Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cât costă un sistem eficient energetic pentru apă caldă și încălzire la un apartament de 50 mp izolat termic

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pentru că adeseori primim întrebări și cereri vis a vis de instalarea unui sistem eficient energetic pentru ACM și încălzire la casă sau apartament, îți propunem mai jos o listă de sisteme eficiente, precum și costurile lunare și de instalare pentru fiecare dintre ele. Vei afla așadar, cât costă un sistem eficient energetic pentru apă caldă și încălzire la un apartament de 50 mp izolat termic – instalare și consturi lunare – iar dacă proprietatea ta are alte coordonate, te invităm să folosești formularul de Cerere de Ofertă de la finalul materialului.

Calcul comparativ de consum pentru centrala electrică Clasică, cu Inducție Magnetică sau Pompă de Căldură, cu alimentare electrică

 • O centrală electrică Clasică 6kWe ne aduce cheltuieli de 6kWe x 8h/24h (timp de funcționare efectiv de 8h la 24h) x 30 zile x 0,67le/kWe =964,8 lei/lunar.
 • O centrală electrică cu Inducție Magnetică ne aduce cheltuieli de 6kWe x 2,5÷4h/24h (funcționare 4h din 24h) x 30 zile x 0,67le/kWe = 482,4 lei/lunar. Diferența mare de timp de funcționare apare pentru că centrala electrică cu Inducție Magnetică încălzește în 25 minute, iar cea Clasică încălzește în 75 minute.
 • Un sistem electric cu Smart Independent Energy – Backup System (SIE-BS), adică un Sistem Independent de încălzire și preparare ACM este de fapt un sistem de acumulare de 500L putere instalată 0,27÷1,4kWe, care poate menține o temperatură de max 95⁰C în sistemul de acumulare. Calculul în acest caz este 0,27kWe x 24h x 30 zile x 0,67le/kWe =130,25 lei/lunar ; Pentru putere instalată maximă, calculul devine: 1,4kWe x 24h x 30 zile x 0,67le/kWe =675,36 lei/lunar. Acest exemplu a fost calculat pentru un consum de 24h/24h, deși acest sistem funcționează modulant, consumul poate fi estimat că fiind real la jumătate din timp și prin urmare la jumătate din costuri, respectiv la o putere instalată minimă consumul ar fi de 65,13 lei/lunar și la o putere instalată maximă, consumul ar fi de 337,68 lei/lunar.
 • Un sistem electric cu Pompă de Căldură cu sistem de acumulare de 300L putere instalată 4kWt cu COP 4,2 ne-ar aduce cheltuieli de 0,96kWe x 4h/24h x 30 zile x 0,67le/kWe =77,2 lei/lunar pentru acelasiapartament de 50 mp izolat termic, datorită puterii electrice instalate mai mici și COP pompa căldură care este de minim 3 ori mai mare decât puterea electrică instalată.

Citește și: Aer condiționat elimentat 100% cu energie solară

Soluția cea mai eficientă: utilizarea energiei solare photovoltaice

Soluția cea mai EFICIENTĂ de alimentare a acestor echipamente este Energia Solară PHOTOVOLTAICA, și odată ce ești conștient că trebuie să-ți asumi investiția inițială, vei beneficia de confort termic cu consturi foarte mici, sau chiar ZERO pentru mulți ani. Depine de calitatea și suma investită în sistemul PHOTOVOLTAIC.

Trebuie precizat că un sistem PHOTOVOLTAIC instalat pentru acoperirea consumului Pompei de Căldură, poate aduce economii și pentru consumul electric general al casei.

Citește și: Încălzirea apartamentelor mici cu facturi zero: pompa de căldură cu panou solar termodinamic

Care sunt costurile de instalare în fiecare caz (alimentare energie verde + instalație)

 1. Pentru centrala electrică Clasică 6kWe este necesar un Sistem Solar PHOTOVOLTAIC, de 6kWp cu un cost inițial estimat de 6.000÷10.000€ fără TVA.
 2. Pentru centrală electrică cu Inducție Magnetică 6kWe este necesar un Sistem Solar PHOTOVOLTAIC de 6kWp cu un cost intial estimat de 6.000÷10.000€ fără TVA.
 3. Pentru sistem electric cu Smart Independent Energy de 0,27÷1,4kWe este necesar un Sistem Solar PHOTOVOLTAIC, de 0,3÷1,5 kWp cu un cost inițial estimat de 800÷3.000€ fără TVA.
 4. Pentru sistem electric cu Pompă de Căldură cu sistem de acumulare de 300L de 0,27÷1,4kWe este necesar un Sistem Solar PHOTOVOLTAIC, de 1,5 kWp cu un cost estimat de 1.900÷3.000€ fără TVA

Soluții de instalații interioare de distribuție ce pot fi utilizate împreună cu Sistemele Energie Verde.

Pe lângă producerea energiei termice cu costuri minime, foarte importante în eficiența întregului sistem de producere a apei calde și căldurii sunt sistemele de distribuție.

Vezi aici și Cel mai eficient sistem de încălzire-răcire și ACM pe bază de energie verde

Pentru soluțiile de încălzire cu Energie Regenerabilă (Verde), sunt recomandate soluțiile de instalații interioare de distribuție cu:

 • Încălzire cu radiatoare de aluminiu
 • Încălzire în pardoseală
 • Încălzire/Răcire în perete-tavan
 • Încălzire/Răcire cu ventiloconvectoare
 • Încălzire/Răcire/Ventilare cu recuperare de căldură, cu aer pe tubulatură

Acestea sunt cele mai eficiente sisteme de distribuție pentru că funcționează corect și asigură confortul cu agentul termic încălzit până la maxim 35 – 55˚C, în timp ce radiatoarele clasice din fontă sau otel au nevoie de agent termic la temperaturi înalte (până la 75-85˚C) și au inerție termică mare.

Deși energia electrică este cea mai scumpă dintre toate sursele de combustibil, sunt echipamente, precum pompele de căldură aer-apă, care o pot utiliza cu randamente și eficiență maxime, iar costurile de exploatare-utilizare sunt cu cca.75% mai mici decât cel mai ieftin combustibil fosil utilizat.

Material realizat cu sprijinul ing. AUREL Miclea, Smart Instal Deva.

Pentru o ofertă personalizată, folosește formularul de mai jos, completând cat mai multe detalii despre proiectul tău.

[contact-form-7 id=”13094″ title=”Oferta”]

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!