Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ce economii aduce instalarea unei centrale termice de apartament

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Prin instalarea unei centrale de apartament, ocupantii pot economisi, in medie, peste 20% din valoarea facturii lunare. Asta deoarece producerea unei gigacalorii cu o centrala termica pe gaz are un cost de cca. 175 lei, pe cand in cazul CET-urilor pretul mediu facturat populatiei pentru o Gcal este de 227 lei.

Pretul mediu facturat este de 227 lei pe Gcal, insa acesta difera foarte mult de pretul de productie, care este mai ridicat: intre 515 lei (Buzau, CET R.A.M. Buzau) si 251 lei (Mehedinti – CET R. A. A. N. Dr.Tr. Severin), pretul mediu de productie la nivel national fiind de 328 lei. Diferentele sunt date de materia prima utilizata, gradul de uzura al centralei si numarul de abonati ramasi conectati in retea. In plus, diferenta intre costul real al gigacaloriei si ceea ce se factureaza catre populatie este stabilita la nivel local si acoperita prin subventii locale.

Eliminarea subventiilor, facturile tot mai mari si dorinta de confort vor determina si in aceasta toamna tot mai multi romani sa renunte la CET-uri in favoarea unui sistem propriu de incalzire, potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice de apartament.

Datele companiei arata ca circa 65% din achizitiile de centrale termice realizate pe plan local sunt facute de familiile care au renuntat la sistemul centralizat, acestea dorindu-si in primul rand reducerea costurilor lunare si sporirea confortului. Daca adaugam la asta si lipsa oricaror dubii la calculele facturilor si eliminarea disconfortului de a primi in casa un strain pentru a citi repartitoarele, se aduna tot mai multe date in favoarea centralei termice.

Iata un tabel cu date comparative intre costurile de producere a unei Gcal cu o centrala pe gaz, respectiv in sistem centralizat, pe judete:

tabel_Gcal

*Informatii furnizate de catre ANRSC la nivelul lunii iulie 2014;  **Calculele au fost realizate tinand cont de costul de aprox. 175 lei necesar producerii unei Gcal cu o centrala termica pe gaz

Tot Ariston ne ofera 5 sfaturi pentru alegerea centralei termice aici:

https://www.sporulcasei.ro/cinci-sfaturi-pentru-alegerea-centralei-termice/

 Ariston_Clas_Premium_Evo

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi

  • ultimele articole publicate
  • ebook-ul cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email:

  • 5% reducere la prima comandă din magazin.