Centralele termice in condensare – singura optiune din septembrie 2015

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Centralele termice in condensare sunt prezentate de ceva vreme ca un “must have”, dar nu in sensul de “dezirabil”, ci in sensul “altfel nu se mai poate”. Exista un termen limita: 26 septembrie 2015, o directiva europeana care este sursa intrigii, niste randamente mult-laudate, dar si multe pareri contra, mai ales din cauza costurilor suplimentare. Sa le luam pe rand. 

Termenul limita: 26 septembrie 2015

Centrale clasice, cu tiraj fortat, nu se vor mai comercializa din septembrie 2015.  Toti comerciantii vor trebui sa-si epuizeze stocurile pana atunci, iar unii deja raporteaza stocuri epuizate. Cei care vor mai avea pe stoc centrale din vechea generatie le vor putea vinde fara probleme, iar noi, ca si consumatori, le vom putea cumpara si instala. Dar dupa aceasta data nu se vor mai putea introduce pe piata romaneasca produse neetichetate corespunzator si care sa nu atinga o anumita eficienta energetica, evidentiata si pe eticheta si pe documentele de achizitie si service.

Daca avem o centrala cu tiraj fortat montata cu ani in urma, este in regula, nu ne obliga nimeni sa o schimbam.  Vor mai exista stocuri de piese de schimb, iar service-urile se vor ocupa in continuare de ele (de regula marcile de renume nu isi lasa clientii de izbeliste), dar daca vor trebui inlocuite, asta se va face doar cu o centrala in condensatie.

Este posibil insa sa ne afecteze alte masuri legislative, nationale, pe principiul „poluatorul plateste”. Dupa cum afirma oficialii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor, este foarte posibil sa se introduca o „taxa pe cos”, adica sa fim obligati, indiferent la ce etaj stam, sa avem cosuri de inox care sa elimina fumul deaspra nivelului geamurilor celor de deasupra. Ca si la masinile vechi, nu e interzice nimeni sa mergem cu ele, dar va fi mai costisitor decat cu unele noi, pentru ca polueaza mai mult.

Legislatia care prevede scoaterea de pa piata a centralelor clasice este Directiva 125/2009, numita si Directiva ErP. Aceasta se refera la normele de design si productie pentru orice produs care are legatura cu consumurile de energie si resurse naturale, iar scopul sau este de a reduce aceste consumuri de-a lungul intregului lant economic: design, productie, transport, ambalare, etc. Aceasta este directiva care prevede ca din 26 septembrie 2015 va inceta vanzarea de instalatii cu emisii mari de carbon pentru producerea de caldura si apa calda (centrale cu tiraj fortat, boilere, pompe de caldura) in toate statele membre ale UE.

Randamentul supraunitar al centralelor in condensatie: ce este si cum se obtine

Un randament de peste 100%, conform legilor fizicii, este imposibil: intr-un sistem inchis, doar o parte din energie consumata se transforma in energie utila, iar daca s-ar fi putut trece peste legile fizicii probabil ca am fi creat deja perpetuum mobile.

In aceste conditii, la ce se refera producatorii cand vorbesc despre randamente de 105 -110%? Ei bine, ei se refera la randamentul raportat la puterea calorica inferioara a combustibilului, care se calculeaza asa:

 • La centrale termice cu condensatie: Daca 100 este puterea combustibilului, se adauga puterea din condensare, minus pierderi = randament supraunitar.
 • La centrale termice conventionale: Daca 100 este puterea combustibilului, minus pierderi = randament subunitar. 

Pe langa centrala in sine foarte importanta pentru cresterea randamentelor este si configurarea instalatie, precum si o serie de accesorii precum sonda de exterior si termostatul de ambient.

Despre randamentul unei centrale termice AICI.

Comparatie cu o centrala cu tiraj fortat

Dupa spusele producatorilor, o centrala in condesantie este mai eficienta decat una clasica – cu 25-40% dupa unele pareri – dar aceste economii sunt influentate de:

  • tipul instalatiei: (radiator, ventiloconvector, incalzire pardoseala),
  • dotarile suplimentare, precum termostatul de ambient si sonda exterioara
  • suprafata incalzita. Investitia se va recupera mult mai repede intr-o cladire mare, peste 150-200 mp, decat la un apartament normal de bloc, de 50-60 mp.

