Centrul de la Boldesti-Scaieni, proiectat sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa

Centrul de la Boldesti-Scaieni, proiectat sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa

OMV Petrom lanseaza un proiect unic de dezvoltare comunitara in Boldesti-Scaeni, Prahova: un centru educational si vocational care se adreseaza, in principal, comunitatii de rromi din localitate (aproximativ 10% din populatia orasului), dar si altor persoane defavorizate si care, odata finalizat, va deveni cea mai sustenabila cladire din Europa.

Proiectul urmareste cresterea nivelului de trai si educational al comunitatii de rromi prin imbunatatirea performantelor scolare, reducerea abandonului scolar si cresterea nivelului de implicare a parintilor. Membrii comunitatii vor beneficia de cursuri de formare profesionala in vederea cresterii oportunitatii gasirii unui loc de munca sau a dezvoltarii unei afaceri pe plan local.

Viitoarea cladire a centrului este realizata conform conceptului Passive House, care urmareste pe langa factorul de eficienta energetica si provenienta materialelor folosite in constructie, independenta fata de sursele convetionale de apa si zero deseuri pe santier, adica reciclarea tuturor materialelor folosite. In tot procesul de constructie, se utilizeaza produse provenite de la antreprenori si furnizori locali, cum ar fi lana pentru izolatia termica, nuiele impletite pentru piese de mobilier sau baloti de paie pentru umplerea structurii de lemn.

Ca si consum de energie, o constructie certificata Passive House trebuie sa consume maximum 25 kWh/mp/an, in timp ce o constructie obisnuita in Romania consuma peste 200 kWh/mp/an.

Cladirea centrului social de la Boldesti-Scaeni va beneficia de independenta totala fata de toate utilitatile disponibile in reteaua publica. De exemplu, apa folosita provine dintr-o fantana forata pe parcela care gazduieste constructia, iar apa de ploaie este colectata si folosita.

Intreg necesarul de energie electrica si termica este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice si doua panouri solare termice. Desi energia electrica necesara e preluata din reteaua publica, cea produsa de panourile fotovoltaice este „injectata” inapoi in sistem, ceea ce generaza zero costuri. Mai mult, consumul anual al cladirii va fi mai mic decat cantitatea de energie produsa.

Parteneri in cadrul proiectului: Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, Habitat for Humanity. Proiectul mai beneficiaza de implicarea tinerilor arhitecti din Romania, a voluntarilor si a comunitatii locale si se realizeaza exclusiv prin contributia voluntarilor.

Boldesti_Scaieni1

Boldesti_Scaieni2

Boldesti_Scaieni3

Boldesti_Scaieni4

Boldesti_Scaieni5

[divider]

casa_pasivaCartea vă îndrumă, pas cu pas, de la proiectare până la finalizarea construcţiei, sugerându-vă principiile pe baza cărora să alegeţi proiectantul şi executantul lucrării, care sunt elementele componente ale unei case pasive, precum şi materialele de construcţie, instalaţiile şi sistemele mecanice, de climatizare şi electrice optime pentru atingerea scopului final: o locuinţă confortabilă, cu un consum cât mai redus de energie

  59.90 lei

[divider]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.