Colectarea apei de ploaie. Soluții pentru colectare, preaplin și distribuire

Colectarea apei de ploaie este una dintre cele mai eficiente și ecologice soluții pentru administrarea apei din precipitaţii. Desigur, poți să construiești un sistem eficient de colectare și drenare  a apelor pluviale, care pur și simplu să direcţioneze întregul surplus de apă departe de clădire. Dar de ce să faci asta în loc să colectezi apa și s-o folosești pentru flori, legume, gazon, spălat, adăpat animalele și chiar protecție la incendiu ?

De ce se colectează apa de ploaie

  • Generează economii. Orice galeată de apă de ploaie este o galeată de apă fără clor, pe care nu ai dat bani, dar contribuie din plin la bunăstarea grădinii tale.
  • Direcționezi fluxul apelor pluviale din grădină. Neadministrate, apele pluviale au tendința de a-și crea singure vaduri și zone de stagnare, distrugând porțiuni din gradină sau gazon care pot avea o soarta mai bună. Colectând apele pluviale, le stabilești cursul și locurile de depozitare, astfel încât în grădină ajunge doar apa care cade direct sau cea care hotărăști tu să o folosești pentru irigații.
  • Îndepărtezi apele pluviale de clădiri. Orice clădire poate avea probleme cu apele infiltrate în fundații și subsoluri, așa că orice clădire se pretează la colectarea apelor ce cad de pe acoperiș. Vezi întrebările si soluțiile de la profesioniști de aici ca să îți dai seama cât de grave pot deveni aceste probleme.
Un sistem simplu, ce se poate reproduce la infinit, chiar si pe distante mari. Sursa imagine: https://rainwaterharvesting.tamu.edu

Soluții pentru colectarea apei de ploaie

  • Butoaie de plastic obișnuite sau orice recipient de depozitare ușor și rezistent poți refolosi. Dacă această idee ți se pare inestetică, le poți masca prezența cu un gardut din lemn, de pildă.
  • Rezervoare special construite pentru colectarea apelor pluviale.

Ține cont că orice recipient ai folosi, atât timp cat se află deasupra solului, trebuie golit de apă înaintea sosirii iernii. În caz contrar, aceasta va îngheța și va deforma recipientul (apa își mărește volumul când îngheață).

Nu uita nici că trebuie să menții apa din bazinele de colectare curată și ferită de dăunători precum țânțarii, care se înmulțesc în astfel de recipiente cu apă stătătoare. O plasă fină montată la gura rezervorului sau în capac la rezervor, cu deschidere doar pentru gura burlanului rezolvă astfel de probleme.

Sistem de colectare legat direct la sistemul de irigatii prin picurare. Sursa imagine http://opennutshell.blogspot.com

Soluții pentru preaplin

În timpul sezoanelor ploioase, nici un fel de butoi sau recipient nu va face față tot timpul volumului de apă de ploaie. În aceste caz trebuie gândite soluții pentru colectarea și direcționarea surplusului de apă din recipiente, atfel acesta va produce stricăciuni în jurul recipientului: zone golașe sau buruieni rezistente în exces, noroi, pământ tasat, infiltrații în fundația clădirii, etc.

Ce poți face? Poți aplica una dintre următoarele soluții:

  • Butoiul ce colectează apa de pe acoperiș nu va sta niciodată direct pe pământ, din mai multe motive: pământul se tasează, iar surplusul de apă nu face decât să înrăutățească situația. Așa că sub butoi și în jurul lui presară un strat gros de pietriș, bine delimitat de solul din jur. Poți chiar direcționa preaplinul cu ajutorul unei țevi spre o altă zonă presărată cu pietriș, pentru a nu săpa albii în pământ.
  • Montezi mai multe butoaie în serie, astfel încât preaplinul să se reverse din unul în altul. Materialele sunt foarte ietine, iar montajul nu este deloc complicat.
  • Direcționezi apa din fiecare butoi de colectare către un singur bazin contral, eventual îngropat, pentru a nu fi obligat să îl golești iarna și de aici o folosești cum dorești.
Un atfel de control al preaplinului. Sursa imagine: http://elephantschild.typepad.com/

Cum transporți apa de ploaie unde ai nevoie de ea

  • Cu ajutorul furtunelor de gradină, direct din butoi sau sistemul de butoaie, spre zona de spălat/udat/etc
  • Cu ajutorul instalațiilor de irigat prin picurare legate la sistemul de butoaie
  • Cu ajutorul hidroforului, oriunde ai nevoie, dacă colectezi toată apa într-un bazin central. Hidroforul este o pompă  supraterană foarte puternică, cu vas de expensiune atașat, ce poate transporta apa pe distanțe mari și cu presiune stabilă. Trebuie protejat de îngheț pe timpul iernii!
  • Cu ajutorul pompei de apă submerisbile sau de suprafață, dar ține cont că presiunea apei nu va fi stabilă in acest caz.

Tu ce soluții ai gasit?

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. […] suplinesti cumva necesarul de apa al gradinii. Fie cu apa de la robinet, fir din fantana, fie din apa de ploaie colectata, trebuie sa concepi un sistem prin care sa distribui apa in gradina in caz de […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.