O căsuță de 70 mp din panouri sandwich termoizolante, folosită drept locuință și birou

O căsuță de 70 mp din panouri sandwich termoizolante, folosită drept locuință și birou

O căsuță de 70 mp este perfectă atunci când nu ai copii (deși cred că se poate adapta și pentru copii) și terenul este mic. Această căsuță de 70 mp din panouri sandwich este mai mult decât atât, trebuind să respecte și regulile de urbanism destul de stricte ale zonei în care se află (Vancouver), dar și dorința proprietarei de a îmbina armonios activitățile de birou cu viața de zi cu zi.

Casa este proiectată și executată la cheie de către cei de la LaneFab și este o bijuterie, ca mai toate casele lor. Tot ca multe alte case proiectate de ei, această căsuță modernă și ușor de întreținut se află amplasată în spatele unei curți în care există o altă casă, în acest caz deținută de mama proprietarei. Această oportunitate, de a construi în spatele caselor existente, a fost creată de autoritățile în Vacouver tocmai pentru a permite proprietarilor de teren să valorifice spațiile goale din curți, și doritorilor să-și construiască căsuțe noi, mai mici, dar și mai ușor de finanțat pe piața imobiliară aglomerată din zonă.

Vedeți și celelalte proiecte Lanefab prezentate de noi:

Acoperiș într-o singură apă și organizare pe 2 nivele

Această căsuța de 70 mp are acoperișul într-o singură apă, ceea ce permite organizarea internă pe 2 nivele. În partea cea mai scundă a casei se află livingul, destul de înalt și el, și bucătăria deschisă. Partea mai înaltă a casei găzduiește la demisol dormitorul și baia, iar la etaj biroul.

Acoperișul înalt, perforat de ferestre, care se înalță deasupra livingului și a spațiului de lucru creează o senzație de spațiu mult mai mare decât cei câțiva zeci de metri pătrați despre care este vorba de fapt, în termeni de suprafață locuită.

Zidul care delimitează zona de zi de cea de noapte, deși nu se înalță până la tavan, este suficient de înalt pentru a asigura discreție biroului.

Livingul si bucataria orientata spre strada
Bucataria, cu un mozaic incantator pe perete si o masa mobila dintr-o placa de cedru
Bucataria-detalii
Bucataria-detalii
Peretele inalt din living, care delimiteaza zona de zi de birou – deasupra sus – si dormitorul de sub el
Accesul spre birou. Platforma scarii este folosita pentru a adaposti uscatorul de rufe.
casuta de 70 mp din panouri sandwich- biroul
Biroul

Dormitorul și baia la demisol

Singurul dormitor al casei se află la demisol. Adică efectiv s-a săpat în curte pentru a face loc unui dormitor de o înălțime normală, în timp ce regimul de înălțime al zonei, de 5,8 metri, este respectat cu strictețe. Este un artificiu pe care compania l-a mai folosit cu succes și la alte proiecte.

În acest caz, ferestrele generoase orientate spre sud, pereții și mobilierul albe, valorifică din plin lumina naturală și oferă aceeași senzație se spațiu larg. În dormitor se află și cea mai mare parte a spațiilor de depozitare ale casei, sub formă de dulapuri și sertare încastrate.

Accesul in dormitor pe sub scara spre birou
Dormitor – depozitari
Dormitor – accesul spre baie si spre scarile spre parter
Dormitor – accesul spre baie si spre scarile spre parter
Baia

Grădina și managementul apelor pluviale

Încă din stadiul de proiect s-a gândit și grădina exterioară. Pentru că terenul disponibil este mic, a trebuit sistematizat și amenajat riguros, atât pentru a putea fi folosit pentru recreere, cât și pentru colectarea și managementul apelor pluviale.

Avem așadar ceea ce se numește o rain garden – o grădina care colectează toată apă de pe proprietate și o folosește în mare parte pentru a crește plantele, și doar surplusul este deversat în sistemul de canalizare al orașului.

Apa de pe acoperiș este direcționată spre terasa pavată lipită de casă, de unde, prin niște șipote zidite, este trimisă către grădinile amenajate pe laturi. Remarcați șipotul de beton din dreapta, precum și îngrămădirea de pietre de râu realizată pentru a nu permite apei să strice stratul de flori.

Stratul și gabioanele din stânga imaginii de mai jos, au același rol de stabilizare și colectare a apei. Vegetația este folosită peste tot pentru a ascunde sau a scoate în evidență diverse elemente arhitecturale.

5 moduri de a administra apa de ploaie din curte

Izolație termică și confort sporit

Pentru facturi mici și confort sporit, casa este construită folosind materiale și sisteme cu grad mare de izolare față de mediul extern: pereții exteriori sunt din panouri sandwich termoizolante cu polistiren expandat de 33 cm grosime, iar ferestrele au 3 foi de sticlă. Casa este pe structură de lemn și folosește sisteme de încălzire cu recuperarea căldurii și iluminat pe baza de LED.

Sursa imagini: Lanefab . Fotografii: Colin Perry.

Din păcate compania nu a făcut publice planurile casei, dar sperăm ca imaginile prezentate să vă inspire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

      Buna ziua
      In Canada cu siguranta costa mult. Pentru o estimare corecta la nivelul pietei romanesti, cereti o calculatie la o companie care construieste case din panouri sandwich pe cadre de lemn.
      Toate bune!