Din ce sunt făcute cele mai bune baterii sanitare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă picură, curge și schimbarea cartușului nu mai ajută, sau reamenajezi și se impun schimbări radicale, atunci este momentul să treci la alegerea unui noi baterii sanitare. Acest material este gândit pentru a te ajuta să parcurgi cele mai importante criterii de alegere ale unei baterii sanitare.

1. Aliajul din care sunt turnate

Prin baterie circulă apa pe care o bem și pe care o folosim la igiena personală, așa că aliajele din care sunt turnate piesele sale componente sunt foarte importante. Acestea nu trebuie să transmită nici un fel de gust, miros sau culoare apei pe care o bem și nici să fie ușor de corodat. Cele mai des întâlnite materiale din sunt turnate piesele bateriei sunt acestea:

Alama

baterie alama cromataAlama este un aliaj foarte cunoscut al cuprului – cupru + zinc – si unul dintre cele mai sigure materiale folosite la bateriile sanitare, cu un raport preț-calitate excelent. Pe lângă baterii și racorduri în instalațiile sanitare, alama se foloseste si pentru decorațiuni care imită aurul și pentru instrumente muzicale.

Alama are o maleabilitate bună, se poate turna în forma variate și este integral reciclabilă. Rezistă bine la substanțe corozive,  temperaturi înalte, clor și ape dure. Cuprul conținut de aliaj are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.

Bateriile din alamă pot avea finisaje diferite: crom, pentru aspectul argintiu clasic, aspect granit,  antichizat, etc.

Baterii din alamă cu finisaje diverse AICI.

Bronzul

Bronzul este un aliaj la fel de cunoscut cuprului – cupru + staniu – si se foloseste atat in instalatii, cat si la decoratiuni si instrumente muzicale. 

Pentru baterii sanitare, bronzul se foloseste cromat sau nichelat – pentru aspectul elegant si intretinerea usoara. 

Baterii din bronz su finsaje de alama sau nichel aici.

Inox

Oțelul inoxidabil sau inoxul este cel mai durabil dintre materialele utilizate la baterii și are punctul de topire cel mai înalt. Datorită durității sale, în aliajele folosite de obicei la bateriile sanitare se mai adaugă nichel sau crom. În producerea sa nu se folosește plumb. Poate avea finisaje diferite, dar cromarea și sablarea sunt cele mai folosite.

Baterii din inox cu finisaje diferite AICI

Zinc

Zincul este mai ușor decât alama și are culoare gri. Se cromează, ca și bateriile din alamă, pentru un finisaj cu estetică deosebită și întreținere simplă. Bateriile turnate din zinc nu sunt nici la fel de durabila ca cele din alamă sau inox, nici la fel de rezistente la elemente corozive.. Baterii din zinc AICI

Ceramica și materialele compozite

De obicei construite din granit, quartz și rășină, materialele compozite sunt extrem durabile, rezistând fără probleme atât la zgârieturi, cât și la pete și radiații UV. Bateriile din ceramică sau material compozit pot fi construite integral din acest material sau doar parțial, precum bateria din imaginea alăturată. Arată spectaculos, mai ales asortate cu chiuvetă și nu transmit nici un fel de substanțe în apă.

Baterii din ceramică și materiale compozite AICI. 

2. Pipă fixă, rotativă sau flexibilă?

Funcție de locul unde o folosești și frecvența folosirii, acest detaliu poate fi foarte important. În baie, de pildă, se pot folosi baterii monocomandă cu pipă fixă, dar în bucătărie, unde activitățile sunt atât de complexe și uneori chiuveta are 2 cuve, nu poate fi vorba despre așa ceva și se recomandă o pipă înaltă, rotativă sau chiar una flexibilă, tip duș.

Baterie cu duș extractibil AICI.

baterie cu dus extractibil

3. Monocomanda sau dublă comandă?

În țara noastră se folosesc în mod tradițional bateriile amestecătoare, dar diferă modul de amestecare: folosind o singură manetă sau 2. Obiceiurile voastre și modul preferat de montaj vor stabili viitoarea alegere.

4. Cu aerator/economizor sau fără?

Aeratorul sau economizorul este un element inclus în orice baterie mai de soi în zilele noastre, dar dacă bateria vine fără mică sită cu rol de introducere a aerului în jetul de apa (și implicit reducerea consumului de apă) , poți cumpăra unul aproape din orice magazin cu produse pentru instalații și amenajări.  Important este și ca partea exterioară a sitei să fie flexibilă, din cauciuc. Astfel poți îndepărta ușor, prin trecere cu unghia pe suprafața sitei, eventualele depuneri de calcar.

5. Atenție la racorduri

instalare baterie sanitara

Racordurile, dacă vin la pachet cu bateria, nu ar trebuie să emane nici un fel de miros, mai ales după un timp de la desfacerea cutiei. Dacă mirosurile persistă, acestea se vor transfera în apa de băut după montarea bateriei. Ce poți face? Dacă bateria este dintr-un aliaj de calitate, cumpără alte racorduri. Dacă și bateria emană mirosuri, schimb-o cu una de calitate mai bună.

6. Montaj : pe perete, pe lavoar/chiuvetă sau pe podea

Aici proiectul de design interior și preferințele tale, precum și tipul de lavoar / chiuvetă/cadă sunt esențiale în luarea unei decizii.

7. Garanții

O baterie ar trebui să aibă minim 2 ani garanție. Cele de calitate au garanții extinse de până la 5 și chiar 10 ani.

8. Funcții suplimentare / creșterea confortului

baterie cu senzorFuncții suplimentare precum senzorii, temporizatorul sau termostatul sunt concepute parțial pentru creșterea confortului și pentru reducerea consumului. De obicei bateriile cu astfel de funcții sunt și mai scumpe decât cele simple.

Baterii sanitare cu senzori AICI.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.