Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Casă restaurată în judeţul Hunedoara, cu sistem solar-termodinamic pentru apă caldă şi încălzire

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Casa se află pe una dintre frumoasele vai din Munţii Poiana Ruscă, în localitatea Govăjdia, iar proprietarii au cumpărat-o gata construită, cu gândul să-i adauge un sistem solar-termodinamic pentru apă caldă menajeră şi încălzire, pentru a avea tot confortul, indiferent de anotimp, fără a fi nevoiţi să plătească facturi de lemn şi/sau energie electrică/gaz.

Clădirea are 120 mp şi este compusă din demisol (cameră tehnică), parter şi etaj mansardat şi avea iniţial pereţi din scânduri de lemn (imitaţie de buştean), cu excepţia demisolului din beton placat cu piatră.

casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic7
Govajdia – sursa imagine Wikipedia

Reparaţii şi termoizolaţii la clădire

Când au început lucrările de amenajare interioară, s-a constatat că partea de lemn a casei nu a fost executată corect, nefiind realizata din buştean, cum apărea la suprafaţă, iar la imbinarile între aşa-zişii buşteni avea rosturi mari prin care putea intra atât frigul cât şi ploaia şi ar fi dus în final la deteriorarea iremediabilă a clădirii.

Pentru a se repara clădirea, a o proteja şi a limita pierderile de energie, la recomandarea proiectantului, casa a fost:

  • termoizolată pe interior cu polistiren extrudat de 5 cm şi cu vată bazaltică de 10 cm grosime, acolo unde a permis construcţia.
  • termoizolată pe la exterior cu vată bazaltică de 10 cm grosime şi aplicată o tencuiala decorativă şi pentru protecţia la intemperii.
casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic11
Peretele nordic termoizolat, cu panoul termodinamic instalat

Soluţii potrivite locului, adaptate la condiţiile existente

Când avem o clădire care este deja construită, proiectantul caută soluţia cea mai avantajoasă (eficientă energetic) astfel încât să obţină maximum de randament:

  • din locaţia clădirii, orientare
  • lucrări de construcţii şi instalaţii, care pot să aducă un aport energetic, astfel încât, necesarul termic să fie cât mai mic.

Ca rezultat al acestor mici corecţii, valoarea investiţiei în echipamente este mai mică.

Clientul a solicitat iniţial montarea unui sistem solar-photovoltaic şi un sistem de preparare apă caldă menajeră, pentru înlocuirea boilerului existent.

La propunerea proiectantului a ales unul dintre cele mai performante sisteme de preparare apă caldă menajeră, cu atât mai mult cu cât acesta poate fi utilizat şi la încălzirea spaţiului existent de 120mp:

  • Sistemului solar-fotovoltaic montat acoperă integral consumul sistemului solar-termodinamic, pentru preparare apă caldă menajeră şi încălzire.
  • Sistemul solar-termodinamic are un coeficient de performanţă ridicat: COP minim 3 indiferent de condiţiile meteo şi maxim 7 în condiţii meteo foarte bune, putere termică 4kW, cu un consum electric 500÷1.000W.
casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic13
Imaginea casei si a vaii intr-o zi insorita

Orientarea proprietăţii, importantă în proiectare

Orientarea proprietăţii pe direcţia nord-est sud-vest, dispunerea clădirilor şi anexelor şi cerinţele proprietarilor au dus la următoarea configuraţie:

  • Panourile fotovoltaice trebuiau orientate cât mai spre sud, aşa că au fost amplasate pe acoperişul balansoarului.
  • Panoul termodinamic nu este obligatoriu să fie orientat spre soare, deşi dacă este posibil, este bine să fie montat în bătaia soarelul (creşte randamentul) şi produce energie indiferent de poziţie, aşa că, pentru a nu strica aspectul clădirii, a fost amplasat pe peretele dinspre nord al demisolului.
casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic9
Panoul termodinamic de pe peretele nordic
casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic14
Panourile fotovoltaice instalate pe acoperisul balansoarului

Instalaţii interioare, încălzirea aerului

Instalaţia interioară de încălzire este bitubular (clasic), cu ţeavă Hepworth, iar corpurile de încălzire sunt ventiloconvetoare Ferroli pentru fiecare cameră în parte.

Pentru încălzirea aerului în casă, s-a optat pentru ventiloconvectoare Ferroli, deoarece din experienţă proiectantul a constatat că au anduranţă mare, nu sunt zgomotoase, iar clienţii „ventilosensibili”, nu acuză nici un fel de disconfort.

casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic2
Ventiloconvectoare pentru incalzirea aerului

Cum funcţionează sistemul

Panourile solare produc energie electrică pentru acoperirea în special a consumului sistemului solar-termodinamic pentru producere apă caldă menajeră şi încălzire.

Sistemul solar-termodinamic, prin intermediul freonului (comprimare-condensare-vaporizare) produce agent termic pentru apă caldă menajeră şi încălzire.

Agentul termic (apa) este stocat în acumulatorul de 500 l, de unde este utilizat acolo unde este necesar: apă caldă menajeră şi/sau încălzire.

La gradul de izolare a casei, după recondiţionare, sistemul va funcţiona fără probleme, asigurând tot confortul necesar.

casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic1
Camera tehnica

Buget şi amortizarea investiţiei

Investiţia totală este de 12.000€, însă doar partea de sistem solar-termodinamic trebuie luată în calcul la amortizare (5.749€ fără TVA), pentru că diferenţa de sumă este necesară pentru orice alt tip de sistem. În plus, o instalaţie eficientă nu se face cu bani puţini, deoarece întreţinerea şi reparaţiile vor costa ulterior dublul sumei.

Acest sistem solar-termodinamic se amortizează în 5 ani, în comparaţie cu o centrală pe gaz clasică şi cu una pe gaz în condensare.

S-a stabilit o rată de amortizare (şi calcul) pe 10 Ani pentru trei tipuri de echipamente. La valoarea echipamentului s-a adăugat consumul anual de gaz/energie electrică şi s-a scăzut rată de amortizare stabilită. După cum se vede din graficul de mai jos, amortizarea faţă de cele două echipamente se face în cca. 5 ani. Partea cea mai interesantă este că cele două tipuri de echipamente pe gaz nu se amortizează de fapt niciodată şi asta deşi nu au fost adaugate costurile cu verificările ISCIR şi cele de gaz.

Printr-un program precum Casa Verde, un astfel de proiect ar putea fi finanţat  parţial astfel:

  • 1.797,75€ – Casa Verde
  • 3.951,25€ – contribuţie proprie

casa-hunedoara-sistem-solar-termodinamic8

Proiectare şi execuţie:  Smart Instal, Deva.  info.smart.install@gmail.com

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!