Centrala electrică: când şi cum o alegi, cum se instalează şi cât consumă?
30 comentarii

Centrala electrică se recomandă atunci când celelalte surse de energie (gaz, lemne, GPL) nu sunt disponibile, dar îţi doreşti un confort sporit, cu menţiunea că trebuie să dispui de resursele financiare pentru a crea acest confort.

Trebuie ştiut că alături de GPL, curentul electric este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei. Comparativ cu un cazan pe lemn sau peleţi, costul încălzirii electrice este de aproximativ 3,5 ori mai mare pentru acelaşi volum încălzit, la aceeaşi temperatură interioară, în aceleaşi condiţii de temperatură externă.

Avantaje ale centralei electrice

Există însă şi avantaje ale variantei de încălzire cu centrală electrică:

    • posibilitatea de pornire şi oprire automată
    • programare cu minim de efort
    • lipsa oricăror reziduri de ardere a combustibilului – cenuşă, rumeguş, etc.
    • eficienţă crescută – randament 99%
    • nu trebuie poziţionată neapărat pe peretele exterior
    • costuri reduse de instalare
    • nu ocupă mult spaţiu
    • mentenanţă redusă

La ce parametri trebuie să te uiţi pentru a lua o decizie corectă

Factorii analizaţi în momentul deciziei de cumpărare ar trebui să fie:

      • Puterea centralei în funcţie de necesarul termic al spaţiului de locuit.
      • Tipul de alimentare : monofazat sau trifazat
      • Posibilitatea de a fi adaptată pentru alte aplicaţii domestice sau industriale
      • Dotări (ex. panou de comandă, posibilitate de montare în cascadă, preparare ACM, posibilitatea de programare cu termostat de camera)
      • Brand
      • Servicii post-vânzare
Ferroli-leb_ts_centrale_electrice
Centrale electrice Ferroli LEB TS, pentru productia de caldura si apa calda menajera. Puteri disponibile: de la 6 pana la 28 kW.

Ce putere (kW) trebuie să aibă centrala potrivită pentru casa ta?

Puterea centralei se calculează în funcţie de suprafaţă spaţiului de locuit, destinaţia spaţiului şi a gradului de izolare. În dormitor se calculează un necesar mai mare, în holuri mai mic. Pentru stabilirea necesarului termic şi implicit a puterii centralei este indicat să consultaţi un specialist!

Exemplu de calcul de putere necesară pentru un apartament de 50 mp, izolat

  • Volumul de încălzit: 50 mp x 2.4 m înălţime= 120 mc
  • Necesarul termic este 120 mc x 50W/mc = 6000 W, adică 6 kw.

(Unde 50 W/mc este coeficientul de izolaţie mediu)

Puterea centralei pentru un apartament de 50 mp mediu izolat trebuie să fie aşadar de minim 6 kW.

Cât consumă o centrală termică electrică?

Consumul pe oră în sarcină maximă este egal cu puterea specificată pe aparat.

Numărul de ore de funcţionare diferă în funcţie de temperatura exterioară, temperatura interioară, izolaţia imobilului, amplasarea geografică, nivel de automatizare a casei, cât timp este cineva acasă şi cât timp nu, număr de persoane ce consumă apă caldă, etc. Aparatul nu merge permanent în sarcină maximă, ci modulează prin cuplare şi decuplare progresivă de relee.

În funcţie de parametrii menţionaţi mai sus, factura poate fi normală sau dublată.

