Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Clădiri mai sigure: soluţii pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi în caz de incendiu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Desfumarea  sau evacuarea fumului şi a gazelor fierbinţi este procesul de extragere din spaţiile incendiate a unei părţi din fumul şi gazele de ardere în scopul asigurării condiţiilor de evacuare a utilizatorilor clădirii şi pentru a facilita accesul pompierilor. Desfumarea unei clădiri se poate face în mod natural sau mecanic.

Desfumarea naturală sau prin tiraj natural se realizează prin unul din următoarele sisteme :

  • ferestre de desfumare pe faţadă
  • trape pe acoperiş
  • guri de evacuarea fumului.

Desfumarea mecanică (prin tiraj mecanic) este asigurată prin extragerea mecanică a fumului cu dispozitive astfel dispuse încât să asigure o desfumare a întregului spaţiu. Tot mecanic va trebui introdus în clădire şi aerul curat.

Desfumarea naturală nu funcţionează dacă în partea de jos a clădirii nu sunt disponibile uşi sau ferestre care să permită intrarea de aer proaspăt. Asta deoarece trebuie să apară acea diferenţa de presiune de care este nevoie pentru a crea efectul de coş de fum, care împinge în sus aerul fierbinte. Am explicat şi AICI efectul de coş de fum şi influenţa lui asupra termoizolaţiei unei clădiri.Specialiștii GEZE ne prezintă soluțiile complete de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți (RWA), responsabile de controlul și siguranța deplină a clădirilor, în cazul unor situații neprevăzute.

„În timpul unui incendiu, spațiul unei clădiri neechipate cu sisteme de desfumare se va umple cu straturi din ce în ce mai groase de fum, degajând temperaturi foarte ridicate care duc la apariția fenomenului de Flash-Over. Incendiul generalizat poate provoca pierderi de vieți omenești, pagube materiale și chiar colapsul întregii clădiri.

În momentul în care echipăm o clădire cu un sistem de evacuare a fumului și gazelor fierbinți, apariția incendiului este semnalizată manual și automat, trapele/ferestrele de desfumare se vor deschide în partea superioară, iar ușile sau dispozitivele de admisie de aer proaspăt vor fi acționate.

Astfel, obținem un culoar liber de fum ce va permite evacuarea sigură a persoanelor și intervenția pompierilor pentru stingerea incendiului” – Ștefan Sevastian, manager tehnic și responsabil al diviziei safety GEZE România.Portofoliul de produse GEZE pentru ventilarea electrică şi pentru situațiile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinți cuprinde urmatoarele sisteme:

Sistemele de acționare cu lanț

Sunt concepute pentru ferestrele basculante, rabatabile, oscilo-culisante și pivotate, fiind folosite pentru ventilarea zilnică a încăperii, dar și pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți. Design-ul sistemului se adaptează armonios, în funcție de culoare, la arhitecura clădirii, lanțul fiind ascuns atunci când sistemul este închis.

Sisteme de ventilare cu lant
Sisteme de ventilare cu lant
Sisteme de ventilare cu lant
Sisteme de ventilare cu lant

 

Sistemele de acționare cu piston

Sunt concepute pentru deschiderea și închiderea electromotorizată a cercevelelor basculante și rotative, precum și a ferestrelor de mansardă și a cupolelor de lumină. Acestea se folosesc atât pentru ventilarea zilnică, cât și pentru evacuarea naturală fumului și a gazelor fierbinți.

Sisteme de desfumare cu piston
Sisteme de desfumare cu piston

 

Sistemele de deschidere și zăvorâre

Sunt potrivite pentru a asigura unghiuri mari de deschidere pentru ferestrele de mari dimensiuni. Sistemul de zăvorâre mecanic permite închiderea perimetrală pentru a realiza etanșeizarea ferestrelor la apă și vânt. Aceste sisteme se pretează pentru ventilarea zilnică și pentru evacuarea fumului și a gazelor fierbinți.

Sisteme de ventilare cu zavor
Sisteme de ventilare cu zavor

 

Sistemele de acționare electrice liniare

Pot fi utilizate pentru ventilare, în combinație cu sisteme de deschidere a supraluminilor, fiind soluția simplă şi eficientă pentru acționarea cu motor a mai multor feronerii de tip foarfecă. În plus, suprafața îngustă facilitează adaptarea discretă la aspectul ferestrelor.

Sistem de actionare electric liniar
Sistem de actionare electric liniar

 

Centralele RWA sau centralele de comandă cu alimentare de urgență facilitează comanda coordonată și declanșarea deschiderilor de ventilare și evacuare a aerului, asigurând autonomia sistemului pentru 72 de ore. Declanşarea în caz de incendiu se realizează automat prin senzori de fum/căldură, prin butoane manuale sau emițătoare de alarmă externe.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.