Ce greseli poti sa eviti atunci cand vrei sa vinzi o proprietate
0 comentarii

Principalele greseli pe care le facem atunci cand avem in plan vanzarea unei locuinte tin de pret, prezenterea neprofesionista si implicarea mai multor agentii imobiliare.

Pretul corect stabilit este primul pas spre o vanzare reusita, dar necunoasterea pietei poate duce la supra sau sub-evaluarea locuintei.

Pretul corect se stabileste in primul rand in functie de locatie si zona. Factori aditionali in stabilirea pretului sunt: vechimea imobilului, nivelul de finisare si echipare, utilitati, situatia juridica, dar si vecinatatile si coproprietarii. Un pret corect tine cont si de infrastructura din zona, dar si de prezenta unui parc sau spatiu verde in imediata apropiere – aceste ultim element influenteaza mai ales vanzarile din perioada primaverii.

Prezentarea casei intr-un mod profesionist este un alt lucru pe care multi vanzatori il ignora. Curatenia, ordinea, imaginea generala, calitatea aerului din interior, dar si animalele de companie pot influenta intr-atat decizia, incat se poate renunta la o locuinta cu pret foarte bun din cauza aspectului delasator.

Romanii aleg intr-un procent insemnat sa nu lucreze cu agentii imobiliare. Desi in multe cazuri lucrul cu o agentie poate fi o greseala – nu toti sunt profesionisti si putini dintre ei promoveaza in mod activ toate locuintele – lucrul cu agentii reputate poate grabi procesul de vanzare.

„Un agent imobiliar poate sa aduca valoare daca acesta intelege si lucreaza in interesul clientului: de la economie de timp si energie, promovare, pregatirea locuintei pentru vanzare, negociere, pana la suport in plan juridic. Un agent competent poate optimiza tranzactia si sa o finalizeze la un pret mai bun si intr-un timp mai scurt” – Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania

Omiterea sau punerea in opera in mod neglijent a acestor aspecte influenteaza procesul de vanzare a unei proprietati, perioada tranzactiei si pretul solicitat initial. Iar o perioada lunga de expunere pe piata a unei proprietati afecteaza profund valoarea acesteia.

Informati-va inainte de va angaja in tranzactii

Atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori, aspectele de baza intr-o tranzactie imobiliara sunt cunoasterea pietei si a procesului de tranzactie, precum si o serie de cunostinte minime din sfera juridica si din tehnica negocierii.

Vanzatorul are nevoie de o promovare eficienta a proprietatii si o pozitionare corecta a pretului de vanzare, iar la asta il poate ajuta semnificativ o agentie profesionista, pe cand cumparatorul trebuie sa isi cunoasca foarte bine bugetul, sursele de finantare si nevoile pe care si le doreste implinite.

In ceea ce priveste erorile din partea cumparatorilor, cea mai frecventa este tendinta acestora de a se astepta sa cumpere locuinta ideala simplu si rapid, sub pretul pietei si fara vreun cost suplimentar, or asa ceva este practic imposibil, chiar si daca achizitia s-ar face cu bani gheata.

Sursa: RE/MAX Romania

Casa_remax

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.