Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ce să iei în calcul dacă vrei să foloseşti sistemul de aer condiţionat pentru încălzire pe timp de iarnă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În ultima vreme au început să fie folosite tot mai des sistemele de aer condiţionat pentru încălzire în timpul sezonului rece, iar indicatorii de mai jos ne pot arată cât de eficiente sunt aceste aparate şi deci cât de mult ne va costă folosirea lor.

Pe lângă problema eficienţei, trebuie reţinut că un aparat de aer condiţionat poate funcţiona cu energia electrică din reţea, cu riscurile de fluctuaţii de preţ cunoscute, sau cu energie verde.

Aşadar, ce trebuie urmărit la un sistem de aer condiţionat pentru încălzire?

Daikin-Ururu-Sarara
Daikin Ururu Sarara.

Tehnologie inverter sau de tip ON/OFF?

Tehnologia Inverter se bazează pe un model de compresor care funcţionează continuu, la turaţii mici, fără să fie necesare pornirile şi opririle repetate atunci când sistemul de climatizare solicită aer rece sau cald. Sistemul îşi reglează în mod continuu capacitatea de răcirea sau inclazire pentru a se corela cu temperatura din cameră. Această caracteristică aduce consumuri mai mici cu 30% decât un sistem clasic.

Pe de altă parte, sistemele ON/OFF funcţionează pe baza unui termostat care comandă compresorului să pornească ori de câte ori detectează schimbări de temperatura. Când fucntioneaza, o face la capacitate maximă, generând curenţi de aer reci sau fierbinţi inconfortabili, subracind sau supraîncălzind camera.

Aşadar, pentru eficienţă maximă, aparatul tău ar trebui să fie cu compresor de tip Inverter.

Daikin-Ururu-Sarara(1)
Daikin Ururu Sarara.

Eficienţa energetică sezonieră

Eficienţa sezonieră reprezintă modalitatea de măsurare a eficientei energetice reale a sistemelor de răcire şi încălzire, pe parcursul întregului an.

Există 2 indicatori de urmărit:  SEER şi SCOP.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) măsoară eficienţa funcţiei de răcirea  a aparatului de aer condiţionat de-a lungul sezonului cald şi este raportul între puterea consumată (kWh) şi răcirea generată (BTU). Cu cât valoarea indicatorului este mai mare, cu atât unitatea respectivă este mai eficientă.

SCOP (Seasonal Coeficient of Performance) măsoară performanţele aparatului de aer condiţionat pe timpul sezonului rece. Este raport între puterea de încălzire şi energia consumată şi cu cât este mai mare, cu atât performanţele aparatului sunt mai bune.

Aceste două valori măsoară consumul sezonier de energie şi eficientă în timpul unei utilizări zilnice, normale. Întrucât, pe termen lung, sunt luate în considerare fluctuaţiile de temperatura şi perioadele în modul stand-by, rezultatele eficienţei sezoniere sunt clare şi de încredere.

Daikin-FTXM4(1)

Clasificarea energetică

Pentru noi ca şi utilizatori, standardele de performanţă energetică reprezintă un ajutor în ceea ce priveşte decizia de cumpărare. Criteriile uniforme aplicate de nivelul UE indică eficienţa aparatelor de aer condiţionat pe durata unui an întreg şi au o clasificare foarte clară şi simplu de înţeles, folosind literele alfabetului.

Dacă iniţial erau folosite doar clase de la A la G, după introducerea standardelor de eficienţă energétică au apărut clasele A+, A++, A+++, evident, ultimul desemnând cea mai mare eficienţă energetică.

Eticheta energetică

Toţi aceşti indicatori, plus nivelurile de zgomot şi consumul anual de energie se află înscrişi pe eticheta energetică, obligatorie şi uniformă pe tot cuprinsul UE.

Aceasta arată astfel:

eticheta-energetica-daikin

Cum calculezi cât te costă energia pentru un aparat de aer condiţionat pentru un an întreg

Banul este o unitate de măsură perfectă şi extrem de pragmatică, iar în lipsa altor preferinţe, transformarea consumurilor în bani te poate ajuta să iei o decizie corectă în ceea ce priveşte modalitatea de încălzire pe care o poţi folosi.

Eticheta energetică ne oferă informaţii despre consumul total anual de energie, atât în modul răcire cât şi în modul încălzire, în kWh.

Costul unui kWh îl ştim de pe facturile de energie, aşa că putem determina cât de tare ne va afecta bugetul anual.

Dacă ştiţi cât v-ar costă încălzirea anuală cu gaz sau lemne, puteţi face o comparaţie realistă.

Daikin-Emura-camera-copil(1)

Daikin Emura

Cum poţi face să te coste energía foarte puţin sau deloc?

Cu implementarea unui sistem de producere a energiei verzi. Programul Casă Verde 2016 a pornit, iar un exemplu de sistema bazat pe energie verde vedeţi aici.

Material realizat cu sprijinul Daikin Romania.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

3 comentarii la „Ce să iei în calcul dacă vrei să foloseşti sistemul de aer condiţionat pentru încălzire pe timp de iarnă”

 1. Buna ziua,

  Se pot monta panouri solare Photovoltaice la aparatul Dvs. trebuie sa ne comunicati modelul si puterea instalata (unitate exterioara si interioara).
  In general consumul este de 1,7kW / aparat, deci ar trebui un sistem PV hybrid de 1-2kW, care costa aproximativ 4.000-5.000Euro.

  Panourile Photovoltaice nu se incadreaza la „casa verde”-2016, doar panourile solare termice!!!

  CAPITOLUL II
  Eligibilitatea solicitantului şi a proiectului, depunerea dosarului de finanţare
  ART. 8
  Cuantumul finanţării
  Finanţarea se acordă după cum urmează:
  a) până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
  b) până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
  c) până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

  Daca doriti un sistem de producere energie electrica doar pentru aerul conditionat, va pot recomanda un sistem eloian de 500W sau 2x500W, pentru diminuarea consumului aparatului cu 300;700;1000W.

  Pentru detalii:
  Aurel Miclea
  info.smart.install@gmail.com

  Răspunde
 2. Bună ziua! Am dori să știu dacă pot monta panouri fotovoltaice la aerul condiționat pe care îl am deja montat în apartament(etaj 4/4), cât ar costa toată instalația pentru acesta şi dacă proiectul se încadrează la casa verde. Vă mulțumesc!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.