Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru casă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă în anumite camere din casa ta aerul este tot timpul umed, miroase a mucegai şi soluţiile simple precum aerisirea si folosirea corectă a spaţiilor nu fac faţă, atunci vezi ghidul de mai jos, pentru a şti cum să alegi cel mai bun dezumidificator pentru tine. Cum îl alegi? Ce caracteristici sunt mai importante? Citeşte ghidul nostru şi alege informat.

De ce este nevoie de un dezumidificator?

Umiditatea este cantitatea de apă prezentă în aer la un moment dat şi atunci când are nivelul prea ridicat, pe lângă senzaţia de disconfort, poate întreţine sau declanşa situaţii potenţial periculoase pentru sănătate:

  • Crize de astm
  • Alergii sau simptome similare alergiilor
  • Face să apară şi întreţine mucegaiul
  • Este un mediu propice pentru tot felul de mici vieţuitoare, cum sunt păduchii de praf
  • Poate provoca probleme grave construcţiei – instalarea igrasiei, de exemplu, sau deterioararea unor mecanisme.

Condensul nu este echivalent cu umiditatea din aer !

Verifică însă dacă este vorba într-adevăr despre umiditate ridicată! Dacă apa şiroieşte în fiecare zi pe aceeasi porţiune de perete sau doar pe fereastră, nu înseamnă neapărat că aerul este prea umed, ci doar că acolo se formează condens din cauza unei punţi termice (zonă incorect sau insuficient izolată!)

Încearcă să identifici cauza exactă a problemei şi să o remediezi – poate că trebuie termoizolaţie sau o fereastră mai performantă – înainte de a recurge la măsuri care pot usca şi mai tare aerul şi pe termen lung pot aduce prejudicii şi restului camerei!

dezumidificator3

Cum funcţionează un dezumidificator

Dezumidificatorul preia umezeala din aer şi o transformă în apă, care se poate apoi îndepărta cu uşurinţă cu ajutorul containerului special din dezumidificator sau al unui furtun – depinde de model.

Ca şi tehnologie, un dezumidificator poate funcţiona folosind principiul condensării sau al absorbţiei.

Dezumidificatorul cu condensare sau compresor funcţionează similar unui aparat de aer condiţionat sau frigider : un ventilator absoarbe aerul din încăpere şi îl trimite spre nişte bobine umplute cu un agent de răcire. La atingerea bobinelor reci, vaporii de apă se transformă în lichid, care este apoi direcţionat către un rezervor din interiorul dezumidificatorului. Aerul mai uscat care rezultă în urma procesului este încălzit la loc şi trimis înapoi în cameră.

Dezumidificatorele  prin absorbţie funcţioneaza astfel: umiditatea din aer este atrasă spre un rotor îmbrăcat cu material absorbant. Materialul absorbant saturat de apă este purtat spre o zonă unde este apa din el este extrasă treptat şi uşor cu ajutorul căldurii. După uscare, materialul absorbant încălzit este adus din nou spre zona de încărcare cu apă, iar aerul uscat spre exterior.

Un al tip de dezumidificator este absorbantul de umiditate, dar acesta nu este un aparat electric, ci un absorbant pasiv, ce are la bază nişte rezerve – de obicei pe bază de geluri sau săruri absorbente – ce trebuie înlocuite la anumite intervale de timp. Este un dispozitiv perfect pentru spaţiile mici, cum sunt debaralele sau băile.

Dezumidificator prin absorbţie vs dezumidificator cu compresor

Dezumidificatoarele prin absorbţie sunt cele mai potrivite pentru tempetaruri mai joase şi umiditate ridicată – cum ar fi subsolurile, sau nivelurie inferioare ale unei clădiri. (Umiditatea scade şi temperatura creşte pe măsură ce urcăm la etajele superioare).

Datorită lipsei compresorului, sunt mai uşoare şi sunt mai silenţioase decât cele prin condensare. Datorită temperaturilor joase la care pot opera (între 0°C şi 30°C ) sunt adesea folosite în industrie, construcţii şi renovări. Acelaşi interval de temperatură le face ideale pentru funcţionarea în zonele temperate-reci ale lumii.

Cele cu compresor lucrează cel mai bine la temperaturi mai ridicate, pentru că se bazează pe condensare, iar apa condensează în proporţie cu atât mai mare, cu cât diferenţa de temperatură dintre condensator şi mediu este mai mare. Din cauza condensatorului, tind să fie ceva mai grele şi mai zgomotoase. Prezenţa compresorului înseamnă şi emiterea de gaze de seră, ceea ce înseamnă că nu sunt tocmai eco friendly.

dezumidificator-comparatie-tehnologii
Stanga: mecanism dezumidificator prin absorbtie. Dreapta: mecanism dezumidificator cu compresor (condensare). Sursa imagine: http://www.ionmax.com.au/desiccant-dehumidifiers

Specificaţiile cele mai importante

Suprafaţa recomandată – un dezumidificator mai mare va face treaba mai repede decât unul mic, pe aceeaşi suprafaţă. Însă este de preferat să cumperi un dezumidificator potrivit suprafeţei camerei tale sau chiar unul pentru o suprafaţă mai mică, dar cu o capacitate mare de dezumidificare. Menţii astfel consumul de energie sub control şi nici nu rişti să usuci prea tare aerul.

Capacitatea de dezumdificare în litri / zi – câţi litri de apă poate extrage din încăpere într-o zi de funcţionare. Această trebuie să fie cu atât mai mare, cu cât umiditatea este mai mare. Aşadar, măsoară umiditatea pentru a şti cu ce te confrunţi şi apoi, dacă ai îndoieli, sună un specialist.

Evacuarea apei. Capacitatea rezervorului îţi spune cât de des va trebui golit. Faptul că are dublă evacuare – cu rezervor şi cu furtun – înseamnă că îl poţi folosi şi cu evacuare separată, fără să trebuiască să goleşti recipientul permanent. Cu cât camera este mai mare, cu atât trebuie un dezumidificator mai mare, cu un rezervor de apă pe măsură.

Higrostatul – măsoară permanent umiditatea din încăpere şi comandă dezumidificatorului când să pornească.

Umiditatea si temperatura la care operează: sunt importante pentru aria geografică, dar şi pentru zona din clădire unde este folosit. Cu cât camera este mai aproape de subsol, cu atât temperaturile sunt mai mici şi umiditatea mai ridicată.

Filtrul sau purificatorul de aer integrat – combate înmulţirea bacteriilor şi filtrează scamele, praful sau părul de animale din aer. Fiecare tip de filtru (HEPA, carbon, ionizator, standard lavabil, lampa UV, etc) are alt tip de acţiune şi îndepărtează alte tipuri de dăunători din aer.

Nivelul de zgomot – important pentru confortul celor din casă.

Consumul de energie – este diferit în functie de tipul de dezumidificator, dar trebuie corelat cu temperatura optimă de funcţionare, care la rândul ei depinde de zona geografică în care locuieşti. Dacă un dezumidificator prin absorbţie consumă 600W la o temperatură medie de 20°C şi o umiditate de 60% (climat temperat), iar un dezumidificator prin condensare consumă 450W la o temperatură medie de 30°C şi o umiditate de 80% (climat tropical), ar fi bine să ştii valorile acestor parametri şi perioada din an în care sunt la aceste niveluri.

dezumidificator2

Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru familia ta?

Trebuie să ştii ce specificaţii sunt mai importante pentru voi. Suprafaţa camerei şi capacitatea de filtrare sunt foarte importante, indiferent de familie. Dacă ai în familie persoane cu anumite sensibilităţi, boli respiratorii sau există un bebeluş în casă, atunci şi filtrele sunt foarte importante.

Dacă nu poţi goli rezervorul dezumidificatorului cu regularitate, atunci verifică să poată fi golit atât prin intermediul recipientului cât şi prin intermediul unui furtun. Dacă este vorba despre o cameră mică sau aglomerată, atunci dimensiunile dezumidificatorului sunt şi ele importante. Consumul de energie poate fi un alt criteriu important pentru tine, iar temperatura de operare – diferită funcţie de tehnologia încorporată – este importantă dacă locuinţa se află într-o zonă rece sau nivelul din clădire unde se află.

Apelează la un magazin specializat pentru a alege cel mai bun dezumidificator de apartament .

Cum se foloseşte un dezumidificator

Mai întâi, asigură-te că ţii sub control sursele de umiditate din casă. Apoi amplasează-l într-o poziţie optimă, conform specificaţiilor din cartea tehnică. Este recomandat să-l poziţionezi cât mai în centrul camerei afectate, la distanţă de pereţi şi mobilă, pentru a nu bloca fluxurile de aer.

Apropierea de o chiuvetă sau altă gură de evacuare a apei este importantă dacă ai optat pentru modelul cu evacuare prin furtun. Dacă modelul ales de tine are higrostat, nu uita să setezi umiditatea dorită, pentru a funcţiona optim pentru tine. Nu uita să-l verifici regulat şi să-i cureţi rezervorul – se poate instala mucegai acolo.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.