Prin instalarea unei centrale de apartament, ocupantii pot economisi, in medie, peste 20% din valoarea facturii lunare. Asta deoarece producerea unei gigacalorii cu o centrala termica pe gaz are un cost de cca. 175 lei, pe cand in cazul CET-urilor pretul mediu facturat populatiei pentru o Gcal este de 227 lei.
Pretul mediu facturat este de 227 lei pe Gcal, insa acesta difera foarte mult de pretul de productie, care este mai ridicat: intre 515 lei (Buzau, CET R.A.M. Buzau) si 251 lei (Mehedinti – CET R. A. A. N. Dr.Tr. Severin), pretul mediu de productie la nivel national fiind de 328 lei. Diferentele sunt date de materia prima utilizata, gradul de uzura al centralei si numarul de abonati ramasi conectati in retea. In plus, diferenta intre costul real al gigacaloriei si ceea ce se factureaza catre populatie este stabilita la nivel local si acoperita prin subventii locale.
Eliminarea subventiilor, facturile tot mai mari si dorinta de confort vor determina si in aceasta toamna tot mai multi romani sa renunte la CET-uri in favoarea unui sistem propriu de incalzire, potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice de apartament.
Datele companiei arata ca circa 65% din achizitiile de centrale termice realizate pe plan local sunt facute de familiile care au renuntat la sistemul centralizat, acestea dorindu-si in primul rand reducerea costurilor lunare si sporirea confortului. Daca adaugam la asta si lipsa oricaror dubii la calculele facturilor si eliminarea disconfortului de a primi in casa un strain pentru a citi repartitoarele, se aduna tot mai multe date in favoarea centralei termice.
Iata un tabel cu date comparative intre costurile de producere a unei Gcal cu o centrala pe gaz, respectiv in sistem centralizat, pe judete:
*Informatii furnizate de catre ANRSC la nivelul lunii iulie 2014; **Calculele au fost realizate tinand cont de costul de aprox. 175 lei necesar producerii unei Gcal cu o centrala termica pe gaz
Tot Ariston ne ofera 5 sfaturi pentru alegerea centralei termice aici:
https://www.sporulcasei.ro/cinci-sfaturi-pentru-alegerea-centralei-termice/
Distribuie:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide în fereastră nouă)
- Clic pentru imprimare(Se deschide în fereastră nouă)
- Clic pentru a trimite prin email unui prieten(Se deschide în fereastră nouă)