Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Căsuţă de grădină adaptabilă, cu pereţi culisanţi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Caspar Schols nu este arhitect – nici măcar nu începuse să studieze arhitectura în momentul în care a proiectat şi contruit această căsuţă de grădină, dar a reuşit să îndeplinească şi chiar să depăşească dorinţele mamei sale. Proiectul este atât de ingenios, încât mica (aparent) căsuţă poate fi folosită atât vara cât şi iarna, cu acoperiş şi fără acoperiş, pentru familie şi pentru petreceri, pentru sine sau pentru oaspeţi.

Cheia proiectului este mobilitatea

Absolut toţi pereţii se mişcă pe nişte şine montate de-a lungul platformei de lemn. În plus, există 2 rânduri de pereţi, exact aşa cum noi purtăm mai multe rânduri de haine. Pereţii exteriori sunt din lemn şi protejează interiorul căsuţei de cele mai aspre geruri, împreună cu şemineul montat în partea centrală. Dacă este cald, aceştia se glisează spre capetele căsuţei şi apar pereţii şi acoperişul din sticlă pe structura de lemn. Iar dacă vremea o permite, şi aceştia se pot da la o parte şi rămâne doar platforma primitoare sub cerul liber sau sub acoperiş.

Structură şi dimensiuni

Căsuţa este amplasată pe o platformă de lemn susţinută de 18 stâlpi de beton. Când este închisă, căsuţa măsoară 6 X 4 metri, iar când este deschisă, lungimea ajunge la maxim 12 metri.

Proiect conceput şi executat acasă

Structura de lemn a fost pregătită de către Caspar Schols în garajul mamei sale -a lucrat la piesele din pin circa 4 luni. Apoi căsuţa a foat pusă pe picioare cu ajutorul prietenilor şi al familiei în circa 2 săptămâni. Aceste etape au fost urmate de încă 2 luni de lucru la finisaje.

Căsuţă de grădină: buget, restricţii, dorinţe

Bugetul: 20.000 euro.

Restricţii guvernamentale: în Suedia, pentru căsuţe cu arie totală sub 25 mp nu este nevoie de autorizaţie de construcţie.

Dorinţele mamei: o căsuţă de grădină mică, eventual prefabricată, pentru a fi montată uşor, şi care să îndeplinească următoarele dorinţe:

  • Loc pentru scris viitoarea carte
  • Loc pentru petreceri de 25-30 persoane
  • În mijlocul naturii, deschis spre natură
  • Ocazional cameră de oaspeţi
  • în natură, dar aproape de casă
  • Loc de dormit şi de joacă pentru nepoţi
  • Terasă pentru băi de soare şi studiat natura
  • Loc de meditaţie
  • Etc

Acestea, şi multe alte dorinţe, l-au determinat pe Caspar să caute un proiect nu atât modular, cât extrem de flexibil şi adaptabil la condiţiile vremii de afară, stările şi dorinţele proprietarei.

Nu l-a găsit, aşa că l-a contruit el, fără a avea, la vreme respectivă, vreo experienţă semnificativă în construcţii sau arhitectură. Acum studiază arhitectura la Londra.

Sursa: Dezeen

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.