Cât plătești lunar energia electrică pentru un apartament de 50 mp, izolat

  • Dacă centrala ta va merge în total 10 ore / zi, rezultă un consum de 6 kw/h*10h/zi*30 zile = 1.800 kw/lună.
  • Funcţie de tipul de contract pe care îl ai cu distribuitorul tău de energie preţul pe kw poate varia de la zi la noapte.
  • Dacă luăm în calcul un preţ de 0.6 lei/kW, rezultă pentru acest apartament o factură de 1.080 lei/luna numai pentru încălzire şi apă caldă.
Ferroli-feb_comfort
Centrala electrica murala FEB Comfort – pentru apa calda si incalzire. Puteri disponibile: 15 si 22.5 kW

Cum obţinem consumuri optime

Pentru consum optim, în primul rând, imobilul trebuie să fie izolat şi apoi temperatura la termostatul de cameră trebuie setată astfel încât să obţineţi 20-21 °C în camerele de locuit, 22-24°C în băi şi 18°C pe holuri.  Termostatul se montează în cea mi rece cameră din casă.

Dacă montezi un crono-termostat, poţi seta şi intervalele orare în care ai nevoie de căldură, astfel încât să nu se consume prea mult curent pe perioada cât nu eşti acasă.

Robineţii termostataţi de la calorifere ajută la menţinerea temperaturilor în camerele în care nu ai termostat.

Sonda de exterior este un alt tip de terminal care ajută la optimizarea consumurilor prin acordarea funcţionării centralei cu temperaturile exterioare din zona ta climatică.

Alegerea variantei de tarif diferenţiat zi/noapte în contractul cu furnizorul de energie ajută mult, de asemenea.

Este nevoie de avizul furnizorului de electricitate şi modificarea contractului de furnizare

Avizul furnizorului de electricitate e necesar, şi în general se merge pe trifazat datorită consumului mare al imobilului la care se instalează o centrala pe curent. Monofazatul se aprobă până la 7 kw consum total, iar în orice casă există şi alţi consumatori decât centrala: iluminat, frigider, maşină spălat, cuptor microunde, fier de călcat, etc…

În plus, dacă contractul iniţial nu este adaptat pentru consum mare de energie, acesta trebuie modificat. Pentru o factură optimizată, este indicat să optezi pentru tarife diferenţiate pe timp de noapte.

Dotări speciale

Trebui siguranţă diferenţială adecvată doar pentru centrala termică, circuit separat – cel pentru centrală termică, şi altele conform proiect şi conform normative. Toate acestea sunt specificate în proiectul de instalare realizat de un proiectant autorizat.

Montajul – cu personal autorizat

Pentru siguranţa tuturor, montajul unei centrale termice electrice trebuie făcut de către un electrician autorizat ANRE. Montajul unei centrale electrice într-o locaţie existentă  se face după întocmirea unui proiect de modificare a instalaţiei electrice întocmit de către o societate atestată ANRE şi verificată de un verificator de proiecte ,iar în final dosarul de utilizator se depune la operatorul de reţea.

Se poate asocia cu încălzirea prin pardoseală?

Da, se poate asocia atât cu radiatoarele clasice, cât şi cu sistemele de încălzire prin pardoseală.

Se poate conecta la surse alternative de curent?

Da, dar trebuie şi aici să ţii cont de costuri. Un generator de curent 8 kw ajunge undeva la 8. 500 de RON şi viteza de recuperare a investiţiei (până la trecerea în zona de facturi zero la energie) este esenţială.

Cum funcţionează o centrală electrică?

Cuplare şi decuplare succesivă de rezistenţe electrice, în funcţie de necesar, după comandă (crono)termostatului de cameră sau senzorului de la boiler, cu sau fără optimizare senzor exterior. Procedeul este detaliat în manualele tehnice, cum este cel de aici.

Mulţumiri pentru informaţii: Ferroli.

