Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Competiția Urbaniada : cele 5 proiecte câștigătoare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

 „Brăila – Chercea Parc”, „Izvoare urbane pentru comunitate”, „Tandem Navigator”, „Comuna universitară” și „Reactivarea cinematografului ARTA” sunt proiectele care s-au clasat pe primele cinci locuri în competiția Urbaniada și vor fi finanțate cu un buget total de 250.000 de euro.

„Brăila – Parcul Chercea”, semnat de studioul de design și arhitectură Archimagistic, este un proiect pilot cu o puternică latură educațională, ce urmărește amenajarea fostului parc situat în zona de acces pietonal principal al cartierului datorită potențialului de focalizare și funcției de „poartă” între cartier și zona centrală a orașului.

Început în primăvara anului trecut de Tiina Teräs și Frede Vik pe parcursul cursului „Brăila Laboratory: In search of architectural approaches within a shrinking city”, îndrumați de Guillaume Eckly, Cătălina Ioniță, Andrea Spreafico și Cristian Ștefanescu, proiectul a demonstrat deja un anumit interes al comunității pentru spațiul în discuție.

Activitățile întreprinse au fost făcute ad-hoc, fără un plan anume de diseminare și cu toate acestea comunitatea s-a implicat, cu precădere copiii din cartier și vecinii direcți ai parcului.

CherceaPark_propunere
Parcul Chercea, propunere

 

„Izvoare urbane pentru comunitate”, înscris de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, își propune, printr-o campanie de advocacy, cu sprijinul locuitorilor zonei, să implice consilieri locali în responsabilizarea față de nevoia accesului gratuit la apa potabilă, curățenia mediului, dar și amenajarea urbanistică.

Asociația va dezvolta un proiect pilot pe care dorește să îl extindă la scară mai mare, asta însemnând să așeze cât mai multe puncte comunitare și de urbanism, fie sub formă de fântâni, cișmele sau țâșnitori, pe harta Bucureștiului.

Obiectivul este să creeze o întreagă rețea, atât prin reabilitarea punctelor vechi, cât și prin amenajarea de noi cișmele sau fântâni. Atenția va fi îndreptată cu prioritate asupra zonelor urbane vulnerabile din punct de vedere social datorită situației materiale, educației, configurației urbane, apartenenței unor grupuri sociale defavorizate.

Izvoare urbane
Izvoare urbane

 

„Tandem Navigator”, dezvoltat de către Asociația Tandem, este o aplicație GPS pietonal pe platformele IOS și Android, care utilizează hărți nonvizuale. Aceasta reprezintă continuarea proiectului „My Way Smart”, finanțat de ING Bank, cu o bază de date cu aproximativ 2500 de puncte de interes public cartografiate cu ajutorul unor aparate GPS de înaltă precizie până în iulie 2016.

Funcțiile rețelei de 1500 de iBeaconi o fac să fie nu doar primul model din România de navigație destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, ci și o inovație în ceea ce privește modelele de accesibilizare urbană.

Tandem Navigator
Tandem Navigator

 

„Comuna Universitară – un spațiu al implicării” este un proiect de advocacy și urbanism conceput de Miliția Spirituală în urma ocupării Facultății de Istorie din martie-aprilie 2013 pentru a transforma curtea interioară a clădirii, în prezent utilizată ca parcare, într-un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, propice dezvoltării gândirii critice, atitudinii civice și stimulării creativității lor.

Deși subiectul locului de parcare, mai ales în zona centrală a unui oraș supraaglomerat ca Bucureștiul, este unul extrem de sensibil, Mișcarea Civică Miliția Spirituală consideră că cei 10.000 de studenți și profesori care activează zilnic în spațiul Universității București ar putea beneficia în mod direct de revitalizarea acestui spațiu.

Comuna Universitara
Comuna Universitara

 

Proiectul „Reactivarea cinematografului ARTA din Cluj-Napoca” al Asociației Arta în Dialog își propune transformarea cinematografului într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine.

Astfel, vor avea loc aici proiecții de filme europene, independente, de artă, programe de spectacole, programe educative, evenimente cu teme legate de oraș și comunitate. Reactivarea cinematografului presupune desigur și echiparea și amenajarea spațiului pentru a putea face tranziția către echipamentele digitale.

Cinema Arta
Cinema Arta

 

Clasamentul a fost realizat în urma celei de-a doua etape de jurizare, când cele 8 proiecte finaliste au fost prezentate de către organizațiile participante ȋn fața juriului și a board-ului de CSR ING. Cele opt proiecte finaliste au fost alese din 83 de înscrieri de către un juriu format din 9 specialiști în arhitectură, urbanism, sociologie și antropologie :

Notele acordate proiectelor sunt publice pe www.urbaniada.net.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.