Concurs de arhitectura pentru muzeul Guggenheim Helsinki – lista scurta a proiectelor

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un muzeu cu atata prestigiu si cu o istorie arhitecturala atat de notabila precum Guggenheim nu putea sa deschida un nou centru cultural fara un concurs de arhitectura pe masura.

Astfel incat, din 1715 proiecte depuse anonim pentru noua cladire Guggenheim,  lista s-a redus la doar 6 proiecte, care, asa cum mentioneaza directorul Muzeului si Fundatiei Guggenheim, Richard Armostrong, au adus la Helsinki idei de design interesante si inovative din toata lumea.

Din lista initiala, juriul a ales 6 proiecte care deschid posibilitati extraordinare pentru noul muzeu si in acelasi timp solicita juriului si publicului sa-si imagineze incotro se indreapta muzeul viitorului.

Sa vedem impreuna imaginile si schitele proiectelor pretendente

Proiectul GH-04380895 intentioneaza sa uneasca muzeul propriu-zis de centrul orasului prin intermediul unei promenade care merge de-a lungul portului si care va include o zona de petrecere a timpului liber si o piata cu produse de sezon. Muzeu in sine va include un turn si diverse pavilioane cu destinatii diferite.

guggenheim-helsinki-shortlist-competition-designboom-02

Proiectul GH-121371443. Drapand cladirea de 2 etaje intr-o perdea de sticla texturata, proiectul acesta creeaza un spatiu public distinct intre fatada astfel obtinuta si spatiile expozitionale din interior. Tehnologiile propuse sunt inovative, iar interiorul are o zona care se adreseaza direct tinerilor artisti scandinavi, precum si o gradina de sculptura.

guggenheim-helsinki-shortlist-competition-designboom-03

Proiectul GH-76091181 include un sirag de turnuri sculpturale, aranjate in jurul volumului central, care se inalta ca o catedrala. Fatadele sunt finisate cu paneluri din lemn, iar turnurile sunt suficient de inalte cat sa fie vizibile de pe mare si din partea opusa a portului si sunt unite intre ele prin poduri accesibile vizitatorilor.

guggenheim-helsinki-shortlist-competition-designboom-05

Proiectul GH-1128435973. Echipa din spatele acestui proiect a optat pentru refolosirea terminalului de feribot Makasiini si integrarea lui intr-un volum alungit si inaltat, cu acoperis cutat. Parterul este zona publica, ce integreaza elegant zona pietonala existenta si va servi ca centru educational si civic. Etajul nou construit va contine zona de galerii permanente si cea de expozitii temporare.

guggenheim-helsinki-shortlist-competition-designboom-07

Proiectul GH-5631681770 propune folosirea viitorului muzeu ca legatura intre oras si apa si ca interfata intre activitatile culturale si industriale. Proiectul este conceput in jurul unei strazi centrale, care strabate interiorul muzeului. Strategia aceasta deschide muzeul prin asigurarea accesului in orice zona si includerea publicului in programele curente. Echipa propune astfel o schimbare radicala a paradigmei de cladire, de la ideea de obiect static, la cel de cladire care se acomodeaza fluxului vietii de zi cu zi.

guggenheim-helsinki-shortlist-competition-designboom-09

Proiectul GH-5059206475 foloseste lemnul laminat pentru a reconstrui designul terminalului de feribot Makasiini. In interiorul structurii, proiectantul propune o serie de 31 de camere, cu volume aclimatizate independent, conform functiei si programului propriu.

guggenheim-helsinki-shortlist-competition-11

Noul proiect va trebui sa se incrie intr-o galerie selecta de cladiri-monument artistic, asa cum sunt Muzeele Guggenheim existente :

Guggenheim New York, inaungurat in 1959

Guggenheim_NYC

Guggenheim Venetia

Guggenheim_Venice

Guggenheim Bilbao

Guggenheim-bilbao

Guggenheim Abu Dhabi (proiect in derulare)

Guggenheim-abu-dhabi

Sursa:

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

Magazin: Sisteme de irigatii

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!