Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ce au in comun cele mai inovatoare mall-uri din lume şi Forumul lui Traian?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Mall-ul, prezent astăzi cam în orice orăşel cu peste 50.000 de locuitori, nu este un concept străin omului modern şi, deşi sunt conceptual identice: deţin cel puţin câte un magazin universal, o galerie comercială cu magazine specializate şi zone de relaxare şi luat masa, între ele există diferenţe subtile, care ne fac să ne placă sau nu, fără să ne dăm seama de prima dată de unde provine problema.

Atribuite lumii moderne şi consumatorismului specific acesteia, ele îşi găsesc precursorii în Roma Antică, mai precis în forumurile acelor vremuri, unde erau localizate pieţele comerciale. Una dintre cele mai vechi menţiuni ale acestui tip de construcţii se referă la Piaţa lui Traian, din Roma, situată în Forumul lui Traian. O reconstituire a pieţei şi forumului găsiţi mai jos (sursă aici), şi ea ne arată zona de galerii comerciale de pe laterale, plus zona publică, din centru.

piata_si_forumul_lui_traian

Ce au în comun Formului lui Traian şi mall-ul modern?

Ei bine, în primul rând au acelaşi rol: oameni care se întâlnesc să socializeze şi să târguiască, şi în al doilea rând: lumina naturală.

Mall-urile moderne au evoluat mult în ultimii ani, împreună cu tendinţele în arhitectură, design şi inovaţiille tehnologice, dar una dintre cele mai importante evoluţii este aceasta: oricât de mare este clădirea şi pe câte niveluri se întinde, trebuie să beneficeze de lumină naturală. Există chiar situaţii, aşa cum este El Faro Shopping Mal din Extremadura, Spania, în care lumina naturală, plantele şi amenajările cu apă, contrastează puternic cu clima uscată în care este amplasată clădirea.

De aceea, de la vechile hale sau depozite ce găzduiau grupuri de magazine care să satisfacă toate nevoile de consum ale familiei s-a ajuns la noile soluţii arhitectonice care pe lângă nevoia de shopping o satisfac şi pe cea estetică şi senzorială, precum şi nevoia de petrecere a timpului liber în condiţii cât mai comode şi chiar nevoia de a călători în zone mai plăcute climatic.

Materialele folosite şi modul de folosire au un rol hotărâtor în crearea unei atmosfere familiare şi deosebite în acelaşi timp.

Arhitecții specializaţi în construirea de mall-uri se confruntă cu nenumărate provocări, întrucât un mall trebuie să fie cât mai spațios, pentru a găzdui zeci de magazine, dar nu foarte mari, pentru a nu obosi cumpărătorii.

Clădirea trebuie să ofere acces luminii naturale şi aerului proaspat cat mai mult timp din zi, dar astfel încât să nu concureze cu sistemele artificiale de iluminat.

De asemenea, clienții trebuie să se simtă puțin pierduți, să colinde de la un magazin la altul, dar în acelaşi timp să găsească uşor ieșirile în caz de urgențe.

Cum a răspuns Saint Gobain la toate aceste provocări ?

Centrul comercial Emporia din Malmö, Suedia. Este prima clădire a arhitectului Gert Wingårdhs. Materiale furnizate de : Glassolutions, Vetrotech Saint-Gobain, Saint-Gobain Abrasives, Weber, ISOVER și Gyproc. Mall_Emporia_Suèdiae

Blue City, Varșovia. La 3 km de Central Business District, mall-ul este cunoscut pentru design-ul său unic și pentru spațiile deschise. Cu o înălțime de 55 de metri, pe o suprafață de 207.300 m², acesta este cel mai mare centru cu utilizare multiplă din țară. Arhitecții au folosit sticlă securizată “SGG Cool-LITE PB 135”, fabricată de Saint-Gobain, care ajută la economisirea energiei și a utilizării aerului condiționat.

mall_blue_city_varsovia

 El Faro Shopping Mall, Extremadura. Cu o suprafață de peste 66.000 m², El Faro este cel mai mare centru comercial, de agrement și de restaurante din Extremadura, dispunând de 2.500 de locuri de parcare și peste 100 de magazine. Ca urmare a utilizării materialelor și soluțiilor Gyproc, designul a fost certificat BREEAM și a fost evaluat cu calificativul „foarte bun“, demonstrând astfel angajamentul ferm față de eficiența energetică și bunăstarea clienților săi.

mall_El_Faro_Extremadura

Mega Mall, București. Rigips a livrat soluții Rigidur pentru pereți cu rezistență la impact și soluții Glasroc F Ridurit pentru protecțiile împotriva incendiilor. Calitatea aerului din interior și confortul termic sunt asigurate de rețeaua de încălzire, ventilație și aer condiționat, care a fost izolată cu peste 20.000 m² de produse ISOVER Ventiroll 50. Saint-Gobain Glass a livrat sticlă Cool Lite SKN154 II.

Mall_Mega _mall

Promenada Mall – un simbol al dezvoltării durabile – este construit cu panouri speciale din gips-carton, rezistente la foc (tip RF), plăci cu rezistenţă mare la umiditate (Aquaroc), plăci flexibile Glasroc F Riflex şi plăci Rigips Fonic, oferite de Saint-Gobain Rigips România.

mall_Promenada

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.