O casă pentru o familie numeroasă, pe un teren mic dintr-o zonă urbană aglomerată  - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină O casă pentru o familie numeroasă, pe un teren mic dintr-o zonă urbană aglomerată  - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

O casă pentru o familie numeroasă, pe un teren mic dintr-o zonă urbană aglomerată 

Poți construi o casă pentru o familie numeroasă, dacă terenul este mic și regulile de urbanism par aproape imposibil de respectat în condiții de confort? Da, și te invităm să parcurgi descrierea și imaginile de mai jos, pentru a vedea exact cum.

Acoperișul: există, dar nu se vede

Forma acoperișului este un compromis între dorința proprietarilor – un acoperiș tip terasă – și prevederile de urbanism ale zonei, care prevăd doar acoperișuri înclinate, cu țiglă roșie. Soluția finală propusă de arhitecți este una formată din 3 acoperișuri înclinate înconjurate de un atic înalt, astfel încât din stradă/curte se vede doar forma aticului.

Ca rezultat, la interior se poate beneficia de lumina numeroaselor ferestre din acoperișurile înclinate, iar la exterior se observă doar forma cubică a clădirii. Cu tot cu atic, clădirea nu depășește cei 8 metri care reprezintă regimul de înălțime al zonei.

Compromisul a fot rezumat de către arhitecți astfel:

Luminatoare in acoperisurile inclinate
Livingul se deschide direct in gradina, prin intermediul nisei de 1 metru adancime

 

Soluții ingenioase, cu respectarea regulilor de urbanism

Forma terenului este atipică și neregulată. În  același timp casa s-a dorit a fi suficient de încăpătoare pentru a găzdui o familie numeroasă.

S-a decis a se ocupă partea cea mai lată a terenului, pentru a avea o lărgime cat mai mare, dar păstrând în același timp limitele de 5 metri față de stradă și 3 metri față de vecini (în cazul zidurilor fără ferestre) conform acelorași reguli de urbanism.  Amprenta clădirii nu este nici pătrat, nici dreptunghi, ci mai degrabă trapez, dar are meritul că valorifică fiecare centimetru pătrat disponibil, fără a deranja sau încălca vreo lege.

Clădirea prezintă 2 dintre ferestre plasate în nișe adânci, de 1 metru. În aceste fel se respectă limitele de discreție, dar se și creează nișe frumoase, placate cu lemn de stejar, care îndulcesc aspectul dur al fațadei pietruite.

Deși numărul de ferestre înspre terenurile vecine este limitat drastic, clădirea dispune de suficientă lumină la interior datorită numeroaselor ferestre și deschideri spre grădina proprie, de pe fațada principală, dar și a celor de pe acoperiș.

 

Dezavantajul transformat în avantaj

Împingerea clădirii spre limitele terenului are dezavantajul că nu prea mai există spații de recreere în aer liber – o problemă comună în orașe. În acest caz, faptul că ferestrele au fost împinse 1 metru în interiorul clădirii pentru a respecta limita de discreție, a dus la crearea unor balcoane și terase placate cu lemn de stejar, perfecte pentru familie.

Cu toată lipsa de spațiu, în curte s-a amenajat o mică gradină de zarzavaturi și chiar un petec de gazon, pluc câteva flori, pentru a înviora spațiul dominat de piatră și beton.

Piatra pentru gradină, folosită la placarea pereților

Clienții și-au dorit un aspect modern pentru exteriorul clădirii, așa că arhitecții au propus un produs atipic pentru placări: piese folosite de obicei pentru amenajări de grădini și placări de garduri. Dar tocmai acest tip de placare duce la aspectul texturat al fațadelor, eliminând monotonia și reducând în același timp costurile de construcție.

O structură potrivită pentru o familie numeroasă

Spațiul de zi generos de la parter este completat de 5 dormitoare la etaj, 3 băi și jumătate și spații tehnice și de depozitare la subsol, toate acestea într-o formă compactă și atipică a clădirii, cu o înălțime predefinită.

Ca și distribuție pe nivele, structura arată astfel:

Locație: Varșovia

Suprafață utilă: 260 mp

Fotograf: Maciej Jeżyk. Sursă fotografii: MFRMGR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *