Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Casa sustenabila: casa din baloti de paie de la Dorohoi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

”Intr-o constructie, echipa este cea mai importanta, este baza”, spune Pierre Bortnowski, coordonatorul echipei care a construit o casa din baloti de paie, lemn, pamant si foarte putin beton in apropiere de Dorohoi.

Echipa a fost formata partial din cativa dintre membrii proiectului PRISPA – Anamaria Florescu (electricitate), Marius soflete (structura), Catalin Gauloiu(termice) si Pierre Bortnowski (arhitect), alaturi de inca doua persoane: Nicolas Triboi (arhitect peisagist) si Marian Avasiloaiei (sanitare).

”Ne-am intalnit cu beneficiarul in decembrie 2012, de Craciun, in ianuarie am fost pe sit. Nicolas Triboi, care este peisagist, a venit cu mine si a studiat cum sa organizam gospodaria, analiza din care a reiesit unde va fi locul casei. De-abia apoi am inceput pregatirile pentru casa, am lucrat foarte mult cu Marius Soflete, inginerul de structura de la PRISPA, pe care l-am provocat – pentru ca ii place foarte tare lemnul – sa gaseasca niste solutii inovatoare, am lucrat putin pe plan si foarte mult pe santier”, povesteste Pierre.

Casa a fost analizata si din punct de vedere al performantei energetice, impreuna cu Catalin Gauloiu, inginerul energetician.
”Balotii de paie sunt un material low-tech, dar asta nu inseamna ca nu se poate calcula o casa la fix. Am facut acest studiu ca sa vedem exact cum functioneaza ce am proiectat, daca se poate imbunatati si cum putem optimiza sistemul termic”, explica coordonatorul proiectului.

Dupa toate aceste analize si studii, a inceput santierul, iar prima a fost fundatia. A fost aleasa o solutie bazata pe un sistem de piloti facut cu o masina de plantat copaci pe care o avea beneficiarul (stalpi din beton armat, turnati in pamant) care, spre deosebire de cel al fundatiilor continue, are avantajul de a costa mai putin (in cazul de fata, a fost folosit de cinci ori mai putin beton), dar si de a mentine contructia la o distanta sigura de sol, astfel incat infiltratiile de apa – unul dintre cei mai mari dusmani in cazul caselor din baloti de paie – sa nu fie posibile.

Dupa ce a fost realizata structura din lemn, au fost realizati peretii. La interior, varianta aleasa impreuna cu beneficiarul a fost zidaria din caramizi de chirpici, un material la indemana, aflat chiar pe terenul aferent constructiei.

”Aveam lut pe teren. Am excavat pentru un beci ingropat si astfel am obtinut materialul necesar. E genial,pentru ca daca ai si manopera ieftina, nu este costisitor”, explica Pierre Bortnowski, adaugand ca astfel ai ceva de facut si daca ploua. ”Pentru ca am facut casa pe piloti, elevata fata de pamant, am avut unde pune caramizile de chirpici la uscat timp de o luna.”

Peretii exteriori au fost realizati din baloti de paie bine compactati, astfel incat sa nu ramana niciun spatiu intre ei.

Au urmat apoi tencuielile, partea cea mai dificila si foarte importanta intr-o astfel de casa. In cazul casei de langa Dorohoi, la exterior au fost date patru straturi: doua de lut, unul de lut si var si inca unul de var,  iar la interior numai lut.

”La primele straturi ai fisuri mai mari, pentru ca se strange materialul, la urmatoarele ele sunt mai mici. Important e sa incepi sa intelegi materialul. Nu exista o reteta magica la tencuieli daca nu folosesti materiale din uzina, caz in care ti se spune exact ceea ce trebuie sa faci. Trebuie sa probezi”.

Unul dintre cele mai spectaculoase elemente la aceasta casa este acoperisul verde, care trebuie sa aiba o hidroizolatie foarte buna. ”Lucrul cel mai frumos la aceasta casa este peisajul din jurul ei. Am realizat o prispa in jurul casei – probabil ca am fost contaminati de acest element”, spune Pierre, adaugand ca, in cele din urma, cel mai important lucru este sa fii pe santier. ”La o astfel de casa momentele esentiale sunt montarea balotilor si realizarea tencuielilor, cand este obigatoriu sa fii pe santier. Cine nu vrea sa fie in santier, sa faca cu BCA, nu cu baloti din paie”.

Casa din baloti din paie de langa Dorohoi, la care in prezent se lucreaza la interioare, a fost prezentata vineri, 22 noiembrie, alaturi de alte sapte proiecte similare din Romania, in cadrul unui eveniment organizat de Arhiterra (grup de lucru fondat de catre arhitectul Mariana Celac, criticul de arta Mirela Duculescu, arhitectul Raluca Munteanu si arhitectul serban Sturdza) pentru arhitectura ecologica, materiale alternative, traditie si dezvoltare durabila.

Casa de paie_Dorohoi_1

Casa de paie_Dorohoi_2

Casa de paie_Dorohoi_3Casa de paie_Dorohoi_4

 

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.