Centrala electrică: când şi cum o alegi, cum se instalează şi cât consumă? - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Centrala electrică: când şi cum o alegi, cum se instalează şi cât consumă? - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Centrala electrică: când şi cum o alegi, cum se instalează şi cât consumă?

Centrala electrică se recomandă atunci când celelalte surse de energie (gaz, lemne, GPL) nu sunt disponibile, dar îţi doreşti un confort sporit, cu menţiunea că trebuie să dispui de resursele financiare pentru a crea acest confort.

Trebuie ştiut că alături de GPL, curentul electric este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei. Comparativ cu un cazan pe lemn sau peleţi, costul încălzirii electrice este de aproximativ 3,5 ori mai mare pentru acelaşi volum încălzit, la aceeaşi temperatură interioară, în aceleaşi condiţii de temperatură externă.

Avantaje ale centralei electrice

Există însă şi avantaje ale variantei de încălzire cu centrală electrică:

  • posibilitatea de pornire şi oprire automată
  • programare cu minim de efort
  • lipsa oricăror reziduri de ardere a combustibilului – cenuşă, rumeguş, etc.
  • eficienţă crescută – randament 99%
  • nu trebuie poziţionată neapărat pe peretele exterior
  • costuri reduse de instalare
  • nu ocupă mult spaţiu
  • mentenanţă redusă
La ce parametri trebuie să te uiţi pentru a lua o decizie corectă

Factorii analizaţi în momentul deciziei de cumpărare ar trebui să fie:

   • Puterea centralei în funcţie de necesarul termic al spaţiului de locuit.
   • Tipul de alimentare : monofazat sau trifazat
   • Posibilitatea de a fi adaptată pentru alte aplicaţii domestice sau industriale
   • Dotări (ex. panou de comandă, posibilitate de montare în cascadă, preparare ACM, posibilitatea de programare cu termostat de camera)
   • Brand
   • Servicii post-vânzare
Ferroli-leb_ts_centrale_electrice
Centrale electrice Ferroli LEB TS, pentru productia de caldura si apa calda menajera. Puteri disponibile: de la 6 pana la 28 kW.

Ce putere (kW) trebuie să aibă centrala potrivită pentru casa ta?

Puterea centralei se calculează în funcţie de suprafaţă spaţiului de locuit, destinaţia spaţiului şi a gradului de izolare. În dormitor se calculează un necesar mai mare, în holuri mai mic. Pentru stabilirea necesarului termic şi implicit a puterii centralei este indicat să consultaţi un specialist!

Exemplu de calcul de putere necesară pentru un apartament de 50 mp, izolat

 • Volumul de încălzit: 50 mp x 2.4 m înălţime= 120 mc
 • Necesarul termic este 120 mc x 50W/mc = 6000 W, adică 6 kw.

(Unde 50 W/mc este coeficientul de izolaţie mediu)

Puterea centralei pentru un apartament de 50 mp mediu izolat trebuie să fie aşadar de minim 6 kW.

Cât consumă o centrală termică electrică?

Consumul pe oră în sarcină maximă este egal cu puterea specificată pe aparat.

Numărul de ore de funcţionare diferă în funcţie de temperatura exterioară, temperatura interioară, izolaţia imobilului, amplasarea geografică, nivel de automatizare a casei, cât timp este cineva acasă şi cât timp nu, număr de persoane ce consumă apă caldă, etc. Aparatul nu merge permanent în sarcină maximă, ci modulează prin cuplare şi decuplare progresivă de relee.

În funcţie de parametrii menţionaţi mai sus, factura poate fi normală sau dublată.

Cât plătești lunar energia electrică pentru un apartament de 50 mp, izolat

 • Dacă centrala ta va merge în total 10 ore / zi, rezultă un consum de 6 kw/h*10h/zi*30 zile = 1.800 kw/lună.
 • Funcţie de tipul de contract pe care îl ai cu distribuitorul tău de energie preţul pe kw poate varia de la zi la noapte.
 • Dacă luăm în calcul un preţ de 0.6 lei/kW, rezultă pentru acest apartament o factură de 1.080 lei/luna numai pentru încălzire şi apă caldă.
Ferroli-feb_comfort
Centrala electrica murala FEB Comfort – pentru apa calda si incalzire. Puteri disponibile: 15 si 22.5 kW

Cum obţinem consumuri optime

Pentru consum optim, în primul rând, imobilul trebuie să fie izolat şi apoi temperatura la termostatul de cameră trebuie setată astfel încât să obţineţi 20-21 °C în camerele de locuit, 22-24°C în băi şi 18°C pe holuri.  Termostatul se montează în cea mi rece cameră din casă.

Dacă montezi un crono-termostat, poţi seta şi intervalele orare în care ai nevoie de căldură, astfel încât să nu se consume prea mult curent pe perioada cât nu eşti acasă.

Robineţii termostataţi de la calorifere ajută la menţinerea temperaturilor în camerele în care nu ai termostat.

Sonda de exterior este un alt tip de terminal care ajută la optimizarea consumurilor prin acordarea funcţionării centralei cu temperaturile exterioare din zona ta climatică.

