Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cea mai importantă treabă în grădină în luna ianuarie: planificarea

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ianuarie nu degeaba de cheamă în calendarul popular Gerar – e foarte frig și chiar dacă ai vrea să te dezmorțești după sarbatori și să te apuci de treabă în grădină sau curte, nu poți face mare lucru. Cele câteva ore de temperaturi suportabile din timpul amiezii le poți folosi pentru făcut cărări prin zăpadă, a curățat alei, eventual pentru a proteja plantele de îngheț.

Pe de altă parte, în zilele când zăpada este topită, deși peisajul pare dezolant, poți obține indicii prețioase despre spațiile prea aglomerate sau prea goale, despre circulații și zone de odihnă, pe care le poți folosi apoi pentru a planifica în liniște și fără grabă treburile pentru lunile calde. Pentru că aceasta este cea mai importantă treabă în grădină în luna ianuarie: planificarea.

1.Vezi imaginea în ansamblu

Încearcă să-ți amintești tot ce nu ți-a plăcut peste an în grădina ta, tot ce ai fi vrut să schimbi dar nu era momentul, și notează acum cu atenție. Fă lista acelor lucruri pe care le-ai fi vrut schimbate, cum ar fi:

  • Trandafiri care au nevoie de mai mult soare
  • Tufe de flori sau arbuști care trebuie rearanjate, mutate sau rărite.
  • Vrei o anume specie sau soi de floare / leguma / pom? Notează-ți să o/îl cauți.
  • Gazonule firav și plin de mușchi? Caută telefoanele unor horticultori locali pentru sfaturi și eventual tratamente. Sau renunță la ideea de gazon la umbră și folosește-te de plante rezistente la umbră pentru a-ți îmbogăți grădina.

Sunt doar câteva exemple, dar scrie tot ce ai vrea modificat și apoi treci la punctul următor.

2.Estimează resursele: timpul, banii, cunoștințele și munca investită

Nu subaprecia timpul și munca necesare, pentru că aceasta este rețeta sigură pentru treburi neterminate, insatisfacții și nervi. Cunoștințele/ cunoașterea sunt de asemenea importante pentru a determina ce și cum putem face, precum și pentru a ne da seama când un proiect este prea complex sau prea vast și avem nevoie de ajutoare profesioniste sau mână de lucru suplimentară. Bugetul se determină după ce ne-am făcut o idee cât mai clară despre timpul, munca și cunoștințele necesare.

3.Nu lucra împotriva naturii

Este de bun simț să nu faci un iaz pe vârful unei coline, dar mai sunt și alte elemente de care te poți folosi pentru a crea o atmosferă plăcută și firească în gradină. Când plantezi un arbore sau un arbust trebuie să știi de la început care va fi înălțimea și anvergura coroanei sale (umbra!) la maturitate și de cât spațiu are nevoie. Compoziția solului și saturația cu apă, precum și gradul de însorire al grădinii sunt și ele foarte importante pentru sănătatea plantelor.

4.Intimitate vs libertate

Locuiești la casă pentru că îți place libertatea și aerul curat oferite de o curte, dar cu siguranță ai vecini sau clădiri mai înalte în jur, așa că acum, iarna, când frunzișul s-a dus și se vede foarte clar totul, e un moment bun să pui curtea în context, să privești cu ochi critic din afară și să hotărăști unde și cel fel de protecție mai este nevoie.

Poate că un paravan elegant construit pe o parte a terasei  este tot ce ai nevoie pentru a te feri de privirile vecinilor sau trecătorilor. De asemenea, un gard chiar dacă nu este complet închis poate fi dublat pe la interior de un gard viu compact sau plante perene care sunt verzi toată vara-toamna.

5.Creează circulații și locuri de odihnă

Ai nevoie de locuri de refugiu și odihnă, la umbra și la soare, precum și de legături între acestea și zonele de lucru sau acces în casă. Dacă încă nu ai creat alei urmărește cărările bătucite pe pământul neamenajat și construiește aleile deasupra. Când construiești locurile de odihnă ia în calcul și amplasamentul fată de punctele cardinale: pentru perioada de dimineață poți pregăti o zonă de odihnă în partea estică a casei, iar pentru după-amiezele toride, este perfect un astfel de loc în nordul casei.

6.Creează un punct de atracție

Un vas spectaculos cu flori, o arcadă, o vatră pentru foc din piatră sau cărămidă reciclată sau o mică fântână arteziană sunt tot atâtea puncte de atracție interesante și necostisitoare la care poți apela pentru a-ți îmbogăți aspectul grădinii.

7.Mica grădină de legume

Chiar dacă ai o curte mică, dacă îți dorești o mică gradină de legume poți apela la straturile înălțate. Permit o organizare clar delimitată a spațiului de lucru și poți cultiva absolut orice se pretează la clima din zona ta, de la legume până la plante aromatice și flori. Nu trebuie să fie un spațiu mare, dar trebuie să fie contruit pe o structură solidă, cu pereți portejați de umezeală (să nu trebuieasca să-i înlocuiești o dată la câțiva ani), iar solul trebuie să fie ușor de lucrat și hrănitor.  De asemenea, poziția acestei mici grădini este esențială: trebuie să se află într-un loc în care să primească lumină solară cât mai multe ore pe zi.

8.Un loc pentru copii

Dacă ai copii sau îți vin nepoți adesea în vizită, creează un loc de joacă pentru ei. Nu trebuie să cumperi jucării scumpe, nici să faci modificări ample în gradină, dar rezervă-le un loc și oferă-le puțină intimitate și un loc de explorare.

magazin casa si gradina

Magazin.sporulcasei.ro: Unelte si utilaje pentru gradina

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.