Vezi Produsele recomandate

30 Comentarii

  1. Faur Ioan 18/02/2017 Răspunde

    Din respect pentru o informare corecta va rog sa notati anumite chestiuni.
    1. O centrala electrica se monteaza de catre un electrician autorizat ANRE.
    2. Nu exista obligatia autorizatiei ISCIR , decat in cazul centralelor cu gaz , GPL etc. .
    3. Montajul unei centrale electrice se face , intr-o locatie existenta , dupa intocmirea unui proiect de modificare a instalatiei electrice intocmit de catre o societate atestata ANRE si verificata de un verificator de proiecte , executia am mentionat mai sus , iar in final dosarul de utilizator se depune la operatorul de retea. Asa este corect dumneavoastra puteti proceda cum doriti.
    4. Programele guvernamentale Casa Verde si Casa Verde Plus nu subventioneaza centralele electrice si nici sistemele de producere a energiei electrice din surse regenerabile (fotovoltaic , eolian etc)
    5. Daca sistemele de incalzire electrice sunt montate la o casa și sunt realizate impreuna cu un sistem de producere a energiei locale (fotovoltaic de ex.) incalzirea electrica , pe ansamblu (investitie – costuri – durata de viata -concret LCOE) devine cel putin la fel de rentabila ca si ceea pe baza de gaz.

    • Sporul casei 19/02/2017 Răspunde

      Buna ziua

      Multumesc pentru corectii si completari.

      • Ionut Gaciu 09/12/2018 Răspunde

        Buna ziua !
        Am o casa de 120 mp utili P+M izolata ext cu polistiren de 10 cm si int cu vata minerala si rigips. In pod peste placa de la etaj am pus vata minerala de 10 cm cu folie de aluminiu. Sunt interesat sa montez o centrala termica electrica cu termostat de ambienta. Vreau sa stiu ce putere trebuie sa aiba centrala termica si cat sa ma astept ca ar costa consumul pe o luna de zile. Mentionez ca am trifazic si intentionez sa montez si pufer pentru consum de noapte.
        Mulțumesc frumos !!!

        • Miclea Aurel 17/12/2018 Răspunde

          Buna ziua,

          Pentru o buna dimensionare este nevoie de mai multe elemente(informatii).

          Pentru informatiile furnizate va putem face doar o estimare-informativa.
          Sa presupunem ca instalatia Dvs. este una clasica cu radiatoare. Izolatiile binevenite de altfel, sunt facute „dupa ureche”, respectiv NU a fost facuta nici o dimensionare in acest scop, de catre un specialist. Asadar in pod, daca ati optat pentru izolarea peste placa de tavan, trebuia sa fie o izolatie cu polistiren sau vata bazaltica(placi) de minim 20cm.

          Izolatia la interior este o greseala….este un proverb din batrani: casa cu peretii calzi NU faci focul in ea. La Dvs. La prima vedere, ati facut o treaba buna, atata timp cat NU aerisiti camera….caldura usor vine, usor pleaca (prin aerisire/ventilare, sau prin simpla circulatie interior/exterior, adica intri si iesi). Riscul pentru un astfel de sistem sa apara condens sub izolatie este mare, cu toate derivatele lui.

          Asadar, desi aparent ati facut o izolare buna, as marsa doar pe o putere instalata a centralei (doar pentru incalzire, fara ACM) de 13,5kWt ÷ 19,5kWt.
          Sa consideram transferul termic 1:1, desi in realitate este putin mai mic 0,9:1, iar durata de functionare pe zi (24h) este cam de 8h. Deci consumul electric orar este de 13,5kWt ÷ 19,5kWe x 8h/24h = 108kWe ÷ 156kWe/zi(24h) x 30 zile = 3.240kWe ÷ 4.680kWe/luna x 0.65Lei/kWe = 2.106Lei ÷ 3.042Lei/luna.

          Daca veti utiliza un Puffer simplu (ieftin), consumul poate scadea la 1/2, daca veti utiliza un Puffer tip SEI-500, consumul poate scadea la cca. 5 ÷ 600Lei/luna. Daca la un Puffer tip SEI-500, veti utiliza ventiloconvectori in locul radiatoarelor, consumul va fi de cca. 300Lei/luna.

