Centrul de la Boldesti-Scaieni, proiectat sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

OMV Petrom lanseaza un proiect unic de dezvoltare comunitara in Boldesti-Scaeni, Prahova: un centru educational si vocational care se adreseaza, in principal, comunitatii de rromi din localitate (aproximativ 10% din populatia orasului), dar si altor persoane defavorizate si care, odata finalizat, va deveni cea mai sustenabila cladire din Europa.

Proiectul urmareste cresterea nivelului de trai si educational al comunitatii de rromi prin imbunatatirea performantelor scolare, reducerea abandonului scolar si cresterea nivelului de implicare a parintilor. Membrii comunitatii vor beneficia de cursuri de formare profesionala in vederea cresterii oportunitatii gasirii unui loc de munca sau a dezvoltarii unei afaceri pe plan local.

Viitoarea cladire a centrului este realizata conform conceptului Passive House, care urmareste pe langa factorul de eficienta energetica si provenienta materialelor folosite in constructie, independenta fata de sursele convetionale de apa si zero deseuri pe santier, adica reciclarea tuturor materialelor folosite. In tot procesul de constructie, se utilizeaza produse provenite de la antreprenori si furnizori locali, cum ar fi lana pentru izolatia termica, nuiele impletite pentru piese de mobilier sau baloti de paie pentru umplerea structurii de lemn.

Ca si consum de energie, o constructie certificata Passive House trebuie sa consume maximum 25 kWh/mp/an, in timp ce o constructie obisnuita in Romania consuma peste 200 kWh/mp/an.

Cladirea centrului social de la Boldesti-Scaeni va beneficia de independenta totala fata de toate utilitatile disponibile in reteaua publica. De exemplu, apa folosita provine dintr-o fantana forata pe parcela care gazduieste constructia, iar apa de ploaie este colectata si folosita.

Intreg necesarul de energie electrica si termica este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice si doua panouri solare termice. Desi energia electrica necesara e preluata din reteaua publica, cea produsa de panourile fotovoltaice este „injectata” inapoi in sistem, ceea ce generaza zero costuri. Mai mult, consumul anual al cladirii va fi mai mic decat cantitatea de energie produsa.

Parteneri in cadrul proiectului: Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, Habitat for Humanity. Proiectul mai beneficiaza de implicarea tinerilor arhitecti din Romania, a voluntarilor si a comunitatii locale si se realizeaza exclusiv prin contributia voluntarilor.

Boldesti_Scaieni1

Boldesti_Scaieni2

Boldesti_Scaieni3

Boldesti_Scaieni4

Boldesti_Scaieni5

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!