5. calotă cu garnitură
  Îmbinare panouri sanwdwich termoizolante de perete:

 1. foaie tablă
 2. vată minerală
 3. garnitură etanşare
 4. Holsurub autoperforant
 

Sursa imagini: http://www.terasteel.ro/

 Îmbinare panouri sanwdwich termoizolante de perete:

 1. foaie tablă
 2. vată minerală
 3. garnitură etanşare
 4. Holsurub autoperforant

Siguranţa la incendii

Rezistenţa la foc a panourilor termoizolante diferă şi depinde de: materialul de umplutură (vată minerală, spumă poliuretanică, polistiren), grosimea foilor de metal şi finisajul acestuia.

Cea mai bună protecţie la foc dintre materialele termoizolante o oferă vată bazaltică: rezistenţă la foc de până la 4 ore şi păstrarea proprietăţilor izolatoare până la 850˚C. De aceea şi panourile sandwich pe bază de vată minerală bazaltică sunt recomandate pentru aplicaţii unde protecţia la foc este importantă.

Când cumperi panouri termoizolante (şi nu numai) întreabă şi de aceşti indicatori:

 • Clasa de reacţie la foc = comportarea unui material care, prin propria sa descompunere, alimentează focul la care este expus. Materialele de construcţii se pot încadra într-una din clasele A1 – nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului şi F – produs combustibil care contribuie la propagarea focului. Panourile cu vată bazaltică se încadrează în categoria A2 – produse care nu se pot aprinde cu flacăra şi a căror contribuţie la dezvoltarea incendiului este extrem de limitată.
 • Rezistenţa la foc = aptitudinile unui produs de a-şi păstra o anumită perioadă de timp caracteristicile de etanşeizare, izolare termică, stabilitatea, etc, în condiţii de expundere la foc. Dacă vei găsi pe o etichetă indicativul EI 60 de exemplu, înseamnă că acel produs îşi poate păstra Etanşeitatea şi capacitatea de Izolare termică timp de 30 de minute.
Magazie, constructie de sine statatoare

Protecţia la apă

Protecţia faţă de apă este implicită, suprafeţele fiind metalice, dar există zone, cum sunt spălătoriile auto, bucătăriile, piscinele, unde umiditatea este peste limitele normale. Aici se recomandă, pe lângă o etanşeizare foarte bună a lucrării, şi un miez special al panourilor, din polistiren extrudat, în care apa nu pătrunde. Pentru acoperişurile tip terasă se pot folosi panouri termoizolante cu o faţă din carton bituminos.

Se integrează uşor cu alte elemente constructive

Uşile, ferestrele, trapele de desfumare, chiar ferestrele de mansardă se pot intagra uşor, încă din fabrică, eliminând astfel riscurile şi timpul pierdut asociate manoperei pe şantier.

Se pot monta atât pe structură metalică, cât şi pe structură de lemn

Pe cât de repede se ridică construcţia, pe atât de uşor şi repede se poate demonta, dacă este proiuectata de un specialist. Dacă o comanzi unui constructor specializat, o poate concepe modular, astfel încât montajul şi demontarea să se facă simplu.

Garaj cu usa sectionala

Panouri sandwich diferite pentru aplicaţii diferite

Există panouri special concepute pentru acoperişuri şi pentru pereţi – primele au cute şi celelalte nu. Cele pentru acoperiş pot avea ambele feţe metalice, sau o faţă metalică şi una din carton bituminos – pentru acoperişurile tip terasă.

Unii producători împart panourile si funcţie de destinaţia lor:

 • panouri sandwich pentru protecţie la foc – din vată bazaltică
 • Panouri sandwich fonoabsrobante – din vată bazaltică
 • anouri sandwich pentru camare frigorifice – din spaum poliuretantica
 • Panouri sandwich rezistente la apă – din polistiren extrudat
 • Panouri sandwich economice – din polistiren expandat – pentru construcţii cu buget limitat.
Cusca catel

Concluzie

Este uşor să construieşti cu panouri sandwich termoizolante. Se pot executa inclusiv lucrări în regim DIY, atât timp cât respecţi recomandările producătorului şi ale proiectantului. Vei obţine rapid o clădire trainică, gata finisată, rezistentă la elementele naturale, impermeabilă, chiar mobilă şi foarte bine izolate termic.

Imaginile cu construcţii finisate din articol provin de la http://www.civispanel.hu/ – producător specializat de clădiri din panouri sandwich termoizolante şi oferă o ideea destul de clară despre posibilităţile de utilizare a panourilor sandwich termoizolante.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

6 comentarii la „Construcţii uşoare şi durabile din panouri sandwich termoizolante”

  • Buna ziua

   Noi nu ne ocupam cu constructiile, ci doar scriem despre ele.
   Daca va intereseaza o construictie din panouri sandwich, va sfatuim sa apelati la o firma de constructii din zona dvs.

   Multumim pentru interes.

   Răspunde
 1. As dori sa realizez un garaj din acest tip de material pentru constructii. Am nevoie de autorizatie de la primarie pentru realizarea constructiei? Multumesc

  Răspunde
 2. buna ziua,ma intereseaza daca se poate face o sectie de spital in jur de 1000 mp.numai parter.
  daca se poate as vrea sa stiu cam cat ar fi mp la gata (cu linoleum antibacterial paviment,faianta in bai,si toate utilitatile)
  va multumesc

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.