          Ing. Miclea Aurel
          ofertare.smartinstal@gmail.com

  2. sovinschi florin 13/11/2017 Răspunde

    buna ziua as avea sa imi dati o mica informatie ,daca puteti sa imi spuneti am o casa de 280 mp este izolata geamuri termopan , cati kw imi trebuie la centrala si daca puteti sa imi spuneti cat ar consuma .Va multumesc din suflet astp un gmail

    • Sporul casei 15/11/2017 Răspunde

      Buna ziua

      Urmand acelasi model de calcul ca si in articol, obtinem urmatoarele date (schimbati dvs datele, daca stiti ca sunt altele):
      280 mp X 2.4 m (inaltime camera) = 672 mc aer de incalzit
      672 mc X 50 W / mc = 33.600 w = 33.6 kw – necesar termic, adica puterea necesara a centralei
      Daca nu exista o centrala elecrica de aceasta putere, va trebui sa instalati 2, plus cel putin un rezervor separat pentru apa calda.

      Daca centrala merge 10 h/ zi, rezulta consumul acesta:
      10h/zi X 33.6 kw X 30 zile = 10.080 kw/luna
      La un pret mediu de 0.6 lei / kw, rezulta o factura lunara de curent de aproximativ 6.000 lei.

      Centrala pe gaz sau combustibil solid pare a sa fie o investitie mult mai buna in cazul dvs, iar daca nu, sistemele pe baza de energie solara.

  3. Stavila Calin-Ioan 09/01/2018 Răspunde

    Buna ziua!Am o casa parter+ mansard in total in jur de 700 metri cubi aer de incalzit,casa e din BCA si izolatie de polistiren pe exterior si vata mineral intre capriori si grinzi la mansarda.As dori sa ma informati cati kw trebuie sa aiba centrala electrica trifazata.Multumesc!

    • Sporul casei 09/01/2018 Răspunde

      Buna ziua

      Obtinem, la un calcul simplu, cam acelasi necesar ca si cel calculat pentru dl. Sovinschi Florin, de mai jos: 35 kW.
      Pentru o dimensionare corecta insa, tinand cont de conditiile locale si cladirea dvs, va rog sa apelasi la un specialist din zona.

      Toate bune.

  4. CHIOSEAUA NICUSOR 11/01/2018 Răspunde

    Buna ziua, pentru un apartament de aprox. 70 mp ce sa aleg? O centrala de 6 kw sau 9kw, apartamentul este izolat la exterior cu polistiren de 10 cm fps 80, la parter si deasupara mea apartamentu e gol, vecinul plecat din tara. Un consum estimativ ? Holul si balconul au peste 10 mp pe care nu vreau sa le incalzesc, deci raman undeva la 60mp.

    • Sporul casei 12/01/2018 Răspunde

      Buna ziua

      Folosind aceleasi formule de calcul ca si la dl. Sovinschi, rezulta o putere necesara de 7.2 kW si factura lunara de curent electric de circa 1.300 lei. Aceste calcule sunt insa estimari, rog luati legatura cu un specialist in instalatii din zona dvs.
      LUati in calcul si aceste solutii . Veti avea o investitie initiala mai mare, dar apoi veti plati foarte putin sau deloc, functie de solutia pretabila.

      Toate bune!

      • Simo 12/01/2019 Răspunde

        Cam cat de mare ar fi investiatia? Daca luam in calcul solutia dumneavoastra…

        • Sporul casei 14/01/2019 Răspunde

          Buna ziua, d-na Simona

          Daca va referiti la solutii de incalzire – apa calda eficiente energetic si/sau pe baza de energie regenerbila, rog trimiteti o solicitare cat mai precisa a situatie dvs, pentru a primi un raspuns pe masura (tip de cladire, izolata sau nu, numar de camere, etaje, suprafata totala, etc).
          In lipsa acesteai nu se poate face o dimensionare corecta.

          Multumim.

  5. Petrovan Lucretia 27/02/2018 Răspunde

    Buna ziua! La o casa la munte unde nu este gaz si are 35 mp doresc o centrala electrica pentru incalzire si preparare apa calda menajera instantaneu la curent de 220v. Ce imi recomandati?

    • Sporul casei 27/02/2018 Răspunde

      Buna ziua

      Aveti nevoie de o centrala de 6 kw.

      Multumim ca ne cititi.

      • Petrovan Lucretia 07/03/2018 Răspunde

        Multumesc pentru raspuns!

  6. Roșu Marian 28/02/2018 Răspunde

    La o casă de 100m2 doresc sa fac încălzire electrică și totodată să achiziționez o turbina eoliana…mă puteți sfătui cum sa aleg centrala electrică și turbina eoliană? Mulțumesc anticipat!

  7. ARSENE Gheorghe 23/03/2018 Răspunde

    Buna ziua.
    Va adresez respectuos rugămintea de a ma consiliu in vederea realizarii sistemul de încălzire al unei case cu suprafata de 120 mp. Intenționez sa instalez o centrala termică electrică (cu apa calda menajeră si boier 180l) pt incalzire prin pardoseala si eventual adaptată cu un sistem de panouri voltaice , daca exista un astfel de sistem ?
    As dori un cost estimativ (incluzând materiale, manoperă si eventual mentenanta) !

    • Sporul casei 23/03/2018 Răspunde

      Buna ziua, dl. Arsene

      Consiliere: solutia ceruta de Dvs. va fi costisitoare in exploatare…ganditi-va ca o centrala (aprox.6-8kWe) in medie functioneaza cca. 8h la 24/h(zi) x 6kWe=1.440kWe x 0,67Lei = 965Lei/luna x 4 luni de iarna = 3.860Lei(adica mai mult decat pretul unei centrale electrice) si daca inmultim cu 10Ani durata estimata de viata = 38.600Lei(8300€) adica pretul a 4buc. Pompa de Caldura.
      Daca vreti o incalzire pe electric, va recomand un SEI-500L cu o putere instalata de 800W÷1400W, care va poate incalzi casa iar consumul este de minim 36,16÷105Lei/luna si maxim 107÷500Lei/luna, in cazul in care ramaneti conectat la reteaua ENEL.

      Daca insa instalati si un sistem PHOTOVOLTAIC incalzirea si ACM va fi GRATUITA.

      Puteti de asemenea sa instalati o Pompa de Caldura, insa pentru EFICIENTA maxima va trebuie neaparat si un sistem de acumulare. Oricum consumul pompei de caldura va fi cu minim 70÷80% mai mic decat CENTRALA ELECTRICA.

      Pentru dimensionare va trebui sa ne contactati la: ofertare.smartinstal@gmail.com; +40763650071, si sa ne trimiteti mai multe detalii asupra constructiei si a bugetului pe care doriti/puteti sa-l alocati acestei investitii.

  8. ARSENE Gheorghe 23/03/2018 Răspunde

    Completare:…Casa este din cărămidă si izolată cu polostiren de 10 cm

  9. Miron Nicolae 16/04/2018 Răspunde

    Buna ziua,ma interesaza o centrala electrica pt apartament de 60 mp unde momentan am montata centrala pe lemne.ma interesaza ce tip de centrala am nevoie,trebuie facute ceva modificari la instalatia actuala si cam cat ar trebui sa ma astept la consum lunar de curent.va multumesc

    • Sporul casei 16/04/2018 Răspunde

      Buna ziua, d-le Miron

      Un calcul la o suprafata similara cu a dvs am facut si pentru cititorul CHIOSEAUA NICUSOR, de mai jos. O centrala electrica este simplu de instalat si dat in exploatare, dar energie electrica este cel mai scump combustibil: probabil ca veti ajunga la facturi lunare de 1.000 – 1.200 lei pentru suprafata dvs.
      Vedeti va rog si calculul si sugestia facuta de dl.ing.Miclea, in raspuns la cititorul Arsene Gheorghe de mai jos, de instalare a unei pompe de caldura cu sistem de acumulare, care v-ar aduce costuri lunare foarte mici, pompa de caldura fiind un sistem foarte eficient.
      Puteti cere o dimensionare si un cost estimativ direct pe emailul ofertare.smartinstal@gmail.com sau la telefon: 0763650071.

