Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ce poate și ce nu poate face un aspirator robot

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Robotica și sistemele inteligente de control ne ajută tot mai mult în administrarea casei și sunt incluse în aproape orice aparat folosim: fierul de călcat poate detecta ce tip de material calcă și își adaptează temperatura, centrala și aparatul de aer condiționat se pot controla prin telefonul mobil, sistemele de securitate și de iluminat sunt din ce în ce mai ușor de controlat și ne simțim în siguranță datorită lor.

Dintre roboții care ne ajută la întreținerea casei (curățenie, spălat, gătit), aspiratorul robot este vedetă: face cu eleganță și aproape fără implicarea noastră, o muncă grea și neplăcută, repetitivă și murdară. Un aspirator robot bun poate aspira atât covoarele cât și podelele și cu fiecare generație devine tot mai performant.

În general roboții aspirator sunt rotunzi, plați și sunt acționați cu baterii reîncărcabile. Doar unii dintre ei au și sisteme automate de descărcare a sacului, dar toți au sisteme de mapare a camerelor și programare a curățeniei. Senzorii încorporați îi ajută să se ferească de scări și să ocolească obstacolele, și toți “știu” să se întoarcă sa stația de încărcare odată ce bateria se apropie de momentul descărcării complete. Sistemele de rulare cu roți multiple îi ajută să treacă peste obstacolele mici, adică pot trece peste pragurile nu foarte înalte și de pe pardoseală pe covor.

aspirator robot philips 31
Aspirator robot la treaba

Roboții de aspirat chiar își fac treaba?

Da, roboții robot chiar își fac treaba, și asta fără ca tu să fii neapărat prezent. Tot ce ai de făcut este să îl programezi sau să apeși butonul de start și apoi să îți vezi de altă activitate sau chiar să pleci de acasă.

Mai mult, îl poți programa să curețe zilnic casa – ceea ce tu nu ai face niciodată cu aspiratorul manual, nu-i așa? Noii posesori sunt uimiți de cât praf și mizerii se adună, chiar și în condițiile unui aspirat zilnic. Praful se produce zilnic în casele noastre, iar noi nu avem timp să îl colectăm tot zilnic, așa că un robot programat cum trebuie poate face asta în locul nostru.

Apoi mai sunt spațiile unde este multă activitate zilnic: bucătăria, zona de zi sau holul de la intrare. Aici îl poți programa zilnic în timp ce în restul casei poate trece mai rar. Unii roboți pot fi chiar controlați prin telefon, wi-fi.

Beneficiari clari ai acestui tip de robot sunt deținătorii de animale. Animalele de companie lasă păr zilnic, împrăștie nisipul din litieră sau mâncarea solidă și își fac simțită prezența prin tot felul de mici urme prin toată casa. Toate aceste resturi trebuie strânse înainte de a produce un miros insuportabil, iar un aspirator robot este perfect pentru asta. Nefiind nici foarte zgomotos, animalele de companie în cele mai multe cazuri îl ignoră.

aspirator robot philips 2

Neajunsurile roboților de aspirat

Orice aparat are specificațiile sale de utilizare, în afară cărora performeaza mai puțin sau chiar se defectează. Cu atât mai mult un robot neasistat de utilizator uman. Aspiratorul robot poate fi folosit cu rezultate excelente în orice casă, dar trebuie să ții cont de micile sale neajunsuri:

  • Unii roboți sunt cu adevărat scunzi – acest aspirator robot are doar 6 centimetri înălțime, de exemplu, dar curățarea sub mobilierul scund sau cu ornamentații și sculpturi în partea de jos, îl poate bloca.
  • Se pot bloca, de asemenea, în spațiile înguste
  • Aglomerația (mulți pantofi pe pradoseală, plus rucsacuri, genți, etc) o va percepe ca pe un obstacol și va ocoli zona respectivă, chiar dacă tu ai vrea-o curățată. Așadar, dacă nu ridici obiectele personale, va rămâne zona neaspirată.
  • Micile obiecte și textile (șosetele de exemplu sau șireturile) pot bloca zona de aspirare, oprind sau chiar defectând robotul.
  • Trebuie să lași liberă calea spre stația de reîncărcare, altfel se va descărca complet în timp ce încearcă să ajungă la ea.
  • Cablurile sunt percepute tot ca obstacol și va fi ocolită zona respectivă sau se blochează încercând să treacă peste ele. Pe de altă parte, există modele care pot trece peste diferențe mici de nivel (covoare sau praguri ușoare).
  • Dacă nu este un model cu opțiune de golire a sacului, amintește-ți să o faci tu cu regularitate. Chiar dacă robotul aspiră și se încarcă singur, tot are nevoie de tine pentru golirea sacului.

Relax!

Roboții au neajunsurile lor, dar sunt o soluție viabilă pentru curățarea podelelor și a parchetului cu eforturi minime.

Un sfat bun pentru un proaspăt deținător de robot de aspirate este să nu-l urmărești la lucru! La prima vedere nu are nici o logică în mișcări și te vei lupta în permanență cu ideea ta despre cum se aspiră corect o cameră. Dar până la urmă își va face treaba, chiar așa, cu întoarcerile lui ciudate și cu blocările în spații înguste. Probabil nu va fi aspira de fiecare dată și va trebui să mai muți niște lucruri sau să mai eliberezi pardoseala, dar va aspira zilnic în locul tău, iar tu va trebui doar să verifici vizual munca lui și eventual să faci mici corecții.

aspirator robot philips 4

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.