Cat costa efectiv o centrala in condesare fata de una cu tiraj fortat

Noi am gasit preturi pentru centrala in condensatie de la 2900 lei in sus, la cronotermostate sunt intre 100 si 3700 lei, functie de gradul de sofisticare dorit, iar o sonda externa costa intre 90 si 300 lei. Preturile la centrala in condensatie, desi mai mari in acest moment decat la una cu tiraj fortat, este posibil sa inceapa sa scada dupa termenul de 26 septembrie, pentru ca va disparea termenul de comparatie (centrala normala) care evidentiaza superiorotatea contralei in ondensatie) si dispare implicit avansul tehnologic, care devine norma, nu exceptie.

Pentru preturi la centrale, cronotermostate si sonde exterioare noi am studiat ofertele Romstal si Vaillant, dar o sursa buna de informare sunt si magazinele online.

In ceea ce priveste caloriferele, un calculator bun am gasit la Melinda Instal. Necesarul de caldura obtinut in urma calculului este exprimat in W, iar daca mergeti la oferta de radiatoare de la emag, de exemplu, veti vedea ca fiecare radiator are imediat dupa denumire trecute dimensiunea si puterea. Functie de puterea de care aveti nevoie, alegeti dimensiunea.

Concluzii

 • Daca nu montam o centrala conventionala pana la 26 septembrie 2015, dupa aceea va trebui sa montam una in condensatie, pentru simplul motiv ca cele conventionale se vor epuiza treptat din magazine.
 • Costurile sunt mai mari in acest moment (minim 1.000 -1.500 lei in plus numai pe centrala, la care se adauga radiatoarele mai mari si accesoriile obligatorii pentru eficienta si confort), iar recuperarea investitie se face intr-o perioada mult mai mare de timp daca apartamentul este mic (asa cum sunt majoritatea).
 • Pe de alta parte, cei cu centrale vechi este posibil sa fim taxati direct sau fortati de schimbari legislative nationale sa facem diverse investitii pentru a reduce gradul de poluare al centralei noastre.

Tot ca o concluzie, luati in calcul si sursele de incalzire si apa calda care folosesc energia solara (aer conditionat 100% solar si fatadele solare). Ca si in cazul centralei in condensatie, veti suporta dvs toata investitia intiala, dar avantajul este ca ulterior nu veti mai plati facturi de energie si gaz.

Surse de informare: Blog Romstal, Centrale-termice.ro, Wikipedia, Ferroli, Blog Centrale Buderus

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

7 comentarii la „Centralele termice in condensare – singura optiune din septembrie 2015”

 1. Totdeauna suntem primii, care aplicam toate ideile UE si nu ne dam seama, ca sunt impotriva noastra. Dar cu astfel de conducatori…
  De ce la noi termenul limita este 26 sept. 2015, iar in Ungaria – abia in iunie 2016 ??? Noi nu puteam sa amanam cat mai departe aplicarea?

  Răspunde
 2. Centralele clasice sunt mult mai bune decat cele in condesare, pentru ca necesita costuri mult mai mici de intretinere. Specialistii ne spun ca centralele in condensare, masinile de spalat, frigiderele au ajuns obiecte de unica folosinta, rezista cat sunt in garantie. Marile monopoluri cum sa-si vanda produsele?

  Răspunde
 3. la alea cu tiraj fortat pun termostatu la 20 si agentu termic la 70 ,centrala va functiona mult mai putin dar la astea cu condensare la un apartament nu poti pune agentu termic mai mult de 50-55 ca sa se intoarca sub 50 deci centrala va functina mai mult , poate face economie la gaz dar consuma mai mult curent , asa ca tot pe acolo iesi

  Răspunde
  • Despre asta este si vorba. Nu este o obligatie sa trecem de la 25 septembrie la noul sistem, ci treptat, pe masura ce actualele centrale instalate deja se strica, sau stocurile existente pe piata se vor epuiza.

   Răspunde
  • Acum sunt, aveti dreptate. Dar pe masura ce ele vor deveni regula in piata, adica singurul tip de produs disponibil, si preturile vor mai cobori. Trecerea oricum se va face, treptat, incepand cu finalul acestui an.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!