      Toate bune!

  10. Lungu ionel 28/04/2018 Răspunde

    Buna seara! Pentru un apartament de 50 m2, ce sursa de caldura imi puteti recomanda? In zona nu sunt gaze, centrala pe lemne ocupa un spatiu destul de mare, cea electrica….costurile lunare sunt destul de semnificative. Multumesc!

  11. catalin 14/05/2018 Răspunde

    Buna ziua numele meu este Catalin si as dori sa achizitionez o centrala electrica pt un apartament de 50mp, bloc din BCA izolatie de 10 cm, as vrea sa stiu ce tip de centrala imi recomandati si cat ajunge costul lunar al energiei va multumesc

    • Sporul casei 14/05/2018 Răspunde

      Buna ziua

      Costul energiei electrice pentru un apartament de 50 mp poate ajunge in lunile de iarna pana la 1.000 lei/ luna, in cazul folosirii timp de 8-10 ore/zi. Energia electrica este cel mai scump combustibil.
      Pentru aceasta suprafata v-ar ajunge o centrala de 6 – 8 kw.

      Rog studiati si celelalte comentarii aferente acestui articol. Ofera informatii si solutii in completare.

      Toate bune!

  12. Alexandru Mihai 12/11/2018 Răspunde

    Alex.Buna ziua! La o casa de aproximativ 220 mp(P /M),dotata cu 10 radiatoare de caldura,asi dori sa instalez o centrala electrica. Vreau sa stiu daca la aceasta pot monta si panouri solare,pentru scaderea cheltuielilor? Daca da,care ar fi costul total al instalatiei si costul lunar(aproximativ) al incalzirii locuintei?Mentionez ca nu am cunostinte tehnice cu privire la instalatii de incalzire,etc.Va multumesc anticipat! O zi buna!

    • Sporul casei 12/11/2018 Răspunde

      Buna ziua, d-le Alexandru Mihai

      Costul energiei pentru o suprafata atat de mare depaseste 1.000 lei / luna, cel mai probabil.
      Daca va intereseaza solutii alternative de incalzire, va rog vedeti si raspunsul pe care l-a oferit dl. ing.Miclea pentru cititorul Arsene.
      Pe dl. inginer il puteti contacta si personal la pentru oferta detaliata, la : ofertare.smartinstal@gmail.com; +40763650071.

  13. Marius 13/01/2019 Răspunde

    Va inselati la un lucru, o centrala de 6kw (putere calorica) are consum de 1,2kw/h. O centrala de 6 kw ar consuma 864kw/luna daca ar functiona continuu, deci un cost de aprox. 580 RON.

  14. Elisa 02/05/2019 Răspunde

    Buna ziua,
    Urmeaza sa cumpar un apartament fe 95 de mp inaltime 3,2 m , are incalzirea pe centrala termics pe vurent di srparay boiler electric, cat credeti ca va ajunge factura de curent

    • Sporul casei 15/05/2019 Răspunde

      Buna ziua, Elisa
      Calculul e simplu de facut, dar cum nu ne-ati dat cifre exacte, nu il putem face pentru dvs.
      Foarte simplist, lucrurile stau asa:
      suprafata apartamentului X inaltimea camerelor X nr de ore de functionare al centralei X nr de zile din luna in care o folositi X pretul energiei.
      Concret insa, modul in care este construita instalatia si mai ales eficienta ei energetica sunt cruciale. La fel de importanta este si termoizolatia cladirii. Iar cat de eficienta este o instalatie de incalzire il poate stabili doar un inginer.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.