Cel mai bun filtru de apă

Apa de la robinet are un gust neplăcut? Miroase prea tare a clor? Uneori are şi culoare? Oricare dintre aceste situaţii are o explicaţie logică şi poate fi remediată cu un filtru de apă potrivit.

Filtrele de apă sunt create pentru a asigura o filtrare suplimentară a apei de la robinet, la tine acasă. Se folosesc pentru reduce sau elimina mirosurile sau gustul neplăcut, eventuala colorare a apei sau alte substanţe pe care suspectezi că nu reuşeşte să le îndepărteze sistemul centralizat de tratare a apei.

Primul pas: află ce anume îţi contaminează apa

Pentru a şti ce tip de filtru de apă îţi trebuie, află mai întâi ce conţine apa ta. Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, dar şi distribuitorii de apă potabilă, efectuează monitorizări de control periodice, dar şi analize la cerere.

În cadrul monitorizărilor de control se măsoară o serie de parametri consideraţi esenţiali pentru sănătatea publică şi potabilitatea apei. Iată mai jos un exemplu buletin de analiză a apei efectuat pentru apă de la robinet, în luna ianuarie 2017. Este posibil ca formularul sa se fi schimbat intre timp, dar elementele de analizat sunt aceleasi.

Chiar dacă toate măsurătorile ies în limite considerate acceptabile, există anumite situaţii în care apa poate avea proprietăţi organoleptice modificate: miros accentuat de clor, culoare roşiatică, gust metalic, sau lasă semne vizibile ale prezenţei în exces ale anumitor substanţe – cum sunt depunerile de calcar.

Apă bună, apă rea

Apa poate fi definită ca rea în 2 sensuri:

  1. apă care ne afectează sănătatea direct, prin contaminanţi gen nitriţi, plumb, bacterii, virusuri sau diverşi solvenţi, şi
  2. apă care mai degrabă ne ofensează simţurile, prin prezenţa unor substanţe puternic mirositoare sau colorante, precum clorul, sulful, fierul, calciul şi sedimentele.

Departamentele de sănătate publică nu consideră aceste din urmă substanţe că fiind nocive (nu provoacă boli şi nici stări de rău imediate), aşa că dacă te ofeseaza prezenţa lor, va trebui să iei problema în propriile mâini.

Pe de altă parte, apa pură nu există în stare naturală: întotdeauna apa a fost şi va fi afectată de prezenţa substanţelor organice şi anorganice din apropiere. Esenţial este să ne educăm şi să cunoaştem componenţa apei pe care o bem, măsura în care ne afectează sănătatea şi metodele prin care putem să o ameliorăm.

Cum determini care apă este bună?

În afară de cazul (nedorit) în care te îmbolnăveşti, simţurile tale sunt primele care te informează că apa are ceva în neregulă. Gustul, mirosul, vederea sunt primele filtre pe care trebuie să le foloseşti şi dacă ai suspiciuni, sună la Direcţia de Sănătate Publică de care aparţii şi pune întrebări. Perioadele excesiv de ploioase sau secetoase, perioadele prelungite de caniculă pot fi cauze ale schimbărilor apei, dar oricare ar fi explicaţia, datele certe sunt mai sigure decât zvonurile sau teoriile conspiraţioniste.

Te încurajăm să afli cât mai multe despre calitatea apei din localitatea în care te afli, prin intermediul unei cereri adresate către Direcţia de Sănătătate Publică aferentă judeţului în care locuieşti, prin care să soliciţi datele care te interesează – parametrii analizaţi într-o anumită perioada, depăşirile CMA etc., – acest informaţii fiind disponibile în mod gratuit, în baza Legii 544/2001 privind liberul accesul la informaţii de interes public.

Când este bine să iei măsuri suplimentare de filtrare a apei?

1. Când suspectezi că sistemul de livrare însuşi (ţevile) este posibil să elibereze substanţe nocive în apă.
2. Când ai membri ai familiei cu sistem imunitar slăbit de vârstă sau de boală
3. Când standardele tale sunt mai stricte decât cele stabilite de sistemul public de sănătate.

