Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum alegi cea mai potrivită soluţie pentru iluminatul băii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Iluminatul băii, la fel cu iluminatul oricărei începeri din casă, va fi mult mai eficient dacă nu ne limităm la în singur bec amplasat pe tavan. Baia este o cameră foarte importantă pentru toaleta de dimineaţă şi implicit pentru stima de sine, aşa că asigură-te că ai o lumină corectă în raport cu înălţimea ta şi mărimea încăperii.

Pe de alta parte, baia atrage unele dintre cele mai consistente bugete pentru renovare din casă, aşa că de ce să nu investim şi într-un iluminat pe măsură? Majoritatea suprafeţelor din baie sunt lucioase, strălucitoare chiar, aşa că iluminatul potrivit le va face să arate minunat. Drept răspuns, suprafeţele vor reflecta lumina şi vor îmbunătăţi ambientul general.

iluminatul-baii10
O baie decorata modern, cu lumini utilitare laterale.

Lumina utilitară – perfectă pentru băile mici

Oglinda este obiectul cel mai important pentru toaleta de dimineaţă: cureţi, ajustezi, tai, adaugi, colorezi – toate pe faţa şi părul tău – aşa că ai face bine să te asiguri că vezi bine ce faci şi rezultatele arată aşa cum îţi doreşti.

În cele mai multe cazuri, ilumnatul băii este asigurat de un bec amplasat pe tavan sau desupra oglinzii. Dacă lumina provine din spate, adesea nu este suficientă, iar dacă provine de deasupra se formează umbre sub ochi, sub nas şi sub barbă, ceea ce poate adăuga până la 10 ani la vârsta reală, făcându-ne să ne simţim rău în propria piele sau să adăugăm mai multe cosmetice decât este cazul.

Lumina utilitară, formată din corpuri de iluminat la nivelul feţei pe ambele părţi ale oglinzii, este soluţia ideală. Lumina poziţionată corect în raport cu faţa si înălţimea persoanei, ajută la toaletă fără a arunca umbre nedorite pe faţă. Dacă oglida serveşte mai multor persoane, cu înălţimi diferite, poţi folosi corpuri alungite, montate pe verticală.

Dacă baia este mică, atunci luminile laterale, de lucru, sunt necesare şi suficiente totodată, ţinând cont şi de faptul că oglinda şi faianţa reflectă lumina produsă de ele.

Câţi watti să aibă lumina din zona oglinzii?

Petru o baie normală, de 4-5 mp, 75 – 100 watti sunt suficienţi pentru a lumina întreaga încăpere, ceea ce se poate obţine şi cu becuri LED de 20-25 watti sau becuri fluorescente de 25-30 watti.

Atenţie şi la temperatura luminii, măsurată în Kelvini pe ambalajul becului: nuanţele reci au peste 5000 K şi sunt simbolizate cu albastru, în timp ce culorile calde au sub 5000 K si sunt simbolizate cu galben şi roşu. Lumina lumânării şi lumina la răsărit are 1850 K, de exemplu, iar lumina zilei are 5.000 K. Un bec cu lumină prea rece va crea o atmosferă  asemănătoare în cameră şi poate schimba şi percepţia asupra culorilor folosite în amenajare si machiaj.

iluminatul-baii0
Luminile utilitare pot fi aplicate pe perete sau suspendate din tavan, dar in apropierea oglinzii.

Luminile de accent

Luminile de accent se folosesc, firesc, acolo unde există ceva de accentuat: o nişă decorativă, un obiect de artă, o zonă specială – chiar şi într-o baie de mici dimensiuni. Luminile de accent pot fi spoturi sau lămpi direcţionale care luminează zona pe care doreşti să o pui în valoare, menită să împodobească vizual spaţiul băii.

Luminile accentueaza nisele cu cosmetice. Sursa imagine: http://www.mytechref.com/
Luminile accentueaza nisele cu cosmetice. Sursa imagine: www.mytechref.com

Lumina decorativă

Lumina decorativă este defapt corpul de iluminat decorativ, cel care fură ochiul şi aduce o poveste într-o zonă altfel destul de rece şi anostă. Dacă ai instalat cada pe un perete gol, dar decorat deosebit faţă de restul băii, atunci un corp de iluminat special va crea un spaţiu bine delimitat, frumos şi romantic, separat de zonele mai prozaice.

Lumina decorativă este şi cea a lumânărilor, pe care le poţi instala temporar în jurul căzii  – dar cu grijă la păr, prosoape şi alte materiale inflamabile – sau permanent, pe suporturi fixate pe perete, în siguranţă.

Iluminat decorativ: o lustra clasica plus lumanari fixate in siguranta
Iluminat decorativ: o lustra clasica plus lumanari fixate in siguranta. Sursa imagine www.houzz.com

Lumina de ambient

Este lumina care umple spaţiul şi unifică întreaga încăpere, daca aceasta este mare. Este lumina de deasupra şi poate fi produsă fie de câteva spoturi amplasate în puncte strategice, fie de un singur corp, asortat cu luminile de lucru şi accent. Lumina de ambient îşi are rostul într-o încăpere de mari dimensiuni, unde sarcinile se desfăşoară în zone bine delimitate.

În băile mai mici, lumina de ambient şi decorativă, poate fi un pandant suspedat vis a vis de oglindă: frumos şi util în acelaşi timp, completând lumina de serviciu de lângă oglindă.

iluminatul-baii3
O baie generoasa, cu fiecare zona luminata special. Sursa imagine:  nikevertchaussures.com

Corpuri de iluminat pentru baie, adecvate pentru mediile cu umezeală

Există destule băi în care se folosesc becuri incendescante normale şi în cele mai multe cazuri acest lucru nu provoacă nici o problemă. Dacă vă doriţi însă o baie sigură din acest punct de vedere, optaţi pentru soluţii adecvate pentru mediile umede, etanşe şi deci impenetrabile la umezeală.

Vezi aici corpuri de iluminat pentru bucătărie, special create pentru a fi montate în orice formulă şi pentru a asigura un iluminat puternic şi economic acolo unde este nevoie.

iluminatul-baii8
Intr-o baie in care dotarile sunt apropiate una de cealalta, ar fi indicat sa folositi corpuri de iluminat speciale, cu protectie la umezeala. Sursa imagine: www.beeyoutifullife.com

Administrarea luminilor

Cu cât ai mai multe tipuri de iluminat, tot atât de multe întrerupătoare trebuie să existe, altfel nu prea îşi mai are rost divizarea şi poţi rămâne la o singură sursă de iluminat, cu toate neajunsurile ei.

Întrerupătoarele cu  potenţiometru sunt foarte indicate pentru reglarea intensităţii luminii în funcţie de intensitatea luminii de afară – dacă aveţi şi ferestre la baie.

În plus, dacă există şi un ventilator în baie, este bine să fie şi acesta conectat la un întrerupător al lui, pentru a nu porni ori de câte ori intri în baie să te speli pe mâini.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.