Alegerea variantei de tarif diferenţiat zi/noapte în contractul cu furnizorul de energie ajută mult, de asemenea.

reglaje-centrala
Foloseste (crono)termostatul

Este nevoie de avizul furnizorului de electricitate şi modificarea contractului de furnizare

Avizul furnizorului de electricitate e necesar, şi în general se merge pe trifazat datorită consumului mare al imobilului la care se instalează o centrala pe curent. Monofazatul se aprobă până la 7 kw consum total, iar în orice casă există şi alţi consumatori decât centrala: iluminat, frigider, maşină spălat, cuptor microunde, fier de călcat, etc…

În plus, dacă contractul iniţial nu este adaptat pentru consum mare de energie, acesta trebuie modificat. Pentru o factură optimizată, este indicat să optezi pentru tarife diferenţiate pe timp de noapte.

Dotări speciale

Trebui siguranţă diferenţială adecvată doar pentru centrala termică, circuit separat – cel pentru centrală termică, şi altele conform proiect şi conform normative. Toate acestea sunt specificate în proiectul de instalare realizat de un proiectant autorizat.

Montajul – cu personal autorizat

Pentru siguranţa tuturor, montajul unei centrale termice electrice trebuie făcut de către un electrician autorizat ANRE. Montajul unei centrale electrice într-o locaţie existentă  se face după întocmirea unui proiect de modificare a instalaţiei electrice întocmit de către o societate atestată ANRE şi verificată de un verificator de proiecte ,iar în final dosarul de utilizator se depune la operatorul de reţea.

Se poate asocia cu încălzirea prin pardoseală?

Da, se poate asocia atât cu radiatoarele clasice, cât şi cu sistemele de încălzire prin pardoseală.

Se poate conecta la surse alternative de curent?

Da, dar trebuie şi aici să ţii cont de costuri. Un generator de curent 8 kw ajunge undeva la 8. 500 de RON şi viteza de recuperare a investiţiei (până la trecerea în zona de facturi zero la energie) este esenţială.

Cum funcţionează o centrală electrică?

Cuplare şi decuplare succesivă de rezistenţe electrice, în funcţie de necesar, după comandă (crono)termostatului de cameră sau senzorului de la boiler, cu sau fără optimizare senzor exterior. Procedeul este detaliat în manualele tehnice, cum este cel de aici.

Mulţumiri pentru informaţii: Ferroli.

4 comentarii

 1. sovinschi florin

  buna ziua as avea sa imi dati o mica informatie ,daca puteti sa imi spuneti am o casa de 280 mp este izolata geamuri termopan , cati kw imi trebuie la centrala si daca puteti sa imi spuneti cat ar consuma .Va multumesc din suflet astp un gmail

  • Buna ziua

   Urmand acelasi model de calcul ca si in articol, obtinem urmatoarele date (schimbati dvs datele, daca stiti ca sunt altele):
   280 mp X 2.4 m (inaltime camera) = 672 mc aer de incalzit
   672 mc X 50 W / mc = 33.600 w = 33.6 kw – necesar termic, adica puterea necesara a centralei
   Daca nu exista o centrala elecrica de aceasta putere, va trebui sa instalati 2, plus cel putin un rezervor separat pentru apa calda.

   Daca centrala merge 10 h/ zi, rezulta consumul acesta:
   10h/zi X 33.6 kw X 30 zile = 10.080 kw/luna
   La un pret mediu de 0.6 lei / kw, rezulta o factura lunara de curent de aproximativ 6.000 lei.

   Centrala pe gaz sau combustibil solid pare a sa fie o investitie mult mai buna in cazul dvs, iar daca nu, sistemele pe baza de energie solara.

 2. Din respect pentru o informare corecta va rog sa notati anumite chestiuni.
  1. O centrala electrica se monteaza de catre un electrician autorizat ANRE.
  2. Nu exista obligatia autorizatiei ISCIR , decat in cazul centralelor cu gaz , GPL etc. .
  3. Montajul unei centrale electrice se face , intr-o locatie existenta , dupa intocmirea unui proiect de modificare a instalatiei electrice intocmit de catre o societate atestata ANRE si verificata de un verificator de proiecte , executia am mentionat mai sus , iar in final dosarul de utilizator se depune la operatorul de retea. Asa este corect dumneavoastra puteti proceda cum doriti.
  4. Programele guvernamentale Casa Verde si Casa Verde Plus nu subventioneaza centralele electrice si nici sistemele de producere a energiei electrice din surse regenerabile (fotovoltaic , eolian etc)
  5. Daca sistemele de incalzire electrice sunt montate la o casa și sunt realizate impreuna cu un sistem de producere a energiei locale (fotovoltaic de ex.) incalzirea electrica , pe ansamblu (investitie – costuri – durata de viata -concret LCOE) devine cel putin la fel de rentabila ca si ceea pe baza de gaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Includerea plantelor în spațiul de locuit – un apartament la parter

Beneficiile prezenței plantelor în apropierea  noastră sunt numeroase – aer curat, umiditate, liniște, echilibru, culoare …