Ţine cont şi de faptul că riscurile sunt mai mari dacă te alimentezi cu apă din propriul puţ sau dintr-un sistem public redus ca dimensiuni, ştiut fiind că sistemele mari orăşeneşti sunt testate mult mai des, uneori zilnic şi auditate periodic.

Apa îmbuteliată

Apa îmbuteliată este o soluţie, dacă sursa (izvorul) este sigură. În general se consideră că apa minerală este sigură pentru că provine de la izvoare de mare adâncime, dar nu puţine au fost cazurile în care apa aflată pe rafturile magazinelor a fost testată şi s-au găsit valori mult prea mari de substanţe nocive.

În plus, ambalajele de plastic eliberează si ele substanţe nocive (cu cât stă apa mai mult în sticle cu atât mai multe VOC-uri eliberează în apă), iar producerea plasticului din petrol presupune o mulţime de activităţi intens poluante, cu o amprenta de carbon uriaşă. Peturile nu sunt reciclate aşa cum ar trebui şi ajung în natură, etc…

Tipuri de probleme ale apei de la robinet, pe care le poţi detecta cu ajutorul simţurilor

Clor

Dacă apa din pahar miroase asemanator cu cea din piscină în anumite momente este pentru că conţine mai mult clor ca de obicei – clorul este folosit pentru a curăţa apa de anumite bacterii. De obicei mirosul dispare dacă laşi apa să curgă mai mult timp, dar dacă nu vrei să mai ai de a face cu aşa ceva deloc, foloseşte un filtru cu cărbune activ.

Calciu + magneziu = apă dură

Dacă descoperi depuneri alb-gălbui, aspre, în jurul robinetului, pe faianţa din cabina de duş sau în vasul de toaletă, este vorba de prea mult calciu+magneziu în apa din zona ta. Acest gen de apă diminuează eficienţa detergenţilor şi poate afecta maşinile de spălat vase şi rufe, prin depuneri în timp. Vestitul Calgon rezolva problema maşinii de spălat, dar dacă nu vrei atât de mult calciu în apa de băut, atunci ai nevoie de un filtru de apă.

Fier (rugină) = apă roşiatică

Apă roşiatică apare de obicei după ce apă s-a înterupt o perioadă mai lungă datorită unor reparaţii.

Pietricele sau alte particule

Dacă desfaci acum sita aeratoare de la orice robinet din casă s-ar putea să găseşti măcar una sau 2 pietricele mici. Foloseşte aşadar sitele aeratoare: opresc particulele mari să ajungă în paharele şi mâncărurile tale şi  fac şi economie la apă prin introducerea aerului în fluxul de apă.

Aspect lăptos al apei – turbiditatea

Cantitatea mare de clor poate cauza acest aspect, dar dispare imediat ce clorul se elimină, sau unele sedimente aflate în suspensie în apă. Un filtru de apă cu cărbune activ rezolvă problema.

Miros de ouă clocite (sulf)

Este vorba despre hidrogen sulfurat şi este produs de bacteriile care trăiesc în puţurile adânci. Această apă este puternic acidă, trebuie folosită cu grijă şi se recomandă analizarea ei.

În general mirosurile puternice de sulf, putrefacţie, asemănător cu peştele, trebuie semnalate direcţiei de sănătate sau trebuie dusă apa la analize. Unele probleme se rezolvă cu un filtru de apă universal, dar altele au nevoie de filtrare sofisticată sau chiar se recomandă abandonarea sursei de apă.

Care este cel mai bun filtru de apă?

Acela care se potriveşte condiţiilor tale!

AICI gasesti filtre de apa produse in Romania, care elimina din apa: clorul, microorganismele, diverse particule si compusi chimici. Se monteaza pe conducta de apa.

Odată ce ai aflat (testat!) ce fel de apă îţi curge la robinet, poţi decide ce fel de filtru de apă îţi trebuie. Apoi compară lista ta de probleme cu lista de agenţi contaminanţi pe care o elimină fiecare tip de filtru şi ai rezolvat problema logic şi eficient.

Filtru de apă anti-calcar

Se utilizează în instalaţiile de apă rece, pentru a preveni depunerile de calcar datorate apei dure. Polifosfatul din componenţa sa este disponibil şi separat pentru completarea/înlocuirea cantităţii consumate. Polifosfatul poate solubiliza carbonaţii de Ca şi Mg din apă, iar acest lucru previne depunerea sărurilor pe pereţii instalaţiilor şi reduce efectele nedorite.

Filtre de apă cu carbon activ

Elimină eficient poluanţii (ierbicide, pesticide, solvenţi) şi clorul, îmbunătăţind astfel gustul apei. Sunt accesibile ca şi prêt, se găsesc peste tot şi sunt eficiente pentru a filtra suplimentar apa din reţea. În acelaşi timp: îşi pot pierde eficienţa în timp şi pot dezvolta ele însele bacterii anaerobe, dacă nu respecţi indicaţiile de utilizare. Nu reduc metalele grele şi nici bacteriile din apa de puţ. Filtrele cu cărbune active se folosesc ca atare, sau fac parte din sisteme de filtrare şi îmbunătăţire a apei mai complexe.

Filtre de apă cu osmoză inversă

Sistemul de purificare prin osmoză inversă este un sistem foarte avansat, eliminând 99% din virusuri, bacteriile, poluanţii şi chimicalele din apa de robinet. In timpul osmozei, apa trece printr-o membrană semipermeabilă care previne fluxul mineralelor şi a altor componente de la o soluţie la alta.

Cu toate că este un sistem foarte avansat de purificare a apei, alcoolul etilic de exemplu nu este oprit, iar apa rezultată este o apă „moartă”, care nu se recomandă pentru băut. Pentru a deveni potabilă se recomandă a se folosi împreună cu un un filtru de apă cu carbon activ, pentru a elimina clorul, şi cu un filtru de remineralizare.

Lămpi cu Ultraviolete (UV)

Sterilizează apa, dar durata de viaţă a becului este mică (maxim un an), şi sunt eficiente doar împreună cu alte sisteme de filtrare.

Sterilizatoarele cu lămpi UV sunt special construite pentru a elimina sau reduce din apă bacteriile, virusurile, algele şi fungii, prin iradierea apei cu raze ultraviolete. Apa rezultată este sigură din punct de vedere bacteriologic.
Eficienţa sistemelor cu UV este strict legată de compoziţia apei care trebuie sterilizată. Astfel, se va instala un filtru de apă cu lampa UV doar în cazul în care:

  • duritatea totală este mai mică de 6 odH (în caz contrar se va deduriză apă în prealabil)
  • fier < 0,3 mg/l
  • hidrogen sulfurat < 0,05 mg/l
  • suspensii solide < 10 mg/l
  • mangan < 0,05 mg/l

Am găsit detalii despre lămpi cu ultraviolet aici.

Filtre cu ozon

Există variante simplu de montat, la robinetul din bucătărie. Apă ozonată este un foarte bun agent sterilizator/dezinfectant pentru obiectele cu care vine în contact, de aceea este recomandată pentru sterilizarea obiectelor şi blatului de gătit din bucătărie, a băii şi oricăror spaţii şi ustensile care au nevoie de o igienă perfectă.

Dar se pare că apa ozonată nu este recomandată pentru băut, decât la minim 30 de minute după ce a fost obţinută.

Ionizatoarele de apă

Reglează pH-ul apei şi generează două fluxuri de apă: unul acid şi unul alcalin. Poţi controla din buton ce tip de apă din cele 5 pe care le livrează aparatul vrei să foloseşti, de la apă superacidă (2.5 pH) până la apă superalcalină (11.5 pH).  Apa alcalină (pH > 7) şi cu ORP negtaiv, aşa cum livrează aceste aparate, este considerată benefică pentru organism şi mult mai plăcută pentru băut. Gradele extreme de aciditate/alcalinitate este indicat a se folosi cu precauţie şi aceaste ape nu se beau.

Ionizarea nu este acelasi lucru cu filtrarea apei. Daca achizitionati ionizator de apa, dar va doriti si filtrare, fiti respctivul aparat include si un filtru de apa. Filtru de abicei este din carbune activ si se schimba odata la cateva luni, excat ca acestea de aici

Mai jos găsiţi analizele apei de la robinet după trecerea printr-un filtru ionizator.

Analize apa de la robinet inainte  si dupa filtrul ionizator

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.